自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

Yoyoy1006 發表於 21-8-4 21:39
又係你
到底收咗幾多錢抹黑科興?
每個post都係讚復必泰踩科興

呀樓主好關注科興架

https://tw.stock.yahoo.com/news/%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%A4%BE%E6%9C%83-%E8%8B%B1%E5%BE%B7%E6%93%AC9%E6%9C%88%E8%BF%BD%E6%89%93%E7%AC%AC3%E5%8A%91%E7%96%AB%E8%8B%97-%E5%82%B3bnt-%E8%8E%AB%E5%BE%B7%E7%B4%8D%E6%98%AF%E9%A6%96%E9%81%B8-054010337.html

伯爵府

80人?得果幾丁人不如唔好做?!

珍珠宮

Pulmma 發表於 21-8-4 19:30
= 乙肝抗體一樣!!!!! 指數10 vs 1000+ 都一樣有足夠保護力。

所以講到口水乾, 足夠抗體就係打疫苗嘅宗旨 ...

水晶宮

2024勳章

moto1357 發表於 21-8-4 21:48
呀樓主好關注科興架

https://tw.stock.yahoo.com/news/%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%A4%BE%E6%9C%83-%E ...

好多人發現啦,樓主特別關心科興

子爵府

OHIMESAMA 發表於 21-8-4 19:21
咁係咪即係Az最有效呀

睇返英國的數據, 相比未有疫苗之前, 打左疫苗係65歲以上群組染病的死亡率的確大幅降低。所以咁睇疫苗係有效的, 而由於英國染病人數多, 呢D數據亦比較全面。

至於唔同疫苗, 唔同的環境, 唔同流行的病毒種類, 都影響疫苗的有效性, 所以難以直接比較。

效用越高副作用越多, 係一個宏觀的事實。我咁諗, 如果滅活效用高副作用又低, 重邊有人會去用新技術呢?

子爵府

czl115 發表於 21-8-4 22:29
好多人發現啦,樓主特別關心科興

所以一有關疫苗我大部份留言係針樓主和妖獸先生

子爵府

qpalzm 發表於 21-8-4 22:40
睇返英國的數據, 相比未有疫苗之前, 打左疫苗係65歲以上群組染病的死亡率的確大幅降低。所以咁睇疫苗係有 ...

果然針無兩頭利,見台灣好多老人家打完AZ都拜拜咗,我情願打副作用少啲嘅疫苗啦!

伯爵府

lastpass 發表於 21-8-4 21:41
有冇聽過got nothing nice to say, don't say anything。打針係責任,打邊隻係睇你身體狀況,你的個人需要 ...

完全well said!

甚麼打科興就交功課,真搞笑

子爵府

OHIMESAMA 發表於 21-8-4 22:57
果然針無兩頭利,見台灣好多老人家打完AZ都拜拜咗,我情願打副作用少啲嘅疫苗啦!
...

雖然我似同復必泰講好說話, 但其實我係打科興的, 主要原因係…老婆話打科興

其實各有各好, 由於香港感染機會低, 所以我覺得就算科興成效可能低D都okay。如果去英國, 我就選擇復必泰了。

男爵府

hellomiki 發表於 21-8-4 16:40
科興係有效抗疫,唔好誤導人,咩叫交功課就科興
米係
佢應該做下功課先

男爵府

lastpass 發表於 21-8-4 21:41
有冇聽過got nothing nice to say, don't say anything。打針係責任,打邊隻係睇你身體狀況,你的個人需要 ...
直頭不知所謂

男爵府

回覆樓主:

其實港大已經做緊研究,已經有成人打緊第三針測試,青少年仲等緊批,第三仲可以揀科興/復必泰。

子爵府

qpalzm 發表於 21-8-4 23:22
雖然我似同復必泰講好說話, 但其實我係打科興的, 主要原因係…老婆話打科興

其實各有各好, 由於 ...

原來你一直講緊BNT
因為講起副作用我就只諗到Az,我係陪個女打(未滿十八歲)所以先打BNT,否則我都會揀科興,好彩冇乜副作用。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

世衛叫唔好打第三針加強,將疫苗送給貧窮嘅國家,其實我係支持,其實全世界人打,產生就免疫力,比部分人有強嘅 免疫力, 可能全球復甦機會更大

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

都係嗰句,身體弱打科興,身體好打復必泰。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hellomiki 發表於 21-8-4 14:03
好奇一問,之前聽新聞講,好像話兩隻疫苗原理不同,復必泰打入身體會係高抗體,然後慢慢消退,一樣研究咁打 ...
昨日星島日報都有報導這則新聞,多咗一句令我好安心嘅說話,專家話打科興所產生嘅防重症及死亡嘅T細胞數量,同打復必泰相若。

wcpcelia    發表於 21-8-5 09:24

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

connietai 發表於 21-8-5 08:25
昨日星島日報都有報導這則新聞,多咗一句令我好安心嘅說話,專家話打科興所產生嘅防重症及死亡嘅T細胞數量 ...

係。

最完美的疫苗係防重症和副作用低。身邊好多打復必泰的副作用較勁。我係少少野都好容易唔舒服的人,所以如果科興和復必泰防重症一樣,我一定會揀科興先。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

湘 發表於 21-8-5 04:05
世衛叫唔好打第三針加強,將疫苗送給貧窮嘅國家,其實我係支持,其實全世界人打,產生就免疫力,比部分人有 ...

係呀!地球村黎,無一個地方可以獨善其身,除非永遠封閉邊境
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

預左每年打, 時間越長抗體水平越低係正常

珍珠宮

.

首頁
12345...7

尾頁

跳至