自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

有乜咁激動啫,有澳門身分證果D外地人,攞左好多年啦
Life must go on

大宅

回覆樓主:

其實大家唔駛嬲嬲豬,呢個設計主力唔係幫市民既,其實係政府想由全港市民合力幫手消費,咁就刺激到商業。政府有錢,但唔想直接資助/比錢商業,通過市民既手去駛錢,市民可買到想要既野,貨品去去到貨,商家賬薄有流動,咁至係雙贏。至於話個啲巳離港既人又申請,有什麼所謂呢,唔係實際既錢直接入銀行戶口,也有消費限制(不能買金融產品,和海外網購)和消費期限,也不能轉賬給別人(免作還債用)係真正用於在零售消費行業。
這次消費券,主力幫商界。

侯爵府

2007WNIP 發表於 21-8-1 12:43
今日去約人食早餐,身邊明友有人照報政府消費券$5000,拎成$30000我火都嚟……
...
你可以去報串架wor

大宅

回覆樓主:

續.....
那些近期離港移民既人,就算個資格申請,得益都係本地商戶,因為只可作本地消費用途,最多佢地家人也有得著,因為佢家人幫手去買野,但貨品在港,都要寄出去至用到,(唔係所有野都寄得,也有打稅機會,而且有邊個咁得閒同你跑郵局?)咁佢家人咁有心要幫佢咁做,呢樣就唔會政府控制範圍了。
所以離左港既人申請消費券,無咩得著。

大宅

回覆樓主:

所以個啲反政府,yc, 離港移民既人,你申請消費券政府多謝你添啦,你哋係幫手賣“人頭“去消費,如消費券無人去申請,政府點幫商戶?可能又要死死氣直接入錢去銀行戶口了,放在消費平台既,沒用來買野,它只是一個數字,又沒有利息,也不會增加個人財富。

珍珠宮

2007WNIP 發表於 21-8-1 12:43
今日去約人食早餐,身邊明友有人照報政府消費券$5000,拎成$30000我火都嚟……
...

舉報罪行囉, 唔洗嫐喎

重有一check 出入境, 即時查到啦

若要人不知唔好咁低b

啱啱租民個班無得講, 去左好耐, 唔合條例既

第時一入境, 預左比人拉, 成世探親都唔好返囉

珍珠宮

MrBeast 發表於 21-8-2 12:57
你可以去報串架wor

一check 出入境record 有個check list去查啦

貪都諗下落唔落到格, 同報應咁終歸會揾上門既

諗住唔返香港呀, 大左幾年,一病又想返黎R 醫療

為5千斷自己後路, 呢d 咪人材囉

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

MyBear 發表於 21-8-1 14:43
其實喱啲朋友講、朋友嘅朋友、朋友嘅親戚等等消息,都未經證實,有啲人知啲唔知啲咁,聽完就算,唔駛勞氣 ...

樓主根本唔知有冇呢個人響呢個世界度。

男爵府

本是同根生

男爵府

首頁

尾頁

跳至