自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我有發燒,少少疴,醫生話輕微腸胃炎,公院急症醫生只開必理痛、肚痛藥、電解質冲劑、仲有包止瀉粉,佢話如冇以上病徵可不吃。我只有發燒,所以只吃必理痛,但吃了一次仍然燒,其實只靠必理痛不會醫好腸胃炎喎 會否看私家會比消炎、抗生素會快好啲?

大宅

抗生素只對付細菌,不能對付病毒。腸胃炎多數由病毒引致。抗生素不是萬應靈丹。亂用抗生素只會導致細菌產生抗藥性,越來越惡。

MeiCheLin    發表於 21-8-2 16:35

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

痾清咪冇事囉

別墅

sabun 發表於 21-7-31 15:07
我有發燒,少少疴,醫生話輕微腸胃炎,公院急症醫生只開必理痛、肚痛藥、電解質冲劑、仲有包止瀉粉,佢話如 ...

題外話。。。想知樓主響急症室等左幾多個鐘?

珍珠宮

我來自地球 發表於 21-7-31 15:19
題外話。。。想知樓主響急症室等左幾多個鐘?

兩小時,因有幾個病人要搶救

子爵府

我有發燒,少少疴,醫生話輕微腸胃炎,公院急症醫生只開必理痛、肚痛藥、電解質冲劑、仲有包止瀉粉,佢話如 ...

點解甘輕微的病都要去急症室,唔去睇私家,如果經濟問題,可以睇門診。

wcpcelia    發表於 21-8-2 15:52

珍珠宮

mabelli 發表於 21-7-31 15:13
抗生素只對付細菌,不能對付病毒。腸胃炎多數由病毒引致。抗生素不是萬應靈丹。亂用抗生素只會導致細菌產生 ...

即像流感冇藥醫,只是靠自己打仗,藥只是醫病徵嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

當日點解唔直接問返派藥果個?佢會俾你去問返醫生的。
點解咁想有抗生素?食得多唔好架喎

子爵府

sabun 發表於 21-7-31 15:22
兩小時,因有幾個病人要搶救

你好好彩,等兩個鐘,唔系等大半日

男爵府

虎到金來勳章

醫生都話輕微腸胃炎,38度又唔係高燒,一般消炎後自然會退燒,唔駛咁擔心,飲多D水補充電解質

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

腸胃炎都要去睇急症,跟住又唔信急症室嘅醫生開藥,又話想轉睇私家醫生, 妳個唔覺得你自己好煩
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

珍珠宮

2024年龍年勳章

止瀉粉,比抗生素安全,有效。

珍珠宮

Zoesk2 發表於 21-7-31 15:31
醫生都話輕微腸胃炎,38度又唔係高燒,一般消炎後自然會退燒,唔駛咁擔心,飲多D水補充電解質 ...

因擔心唔退燒

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

kittyChing 發表於 21-7-31 15:34
腸胃炎都要去睇急症,跟住又唔信急症室嘅醫生開藥,又話想轉睇私家醫生, 妳個唔覺得你自己好煩
...

大人大姐小小腸胃炎都要開兩個post,
又同真正需要急求嘅人爭資源,
煩到

別墅

回覆樓主:

所以我5明啲人點解要濫用急証室

大宅

腸胃炎發燒係好正常,上年我都試過,痾肚痛同埋發燒燒到38度,睇私家醫生,佢都淨係比我止瀉藥同必理痛,醫生話過,盡量由佢痾,其間注意補充水份電解質,痾乾淨就無事
最後我痾左四日,日日開寶礦力粉,十分清淡飲食就好番
樓主唔好太擔心,腸胃炎好小事

男爵府

虎到金來勳章

sabun 發表於 21-7-31 15:36
因擔心唔退燒

解決佐炎症,燒就自然退,其實必理痛有消炎作用,小小腸胃炎唔駛咁緊張,如果食咗藥情況唔理想,再考慮去睇私家醫生,唔好去急症室,急症室留返俾真正需要的人使用

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

生存左咁多年第一次腸胃炎嗎?我又痾又嘔都係去普通診所睇醫生食藥回家瞓下,幾日自然痊癒

男爵府

babyhoi 發表於 21-7-31 15:40
煩到

唔識講...成日都走上來 BK 問症,真係攞命。
人活到呢個歳數,理應會有返d sense, 奈何...

珊瑚宮

babyhoi 發表於 21-7-31 15:40
煩到

真攞命, 仲慘過小學生病
病仲咁有精神猛出post, 嚴重極有限

首頁

尾頁

跳至