自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我99近期都係咁、不過佢身體麻麻、行都麻麻、比我係佢都會咁諗!
吾好講老人家、我人到中年都灰爆、屋企又老又嫩、自己都壓力爆煲

~仔仔媽咪~    發表於 21-8-2 14:04

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 00:23
搞到我隻佬好擔心,我囝又不知所措,隻佬又旨意我多啲同奶奶傾偈,我又勁驚自己講錯咩會加深奶奶想死既意向 ...
唔少人都有老年抑鬱,佢嘅生活冇左目標冇咗方向,你奶奶本身有抑鬱,加上性格內向,冇社交生活,同佢去睇吓醫生,調教番啲藥

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 00:43
有架!頭先我已經係咁話要幫佢買爐買電器,同佢一齊去買波鞋,我係咁叫佢等我買野番嚟俾佢,平時星期六日隨 ...

樓主你好考順

珍珠宮

雖然就咁睇係幸福既,90歲又長命,仔女新抱又孝順...可能老人家後生時捱過,搞到性格憂愁多...

琥珀宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 00:49
佢同其中一個囝住,佢近期都有講話呢個囝都年紀大,佢都唔想個囝咁辛苦湊埋阿媽。。。總之次次奶奶都有唔同 ...

同佢講佢自己主動要走,可能同佢住嘅仔都都會想跟埋佢走,佢幸福到爆,仲有個仔陪住,反而嗰個仔到你99走左真係好容易抑鬱,呢啲例子比比皆是

侯爵府

回覆樓主:

唉,老人抑鬱真係好常見,我覺得我媽都係,但佢唔肯睇醫生。

佢唔係厭命長,係樣樣嘢睇我爸唔順眼,日日嘈,雖然唔同住,但都怕咗佢啲追魂奪命大呻特呻電話

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-8-2 01:03
佢有興趣打麻雀,可買部平板俾佢玩下games.

她家附近有冇日間長者活動中心,起碼你叔仔返工都有人睇住佢,米 ...

係呀,我呀80幾打孖宝兄弟叻過我,好可愛,我呀爸7x 上淘宝買野,睇utube 好忙

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 01:10
佢另一個囝都有話要買部新手機俾佢,但佢話唔想學野,我話可以隨時同啲孫視像面對面傾偈喎,可以見到啲孫, ...

可以買平板比佢,初時,我一爸爸都话吾要,買左之後,玩得忙過我,又上utube聽,睇粤曲

象牙宮

回覆樓主:

你奶奶可能都有抑鬱

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

手機個mon 太细, 老人家好壞眼或睇唔到.
如你有個平板(或買一個), 只下載最基本功能. 她常用的功能放埋一堆, 你在佢面前扮自己玩, 佢睇多幾日,知道不太難學, 教佢試下.

如佢冇乜外出社交, 可用whatsapp video call,亦可用QR code 整上電腦/平板mon用whatsapp. 多人會議可用whatsapp group video call.
你扮自己用, video call老公/ 仔俾佢睇,引下佢,示範多幾次

老人家似细路, 要呃呃氹氹

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

定D嚟!通常成日口講話想死嗰D就最怕死。

禁止訪問

水晶宮

cathngai 發表於 21-8-2 01:14
回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

你哋啲奶奶有你哋呢班好新抱,真係佢哋嘅福氣 ...
話哂佢都係自己隻佬個親娘,再者佢都對我地唔差,幾錫新抱。

cathngai    發表於 21-8-2 19:02

水晶宮

ahmi 發表於 21-8-2 01:21
但平時佢仔有冇晚晩睇佢食埋藥?屋企冇其他人mon住,佢覺得無乜大不了唔食都唔奇。

我爸早幾年大病之後出 ...
我都有咁樣諗,但隻佬好放心咁話奶奶不嬲乖開好主動依時食葯,但我都會繼續留意住。

伯爵府

抑鬱?
見下社工,帶佢去中心玩下

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-8-2 01:31
唔好經常諗住扭轉佢嘅諗法,唔係活到咁老,就一定想再長命啲,唔係嘅話都唔會有老人家或嚴重病患想安樂死。 ...
都係既,不過有時我都驚任得佢係咁講死,佢會越講越激越勁負能量,驚到時收唔到科吖。

不過暫時好在佢都仲講到俾我知佢鐘意食咩零食,我都盡量幫佢揾最好食果啲,佢仲有啲為食就好,所以我就算幾慳,我呢期點都要買佢想要既嚟冧掂佢。只想佢開心番。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

講真,長命未必係好事!我99今年80歲,有腦退化,仲有思想時一有野唔啱心水就話要去死(佢性格燥,後來要食情緒藥),我仔小學開始已經聽到慣晒!佢之前仲會遇然清醒幾分鐘,都會講自己唔知係到做乜,想死!所以依家佢咩都唔知,我地少個煩惱,但我眼見佢咁生活,其實係無咩意義,最大意義係c6仲可以日日見下佢呀媽!

水晶宮

michelle071180 發表於 21-8-2 01:34
帶下佢去唔同地方行下,郊遊下散下心.....搵野比佢學/叫佢煮返野食,食咗個個都讚好味等佢有個推動力有世藝 ...
依家疫情,唔知啲老人中心仲開唔開俾老人家去玩?

象牙宮

回覆樓主:

唯有做聆聽者,幫到就幫手咋!當年我嫲係活到100歲先走,八十幾歲活動能力差就開始日日呻辛苦,生存無動力!
我奶奶都80了,疫情下又無得返鄉下,成日困住香港唔知做咩,我地個個又返工返學,佢都有時日哦夜呻,又話悶,又話腳痛,戴口罩好慘,升天舒服晒...我地只聽唔出聲!我同我奶奶算friend,平時有講有笑,但呻呢d真係唔知可以講咩!

~仔仔媽咪~    發表於 21-8-2 14:15

水晶宮

Gorgor0612 發表於 21-8-2 01:36
有無check 過係咪老人抑鬱症?厭世係symptoms
佢擺明有架喇,所以至咁頭痛,驚我地大意講錯野或唔識做,令佢更灰。所以都有壓力架。

首頁

尾頁

跳至