時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

乜唔係恐怖組織嚟嘅咩? 點解好似一個國家咁仲有國家同佢 有外交關係?

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 21-7-30 23:48

琥珀宮

jellyfish1989 發表於 21-7-30 21:04
乜唔係恐怖組織嚟嘅咩? 點解好似一個國家咁仲有國家同佢 有外交關係?

塔利班嘅意思係伊斯蘭教的學生

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jellyfish1989 發表於 21-7-30 21:04

ISIS( Islamic State in Iraq and Seria)中文名叫伊斯蘭“國”(state), 我唔知那個國家承認佢, 只知黑布有去學習用TATP(ISIS常用的恐襲炸藥).

去年至今, 香港警方搜出幾個武器倉, 部份有TATP炸藥

公爵府

2023年兔年勳章

咁美國都係恐怖組織,年年月月都用飛彈去炸其他地方。仲有咁多國家都同佢有外交關係,有乜問題?

SU213    發表於 21-8-1 12:25
hungng    發表於 21-8-1 04:33
capricornbb    發表於 21-8-1 00:12
emilypyhui    發表於 21-7-31 16:45
maria2014    發表於 21-7-30 23:22
tfortail    發表於 21-7-30 22:04

男爵府

阿富汗的塔里班,有別於巴基斯坦的塔里班(現今狀況)

侯爵府

塔利班係阿庫汗之前嘅執政黨,有啲似美國共和黨民主黨同中國共產黨咁

拉登嘅阿爾蓋達係恐怖組織,走咗去阿庫汗,塔利班提供庇護,所以美國走去打阿庫汗想推翻塔利班。而家美國徹軍,塔利班攞返好多阿庫汗領土,應該好快會做返執政黨

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

經過香港黑暴事件後,要好好了解塔利班,唔好再輕信西方國家

男爵府

Amy1974 發表於 21-7-30 21:12
咁美國都係恐怖組織,年年月月都用飛彈去炸其他地方。仲有咁多國家都同佢有外交關係,有乜問題?

哈哈,一個扮成國家模様的世上最大恐怖組織

hungng    發表於 21-8-1 04:38
tfortail    發表於 21-7-30 21:57

男爵府

tsewong 發表於 21-7-30 21:15
塔利班係阿庫汗之前嘅執政黨,有啲似美國共和黨民主黨同中國共產黨咁

拉登嘅阿爾蓋達係恐怖組織,走咗去 ...

bamiyan 大佛是阿富汗果個塔里班炸的

在我眼中,二者皆為恐怖組織,縱成執政者又如何

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得美國好鐘意搞人哋自己的宗教信仰,感覺要人跟佢哋果套。應該要互相尊重大家各自的信仰囉!

我姐姐唔食豬肉我都唔會要求人哋跟我食豬肉啦!

男爵府

2018父親節勳章

香港傳媒教我地(塔里班)係恐怖組織,而家要重新認識塔里班係咩嘢喇,究竟來龍去脈係點真係要認識

珍珠宮

拉登以前夠係民主大國-美國培養出嚟,幫美國喺中東辦事, ISIS都有幫美國喺中東做dirty work. ISIS喺老美入侵伊拉克,同敍利亞期間坐大。 伊拉克既侯賽因喺80年代兩伊戰爭中受美國扶持。

香港有至少200幻死蠢yc 曱甴以為民主大國真係正義

hungng    發表於 21-8-1 04:38

男爵府

mln 發表於 21-7-30 21:21
我覺得美國好鐘意搞人哋自己的宗教信仰,感覺要人跟佢哋果套。應該要互相尊重大家各自的信仰囉!

我姐姐唔 ...

美國話自由民主係普世價值,要其他國家跟隨丫嘛,你唔跟就搞你,圍堵你,真係好自由好民主囉

男爵府

RelaxHippo 發表於 21-7-30 21:54
拉登以前夠係民主大國-美國培養出嚟,幫美國喺中東辦事, ISIS都有幫美國喺中東做dirty work. ISIS喺老美 ...

冇錯,都係CIA 圈養的,本用來對付蘇聯的

拉登跑左去巴基斯坦,阿富汗塔利班同巴基斯坦割席,而家就快做埋執政者那就不是恐怖組織噪嗎,究竟誰是誰不是恐怖組織,係由誰人定義呢

翡翠宮

畀面勳章

塔里班係阿富汗得到大部份人民支持,否則不可能游擊隊形式令到美軍招架不住,在阿富汗人民的心目中,可能美國先係恐怖組織。
日日是好日

侯爵府

waterlilymonet 發表於 21-7-30 21:18
bamiyan 大佛是阿富汗果個塔里班炸的

在我眼中,二者皆為恐怖組織,縱成執政者又如何

你有你觀點,我就覺得單從宗教角度睇,呢啲極端伊斯蘭教唔容許有其他宗教存在,炸大佛係好可惜,但佢地角度就覺得合理

我都好唔like伊斯蘭教,我去巴林轉機時見啲女人連面連對眼都要遮埋覺得對女人好衰,冇人權。但我唔係中東人,唔係嗰個信仰亦唔熟悉阿庫汗文化,所以我唔會單從佢炸咗個佛就話佢係恐怖組織

男爵府

tsewong 發表於 21-7-30 22:44
你有你觀點,我就覺得單從宗教角度睇,呢啲極端伊斯蘭教唔容許有其他宗教存在,炸大佛係好可惜,但佢地角 ...

多謝JM 觀點。塔利班不只炸大佛的,佢哋殺老師燒異教徒為所有恐怖組織提供資金武器…總之我覺得原教旨主義組織就是兩個字:恐怖。至於穆斯林,我同JM 的感覺相反,伊朗是我最喜愛的國家之一(當然有人又可以話什葉派同遜尼派吾同,but really?)

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

問下當地人係唔係恐怖組織先啦, 中東人既事唔係西方世界話係咩就咩

經過呢幾年好多從前既認知已顛覆

大宅

又成功洗左一啲人腦,遲啲無大躍進無文化大革命,係偉大中國發明原子彈擊敗

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

只要對美國有利,
無論獨裁或的民主的政權,美國都撐.
例如同中東的阿聯酋國家友好

只要對美國不利或唔聽美國話的政權, 話知佢民主定獨裁,
美國都會想推翻其政府, 甚至侵佔其國家,殺埋國家元首( 例如:非洲利比亞的嘉達菲、中東伊拉克的候塞因, 現在的中國)

用一支洗衣粉做生化武器的證據, 就去攻打伊拉克、殺候賽因, 用伊國做戰略據點(搶埋石油), 仲撑埋以色列(自立國後)去打其他中東國家擴大領土,令中東各國互相打到永無寧日, 自然不可富强、將來也不會團結去威脅美國在中東的利益.

重點係對美國的利益,
而不是甚麼民主自由或普世價值.
美國是不擇手段去維持自己在世界第一

首頁

尾頁

跳至