自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

搞到我隻佬好擔心,我囝又不知所措,隻佬又旨意我多啲同奶奶傾偈,我又勁驚自己講錯咩會加深奶奶想死既意向,好有壓力。。。其實我本身自己都有少少嫌我自己命長,跟奶奶一條tone。。。
我隻佬放工探親佢,佢都只會同我隻佬講埋呢啲負面野又喊哂,搞到平時好樂天既佬(我果隻)都冇咩心機。。。至弊粒孫响樹,奶奶都係咁講話自己咁長命做乜吖,想想快啲死。。。雖則我囝都廿幾,但堅唔想俾隻囝聽到自己嫲嫲講埋啲咁負能量野,但又不能阻止佢。。。

今日佢又係咁樣講,我立即救波,我同奶奶講,您唔知咁長命仲要嚟做啲咩,我可以話您知,您依家係要嚟好好陪伴您啲囝同孫,您啲囝都五十幾,仲有得嗲住自己阿媽係件好幸福既事,啲囝要您陪,您啲孫都係要您陪要您錫。。。

講到咁,佢至叫做唔敢再講呢個話題。。。但又係唔想食野,連佢鐘意煮飯,依家都話唔煮話攰。。。

純呻,今日我已經好努力咁同佢傾偈傾咗一日,真係夜晚一番到屋企已經攰到出汁。。。

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

我阿嫲當時都係咁,90幾歲見住D老友記一個一個走,凈返佢一個,甚至仔都走左兩個,其他D仔女年紀都大,身體仲差過佢,孫輩又忙下一代⋯⋯ 佢都灰爆⋯⋯

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

99幾多歲?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

好多老人家到了一定年紀,就會咁樣講,真係唔知可以怎樣開解佢哋。

水晶宮

回覆 michelle071180 的帖子

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 00:23
搞到我隻佬好擔心,我囝又不知所措,隻佬又旨意我多啲同奶奶傾偈,我又勁驚自己講錯咩會加深奶奶想死既意向 ...

樓主,首先你自己都要保持正能量,你同奶奶講嗰段說話好好,俾佢知道佢有佢生存嘅責任,日常生活睇吓可唔可以搵人陪住佢多啲,最主要都係驚佢有消極嘅行動,試吓多啲同佢出街,為你打氣

cathngai    發表於 21-8-2 01:05

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

段估都唔會100歲呱?

如果好似呢一刻黎睇,佢平時鐘意煮野食都唔煮/食都唔想食既話.....都好似有點兒傾向餓C自己!佢幾時開始,開始咗幾耐有呢種諗法?會唔好好多朋友都走咗,得返佢一個咁,好寂寞呀?佢老公呢?

水晶宮

funseller 發表於 21-8-2 00:28
我阿嫲當時都係咁,90幾歲見住D老友記一個一個走,凈返佢一個,甚至仔都走左兩個,其他D仔女年紀都大,身體 ...
您地點樣氹佢開心番?

我已經同隻佬講,我地可以以後逢星期日都番去陪奶奶。其實我同時都係氹緊隻佬開心。隻佬好怪架,成日都唔知點解潛意識覺得我唔like成日番奶奶度。我只係衰性格唔識主動揾人(朋友、親人)啫。唔會唔鐘意囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪有病架?好人好姐其實應該唔會咁諗,仲要仔、新抱同孫都咁錫佢,點捨得死?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

水晶宮

PaPa 發表於 21-8-2 00:30
回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

好多老人家到了一定年紀,就會咁樣講,真係唔知可以怎樣開解佢哋。 ...
係啦!佢地人生經驗仲豐富過我地。。。真係唔知應該講咩好,佢又講到point, 但又唔代表認同佢想死係啱。。。我人生智慧唔係咁多,自己都有自己既負能量未搞掂未諗通。輔導人都充滿難度。

水晶宮

Anpanmama 發表於 21-8-2 00:32
樓主,首先你自己都要保持正能量,你同奶奶講嗰段說話好好,俾佢知道佢有佢生存嘅責任,日常生活睇吓可唔 ...
有架!頭先我已經係咁話要幫佢買爐買電器,同佢一齊去買波鞋,我係咁叫佢等我買野番嚟俾佢,平時星期六日隨時可以約我逛街。。。句句我都擺明要佢等我,留住佢,我呢期自己都真心驚佢會突然諗唔開做傻事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你99一個人住?
咁兒孫唔響身邊老來孤獨又的確無乜生存意義
我覺得似等死咁

水晶宮

michelle071180 發表於 21-8-2 00:32
段估都唔會100歲呱?

如果好似呢一刻黎睇,佢平時鐘意煮野食都唔煮/食都唔想食既話.....都好似有點兒傾向 ...
老爺走咗廿幾年喇,近呢幾年都有幾個老友仙遊,同緊自己其中一個囝(冇結婚)同住。個個囝都勁錫阿媽架。

奶奶本身有啲抑鬱底,一路有食抗抑鬱葯,但佢自己本身唔知食緊,我地呃佢話果啲係瞓覺葯,係維他命嚟,等佢容易瞓啲。

wcpcelia    發表於 21-8-2 11:45

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你99有細仔陪都幸福過很多獨居老人.但你叔仔要上班時,冇人陪你99.宜家covid難請工人姐姐,如有工人至少可阻止佢做傻事.

有時我見到90+的單身/喪偶親戚, 只同工人住, 又多病痛、出入醫院,我都唔想咁長命, 有六十幾歲我都夠皮了.
長命百二歲簡直係惡夢.

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-8-2 00:44
你99一個人住?
咁兒孫唔響身邊老來孤獨又的確無乜生存意義
我覺得似等死咁
佢同其中一個囝住,佢近期都有講話呢個囝都年紀大,佢都唔想個囝咁辛苦湊埋阿媽。。。總之次次奶奶都有唔同既point去支持佢想即刻死既想法。

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 00:35
您地點樣氹佢開心番?

我已經同隻佬講,我地可以以後逢星期日都番去陪奶奶。其實我同時都係氹緊隻佬開心。 ...

佢唔肯去其他仔女屋企長住,平時自己一個人住,大家驚佢有事,唯有輪流去佢度陪佢住。
咁大年紀,經歷太多,講真好難有嘢令佢真係開心。我知佢注重儀表,貪靚,會自己整啲珍珠飾物同買首飾畀佢,又買啲靚衫畀佢。但去到後期,佢連落街都唔想,後尾好快走左⋯⋯

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 21-8-2 00:48
你99是否獨居太寂寞?但宜家covid難請工人姐姐,至少可阻止佢做傻事.

有時我見到90+的單身/喪偶親戚, 只同 ...
奶奶同開其中一個囝住,唔係獨居。奶奶性格唔鐘意人幫,佢都講佢唔會慣請個工人,有都唔會用,佢係呢期一步入90歲就開始成日諗死,先前八十幾佢都冇咁樣諗野,仲好養生,一直好有心機保健架。所以依家佢堅健康,分分鐘仲身體好過我地後生。佢手腳好暖唔會冰,我都身體差過佢,我瞓覺雙腳冰到要着襪架。

大宅

可能佢成日一個人冇乜世藝
覺得好無聊 所以有啲唔開心
你地可唔可以俾啲佢能力範圍做到既「任務」比佢做
例如攞盆花返去 話有同事種唔掂
叫佢幫手種 睇吓救唔救到之類
可能佢有啲寄托同被需要嘅感覺會開心啲

水晶宮

funseller 發表於 21-8-2 00:54
佢唔肯去其他仔女屋企長住,平時自己一個人住,大家驚佢有事,唯有輪流去佢度陪佢住。
咁大年紀,經歷太多 ...
咁樣我奶奶都仲肯落街行,頭先佢話冇胃口,我都話我地啱啱食完下午茶都唔肚餓,我地氹佢話陪我地落街逛吓開心吓,去餐廳唔駛一定嗌餐,嗌啲小食飲吓野,呃下人地餐廳冷氣嘆吓都好呀!咁佢至換衫同我地落街食吓野咋。

依家我set咗逢星期日去陪佢,其他日子我諗住叫其他阿嫂多啲探奶奶,等奶奶忙住應酬我地,唔得閒諗咁多傻野。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

佢有興趣打麻雀,可買部平板俾佢玩下games.

她家附近有冇日間長者活動中心,起碼你叔仔返工都有人睇住佢,米俾佢做傻事

首頁

尾頁

跳至