自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

豬比媽媽 發表於 21-7-31 21:37
我都試過俾人盜用過張信用卡,自此之後,我將網上嗰個信用限額set到好低,唔超過$2000,將個損失減到最低
...

請問點樣set架?

男爵府

回覆 豬比媽媽 的帖子

边間可以咁低?

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

邊間銀行?
報警

珍珠宮

好媽媽勳章

kumasanee 發表於 21-7-31 22:13
冇呀
又係半夜收到sms look咗萬幾蚊
即刻打去card centre

我之前都試過被盜用,好彩最終唔使我比

所以我最近網上購物盡量用預付卡,另外又關左實體卡網上購物嘅功能

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kumasanee 發表於 21-7-31 21:50
我又係Tory Burch呀!
銀行仲查緊

真係唔明點解恆生會比呢間過到賬我連呢間係咩都唔知,重要係美金
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

pretty_cat 發表於 21-8-1 00:55
請問點樣set架?

Sorry ,可能我有少少誤解咗,我指係網上購物調低咗個額

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

打去銀行問清楚洗唔洗報警, 等佢答,因為你咩資料都無可能要銀行提供先得!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實d騙徒點樣偷到受害人信用卡資料呢?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

afrachung 發表於 21-7-31 20:28
信用咭零晨被盗用,訓醒收到短訊,好擔心呀,接近八千蚊,我平時只是用數十至數百元,會有一次性密碼驗證, ...

以前試過被盜用,都有問銀行點解冇收到驗證碼,佢解釋話個驗證碼係間店要求驗證,係銀行係照店要求而發驗證碼,之後即cut個信用額。依家多數用八達通自動增值或預付信用咭,盡量唔用張信用咭,無謂被盜用。

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

ic34 發表於 21-8-1 13:45
真係唔明點解恆生會比呢間過到賬我連呢間係咩都唔知,重要係美金
...

大部分銀行查到係(外地)網上騙案
通常都會即waive
係呢間行山特別麻煩

不過行山有SMS及電郵通知
好過無即時通知

男爵府

豬比媽媽 發表於 21-7-31 21:37
我都試過俾人盜用過張信用卡,自此之後,我將網上嗰個信用限額set到好低,唔超過$2000,將個損失減到最低
...

但我記得收過銀行一份聲明,過左個額都可以簽到,反而你要付多一筆類似overdraft 手續費

子爵府

2024年龍年勳章

afrachung 發表於 21-7-31 20:28
信用咭零晨被盗用,訓醒收到短訊,好擔心呀,接近八千蚊,我平時只是用數十至數百元,會有一次性密碼驗證, ...

近期真係好多,你有冇在淘寶買過野?
Life must go on

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有好多人試過响 Ihexb 買嘢之後張card 比人fraud

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

金黑街矇 發表於 21-7-31 22:04
唔使擔心,我年年都有發生,銀行會搞掂,最緊要你有打電話上去信用卡中心
...
咁請問駛唔駛報埋警?

珍珠宮

試過十幾廿次,冇一次要找,好簡單,冇乜要擔心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goldpiglet 發表於 21-8-2 00:18
大部分銀行查到係(外地)網上騙案
通常都會即waive
係呢間行山特別麻煩
用左咁多年未試過咁...呢次行山失察
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珊瑚宮

回覆樓主:

報警, 保障自己
你唔報警, 有機會信用卡公司覺得係你唔認數

子爵府

kamchaibaby 發表於 21-8-2 06:37
咁請問駛唔駛報埋警?

唔駛~ 信用卡中心會幫你搞掂~ 重會自動給張新卡俾你添~

只不過要換卡,就麻煩啲囉,如果本身有嗰啲八達通自動增值、自動轉賬嗰啲~

所以我而家自己分開咗,有自動轉賬嗰張卡,唔會用嚟網購~ 希望減少被盜用要換卡嘅機會

kamchaibaby    發表於 21-8-2 20:02

大宅

上個月張匯豐卡被人盜用,打去cut卡,盜卡用來買apple store裡面的,共14筆,我都打去apple查,apple查到對方,之後一星期退款。卡中心話直接打去扣款的公司查最快退款。

琥珀宮

SJJS 發表於 21-8-2 20:22
上個月張匯豐卡被人盜用,打去cut卡,盜卡用來買apple store裡面的,共14筆,我都打去apple查,apple查到對 ...

網購公司即時收到通知係盜用信用卡,又未出貨,正常都會肯即cancel refund 。因為係間公司無set交易要求驗證碼,若客人claim卡盗用提出爭議,一定係間公司輸最後都要refund

首頁

尾頁

跳至