自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我第一件事諗起human trafficking
騙去禁錮賣淫
小心

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

wintermamamama 發表於 21-8-3 17:46
間唔中就寄野黎我屋企 (姐姐真係當左呢到佢自己屋企咁, 我唔係好鍾意, 不過無辦法)
花呀, 衫呀, 信呀, sup ...

咁又真係幾唔似呃錢...

不過騙徒既野,就係要騙你令你覺得佢唔似呃錢嘛。

公爵府

wintermamamama 發表於 21-8-3 17:15
唔係我口賤,但大家都心知姐姐人工幾多錢,應該唔會呃錢?

我無聽過姐姐有俾錢佢

先小人後君子,邊個話冇錢俾人呃,去轉財仔咪得lo 最怕財仔搵上你屋企
我冇請工人,但bk不時有post話姐姐借左財仔………到時色又俾人食左,錢又俾人呃埋……
不過有可能你姐姐真係咁好彩搵到個好男人le~

大宅

佢好嚮往加拿大既生活問我點解唔移民過去

我解釋, 我唔係睇低自己, 只係將心比己, 人地老板請我之前, 會問「你覺得自己有咩優勝過本地人?」
係無囉諗唔到點解人地要請我呢個hk人唔請local!!!

同埋我唔捨得屋企人

好彩個男人肯接埋佢個女 (十幾歲)過去, 唔駛分隔兩地

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

wintermamamama 發表於 21-8-3 17:11
背景:
我姐姐網上識咗個加拿大男人
識左三年,未見過真人,只係FaceTime

我朋友個菲律賓姐姐早兩年都響網上面識咗個英國鬼佬,日日FaceTime,之前未封關,個男朋友都有嚟過香港,個姐姐要求外宿俾我朋友拒絕咗,又係話我朋友即係佢雇主唔體諒佢之類,又話佢男朋友會同佢結婚,同佢講其實你可以即刻結婚過去㗎,點解你男朋友唔係即刻同你結婚叫你過去,佢又唔識答,近呢一年日日臭面做嘢又甩漏,終於上個月炒鬼咗佢

大宅

回覆 wintermamamama 的帖子

一定啦. 嗰個男人山長水遠飛到黎仲唔咩咩. 可能dry咗好耐
可能姐姐自己都想咁樣做. 如果大左肚焗住個男人娶佢,一定去到加拿大

大宅

S_family 發表於 21-8-3 17:55
先小人後君子,邊個話冇錢俾人呃,去轉財仔咪得lo 最怕財仔搵上你屋企
我冇請工人,但bk不時有 ...

其實我上bk前, 同我媽媽/一個好朋友分享過
佢地第一個反應又係「係咪呃錢呀?」
同大家一樣!!

大宅

Anpanmama 發表於 21-8-3 17:58
我朋友個菲律賓姐姐早兩年都響網上面識咗個英國鬼佬,日日FaceTime,之前未封關,個男朋友都有嚟過香港, ...

係喎, 我有問題, 可唔可以外宿架?
因為係佢大假, 唔係星期日, 有無分別?

我都唔明點解佢唔即刻走, 過去結婚, 仲繼續做...

(而我自己就諗住, 佢做多一日, 等於我返工多一日, 儲多個錢)

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

wintermamamama 發表於 21-8-3 18:02

正式來講係唔可以嘅

翡翠宮

wintermamamama 發表於 21-8-3 18:02

如果你工人個美國佬,我朋友工人個英國佬真係叫佢過去結婚,嗰幾千蚊人工一個月對佢哋來講點及一個老婆重要,人哋係咪真係想娶佢做老婆,甚至人哋喺嗰邊有冇老婆,大家心中有數吧

珍珠宮

回覆樓主:

我會俾佢出街,難得佢哋真的係相愛,無謂去破壞佢哋之間的感情。

就算佢真的有咗,如果2人真心相愛,男的應該也不會留自己的女人在香港吧!一定會申請佢過加拿大,佢男人話唔定會請人照顧佢呢!

大宅

wintermamamama 發表於 21-8-3 17:15
唔係我口賤,但大家都心知姐姐人工幾多錢,應該唔會呃錢?

我無聽過姐姐有俾錢佢

佢男朋友知悟知呀姐姐有幾$人工呀?做工人悟代表佢無$,或者出去借呢~~~
小財唔出大財唔入,男嘅可能都懂的……

男爵府

我朋友前一個姐姐都是網上識一美國佬,年齡大佢二十幾歲。又係寄好貴的相機俾佢。姐姐都無心做,最後被朋友炒咗,個姐姐帶埋佢的小朋友,去到美國同個男人結咗婚。

男爵府

響佢男朋友來到前你抄咗佢先,先下手為強

伯爵府

回覆樓主:

我會比佢取年假出去拍拖
年假應該是佢假期唔洗回雇主家吧?
如佢嫁去加國會替佢開心
怕佢有孕?唔過夜都可成孕
擔心唔到咁多
最緊要預早3個月通知比我請新人

公爵府

wintermamamama 發表於 21-8-3 17:59
其實我上bk前, 同我媽媽/一個好朋友分享過
佢地第一個反應又係「係咪呃錢呀?」
同大家一樣!!

我唔清楚加拿大,但美國有未婚夫/婦Visa,唔知加拿大有冇,有就同姐姐講叫個男人幫手整左先,都求左婚,睇個款你姐姐接受左ga la,整左咪過去結婚lo
工人姐姐係咪同普通打工仔一樣,即時唔做就賠一個月就得?係ge話埋俾佢知,叫個男人俾果幾百一千加幤je,唔係俾唔起ar,可以即時帶個老婆走wo

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

不如你揾新工人先,反而少d 担心

珍珠宮

好媽媽勳章

popofat 發表於 21-8-3 18:17
響佢男朋友來到前你抄咗佢先,先下手為強

比我都會,佢地感情細水長流你有排驚

珍珠宮

好媽媽勳章

joycelu18 發表於 21-8-3 18:16
我朋友前一個姐姐都是網上識一美國佬,年齡大佢二十幾歲。又係寄好貴的相機俾佢。姐姐都無心做,最後被朋友 ...

賓賓勵志故事

春天小湯圓    發表於 21-11-18 16:21

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

雪影 發表於 21-8-3 17:12
肯定唔係網騙?叫佢小心騙財騙色喎

x 2

嚟香港要隔離21日~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...14

尾頁

跳至