自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

唔係身邊既人日日講,基本上以家好少提。

伯爵府

叫佢睇 1918 年西班牙流感係點既 (只因西班牙出聲話有大流感就入佢數,其實多數人都認為係美國傳來,講到尾其實源頭基本無可能判斷)
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu#Potential_origins
https://zh.wikipedia.org/wiki/19 ... D%E7%88%AD%E8%AD%B0

公爵府

12歲仲有得救有得教,錯過咗教佢正確思想反而誤佢一生,加油,好好帶佢入正軌

cathngai    發表於 21-8-1 23:41
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

問下佢咁叫,係想怪責武漢所有人?係咪覺得自己對人地公道?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

佢講武肺時你講返美肺,佢講一次你就講一次

happylife28    發表於 21-8-2 01:52

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

現在佢抗拒傾, 可能因老師及朋輩影響, 你要多留意佢行踪,唔好俾佢群埋班撐黃/黑的同學或親友或
搞暑期活動的黃社福機構度.
將來帶埋佢去衝就大鑊了.

現在你可以不直接講covid, 閒談講下中國好的一面, 及外國虛偽的一面. 一路睇83台新聞, 一路傾下偈世界時事, 不要集中火力講covid 源頭,令佢生厭走開.

侯爵府

我唔會同佢講,但睇新聞我會一路睇一路講,或者一路睇一路鬧,例如:d人真衰呀,自己中國人都噓自己國歌呀咁,基本上睇親新聞都會講,咁佢潛移默化,唔藍都唔得

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

dongnut 發表於 21-8-1 17:02
我話有証據係外國發現先,自己中國人都咁講,所以外國人見到亞洲人樣會攻擊,你咁做係間接害左人,你比人洗 ...
D同學影響?
珍惜 感恩
You got this!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

setrea 發表於 21-8-1 17:52
我唔會同佢講,但睇新聞我會一路睇一路講,或者一路睇一路鬧,例如:d人真衰呀,自己中國人都噓自己國歌呀 ...

X2, 一早要開始反洗腦

我由2019暴動時睇83台,一路睇一路教仔不要信一面之詞, 要有分析能力.
我亦有上本地及外國網報, 同佢分享不同觀點

到2020年, 中國被英美傳媒圍插話因係covid源頭要賠錢時, 我告訴佢曾有Spanish Flu, Black Death , Pig flu, Aids, Mad Cow Disease, 但從未冇國家被要求賠錢.
外國只係識蝦中國, 對自己友就不計較.

況且, 外國自己不把好關, 口罩都話唔洗戴,死的人比中國多幾倍, 外國政府政策冇錯咩, 卸晒鑊俾中國就算, 太不負責任.

去年已有歐美專家驗出,在武漢2019年12月爆疫前, 歐美在當年秋冬已有這種病毒存在及有人病死, 只係當時以為係flu.後來知道有隻新病毒,才去驗死者的DNA,驗出有covid 19.

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ChingYee123 發表於 21-8-1 17:36
我到依家都仲聽到有幾十歲人講武漢肺炎啦!都唔知乜人來!

係啦,啲人都唔化,7樓嗰件黃阿媽,成日喺度講埋啲暗黃嘢,自己一把年紀講到自己好似年輕人,咁唔喜歡都唔知留喺BK做乜?

伯爵府

其實係做人基本禮貌同尊重,調番轉就算證實新冠係美國傳來,一樣唔應該叫美國肺炎,就如愛滋病從來無人會叫美國愛滋病一樣。
己所不欲 勿施於人。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我話有証據係外國發現先,自己中國人都咁講,所以外國人見到亞洲人樣會攻擊,你咁做係間接害左人,你比人洗 ...

笑佢outdated 因為衣家無人甘講,只有傻仔先會
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

唔好提“洗腦”, 要同佢分析,要引導佢思考。我仔今年20 ,身邊嘅朋友同學都係黃,老公會久唔久搵題目引導佢分析討論, 唔好俾佢覺得你先入為主, 凡事只講道理

cathngai    發表於 21-8-1 23:42

男爵府

教佢用英文講。(emoji)

男爵府

你12歲,大個仔啦,識得fact check,廢事遲啲真相大白嗰陣瘀爆啦!

唔知咁講得唔得呢?不過最基本,我覺得係唔應佢

珍珠宮

坦白講盡快移居上大陸,甘樣先係最快得到你想得到既教育環境。

複式洋房

我99睇新聞突然講得一句我覺得好好:一樣24歲,有人就奧運金牌有人就要坐監,前途差好多!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-8-1 18:16
X2, 一早要開始反洗腦

我由2019暴動時睇83台,一路睇一路教仔不要信一面之詞, 要有分析能力.

子爵府

我一向講COVID 19
Sweetheartb

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

正如12歲講粗口、做家長叫佢以後不准講武肺、否則便會罰佢~

完~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...8

尾頁

跳至