自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

信用咭零晨被盗用,訓醒收到短訊,好擔心呀,接近八千蚊,我平時只是用數十至數百元,會有一次性密碼驗證,今次八千蚊的金額,冇驗證就交易左,好擔心要付這筆數。報失咭中心又話要查單先知,大約等90日左右,唉,好無助。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

即打去銀行

男爵府

回覆 廷廷媽 的帖子

打左,但要等查單,係咪除左等,冇野可以做?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

報警。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆樓主:

一般唔洗找呢筆錢
我呢幾年多左網購,已經試過3次俾人盜用,有一次係銀行打黎先知,2次係我收到message話有人碌左卡,我即刻打去cut卡。3次都waive左

珍珠宮

回覆樓主:

唔係自己碌,堅持唔會俾,好多時海外被盜碌卡,銀行係知道的,不過真係攪好耐,仲要換卡。

多年前都試過被人係海外盜用,我人在香港,一收到message已第一時間响銀行報備,銀行堅決要我先俾,我堅持唔會俾,真係僵持好耐。

琥珀宮

afrachung 發表於 21-7-31 20:28
信用咭零晨被盗用,訓醒收到短訊,好擔心呀,接近八千蚊,我平時只是用數十至數百元,會有一次性密碼驗證, ...

唔洗擔心,不用上身
如果出statement 要找數,再搵銀行要求hold住等結果唔找數住

男爵府

afrachung 發表於 21-7-31 20:31
回覆 廷廷媽 的帖子

係呀,你都係等銀行保安部查,之後結果會有message或信俾你。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

信用咭零晨被盗用,訓醒收到短訊,好擔心呀,接近八千蚊,我平時只是用數十至數百元,會有一次性密碼驗證, ...

同你一樣

我6月15號夜晚11點41分收到恒生:閣下的恒生信用卡最後數字xxxx於15/06/2021已授權TORY BURCH Xxxxxx交易USD925.00。如有疑問, 請致電卡背之客戶服務熱線。

嘩我即彈起身打去問咩事再cut卡,又係話要查帳又要我到期時交左先我彩佢都傻企硬唔會比囉到今日重未收到消息
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

afrachung 發表於 21-7-31 20:31
回覆 廷廷媽 的帖子

早個幾月我張咭都比人盗用過,仲要喺英國(emoji)(emoji),簽左一次20幾英磅,試過用到就去apple shop 再簽,但呢次簽吾到,因為要驗證碼,訓醒睇到即刻打去銀行cut咭,筆數最後吾需要我找

男爵府

我都試過俾人盜用過張信用卡,自此之後,我將網上嗰個信用限額set到好低,唔超過$2000,將個損失減到最低

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我1月初又係匯豐咭出事,果日跑跑下步連續收到兩個英磅 transactions 嘅授權 sms 一共10幾萬,即時打上 CS cut 咭,但已過數,我同銀行講唔係我嘅spending, 之後兩筆錢暫時out 起申請查單,銀行話已向對方銀行要求提供我買野嘅invoice 同授權,而對方一直冇回覆過,如果 90日內都提供唔到 supporting, Mastercard (作為匯豐同對方銀行嘅中間人)就會判對方敗訴,筆數就唔需要承擔,到 3月中check statement 收到對方銀行其中一筆嘅 Refund. 隔幾日最後一筆 80k都退埋,HSBC話佢退得一筆第二筆都好大機會追得返。結果由1月攪到4月底先 settle 晒。

大宅

ic34 發表於 21-7-31 21:14
同你一樣

我6月15號夜晚11點41分收到恒生:閣下的恒生信用卡最後數字xxxx於15/06/2021已授權TORY BURCH ...

我又係Tory Burch呀!
銀行仲查緊

珍珠宮

好媽媽勳章

kumasanee 發表於 21-7-31 21:50
我又係Tory Burch呀!
銀行仲查緊

之前有冇喺Tory Burch 買過嘢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唔係你用唔使擔心、信用卡中心百分百會追查到~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

全部係同一間公司收款?

公司是否在海外? 如係, 你人在香港睡覺, 冇可能在外國碌卡. 你冇出境又冇海外網購(要OTP),海外碌卡一定退番俾你.

子爵府

唔使擔心,我年年都有發生,銀行會搞掂,最緊要你有打電話上去信用卡中心

大宅

sunnygirl 發表於 21-7-31 21:52
之前有冇喺Tory Burch 買過嘢?

冇呀
又係半夜收到sms look咗萬幾蚊
即刻打去card centre

侯爵府

2024年龍年勳章

我老公試過,仲係美金,即打去銀行,銀行即寄一張新咭比我老公,其實嗰張卡好耐冇碌過

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我上兩星期都試過,朝早起身睇到msg 話有筆英磅同美金的未完成交易,我即刻打電話去銀行,好在銀行無同我過數,不過張卡lock住咗,而且要換卡。
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

首頁

尾頁

跳至