想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 giraffe19 的帖子

我都一樣, 擔心日後會唔會進化到唔打針邊度都唔去得, 公司已經咁叫人打, 屋企人見親又問做咩唔打針, 真係好煩...

但係自己又同時好擔心第時好彩有左會影響到BB

statistics都唔夠support, 所以始終唔係好信專家/醫生講無問題, 到有咩事佢地又唔會理/唔駛負責, 可能改個statement/ 出黎講下updates就完, 最後要bear既只係自己同BB

複式洋房

2Persons 發表於 21-8-11 11:38
回覆 giraffe19 的帖子

我都一樣, 擔心日後會唔會進化到唔打針邊度都唔去得, 公司已經咁叫人打, 屋企人見 ...

我都15 16咗好耐 驚遲下點都係被迫打 約咗嚟緊period去打 但又好擔心(emoji)唔知點算

大宅

回覆 2Persons 的帖子

對。依家冇任何數據知道對BB有冇影響。所以好驚。JM都係堅持自費檢測先?未到最後都唔打。

大宅

回覆 MissSuperdream 的帖子

我有朋友成幾個月都冇黎M. 打完復必泰第二日就黎左。

大宅

hungyau 發表於 21-8-3 15:43
想生BB,加上有甲亢同貧血問題,都唔諗住打針。但依家要求唔打針就要自費做檢測。長遠來說有經濟負擔。
苦 ...

我盡量堅持唔打,已經做左兩次自費檢測,但公司每個星期都問有冇醫生證明,我覺得好煩。
我都係貧血,身體都唔算好好,睇中醫西醫都叫我自己決定打針與否⋯

大宅

回覆 losochi 的帖子

我情況同你十分相似。我今日去做左第二次自費檢測。。。

大宅

hungyau 發表於 21-8-12 22:21

我情況同你十分相似。我今日去做左第二次自費檢測。。。

我覺得感覺最差係成日被問到底咩事唔可以打針,我只係講身體問題,但我交唔出醫生紙,備孕/懷孕亦都唔係被視為可接納的原因,因為打針問題已經纏繞咗我幾個月⋯

大宅

我係七月尾開始,見住身邊啲同事都去打曬了。得我堅持唔打。去睇醫生,問根據病歷加想懷孕,應唔應該打。又被叫自己決定。佢都答唔到。。。但我自己身體自己知,再加上唔知將來對bb有冇影響。依家份工未去到逼打,所以我都未諗住去打。但要自費檢測,唯有接受。
唔排除遲啲就算肯自費,但自己又拎唔出醫生紙。都要一樣被人逼去打。。。。

大宅

hungyau 發表於 21-8-12 23:10

我係七月尾開始,見住身邊啲同事都去打曬了。得我堅持唔打。去睇醫生,問根據病歷加 ...

同意,自己身體自己知,我亦唔想打完有事會後悔。我啲同事好多喺8月前都未打,但政府一宣布特定行業必須打針後,公司都要求員工打,宜家唯有睇吓容許檢測到幾時。

民房

備孕中... 幾個月前已打左科興.... 冇稔咁多... 到未bingo... 😅

民房

睇親電視啲專家都話孕婦更加需要打疫苗喎, 所以應該係唔驚個喎...

大宅

我公司都迫打,諗緊打邊隻好?科興好似少啲副作用,但復必泰又話有研究懷孕都打得(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

首頁

尾頁

跳至