自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我諗丈夫唔係十分過分,無人會想做單親媽媽

公爵府

回覆樓主:

恭賀新禧,迎春接福!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

點解後悔?

水晶宮

HongV 發表於 21-8-5 12:14
是的,有小孩每一個決定都不能衝動

要明白,離婚,小朋友唔係重點,唔係左右你2公婆離婚的借口。你想離就離!唔好用小朋友冇爸爸好慘,佢地老豆未死架只係唔同住。

你用呢個理由,對佢地大個時係好沈重的負擔。

要唔要離婚最重要的其中一個要素係,唔靠爸爸任何經濟幫助你能否獨立帶住細路生活!如果你離婚後要靠佢的 贍養費才能獨立,萬1佢唔比,或失業你細路點算?

男爵府

回覆樓主:

我姑仔早幾年接近40歲, 喺出面唔知識咩人搞大個肚返嚟 之後自己又冇能力,生咗個仔就攞綜援 激到我奶奶 心臟病發禁制 佢個仔今年五歲喇, 佢從來唔敢喺我哋面前呻一句辛苦, 佢個仔今年5歲,但係行為,言語發展,唔到三歲 佢又唔面對現實帶佢去嗰啲政府上堂 佢久唔久會喺facebook度呻冇得休息 ,由個仔出世,到而家一年365日要自己照顧 我奶奶都激到嘔血 老實講,我做姑奶,都有啲睇唔起佢,明知自己冇能力,夾硬生個仔出嚟攞綜援

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 21-8-5 12:21
你地唔再相愛喇?

一段關係嘅經營需要雙方去努力,感覺越嚟越走向假單親,心好痛

侯爵府

回覆 HongV 的帖子

明白,街上常觸景傷情看見有作丈夫的細心照顧和攙扶孕妻、甚麼甚麼活動人家的丈夫積極參與etc
就連見到對面乘客手持報紙上的婚宴、婚照廣告
我也會泣不成聲
所以當年一有觸發點
我就決斷地離婚

我都覺得之後嗰幾年自己過得好開心
個囝又乖又懂事
有娘家好照應
我全情投入工作
又積極擴闊社交圈子
開朗咗好多

不過幾年後我嘅心境都有改變
又反思當日 自己都有做得不足嘅地方
故事就好長啦。。。最後我哋復婚,至今都八年多

世事無絕對 既然你哋嘅關係又未去到最差
不如 睇下仲有冇得冷靜地傾下 你自己先作出一啲改變, 試下培養返一啲親密感 主動表達關心

公爵府

HongV 發表於 21-8-5 12:16
小孩喜歡爸爸的

但爸爸對家庭的心好像愈走愈遠,對小孩沒耐性,大家感情都漸遠

生小朋友係婚姻考驗既開始,好多野會唔同晒,維唔維持到,真係要睇雙方,希望你捱過依關

珍珠宮

米菲媽媽 發表於 21-8-5 13:13
我姑仔早幾年接近40歲, 喺出面唔知識咩人搞大個肚返嚟 之後自己又冇能力,生咗個仔就攞綜援 :unkn ...

有啲女人寧要仔唔要公,特別到中女年紀心理人生關口,要生就要趕上車,唔生嘅就要預左下半世一個人,無男人無仔女

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

無得後悔,頂硬上

公爵府

BK Milk勳章

HongV 發表於 21-8-5 13:17
一段關係嘅經營需要雙方去努力,感覺越嚟越走向假單親,心好痛

你地有冇傾過?關唔關第三者事?或者叫佢考慮下小朋友。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

朋友後悔離得遲,佢話應該早五年離開個賤人

大宅

HongV 發表於 21-8-5 09:27
我現在狀態好迷惘,想聽聽意見

我唔後悔,仲好enjoy,
我問過我女(11歲),
會唔會羨慕人地有爸爸,完整一家,
佢即刻好肯定咁話:唔會!
我地生活得好開心
單親其實唔可怕,
最緊要你自己點睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ohmygosh 發表於 21-8-5 13:52

明白,街上常觸景傷情看見有作丈夫的細心照顧和攙扶孕妻、甚麼甚麼活動人家的丈夫積極 ...

你嘅經歷立體好多!
好怕啲一面倒叫人離婚,或者乜嘢為咗唔想小朋友響單親家庭成長的藉口忍下去嘅說話。
從來都係一把秤,夫妻相處、權衡利弊,自己最清楚自己的想法

珍珠宮

米菲媽媽 發表於 21-8-5 13:13
我姑仔早幾年接近40歲, 喺出面唔知識咩人搞大個肚返嚟 之後自己又冇能力,生咗個仔就攞綜援 :unkn ...

係咪佢本身想有小朋友, 不過眼見快40都未著落 (搵唔到結婚對象), 有左就生

還是佢好鍾意個男人, 有左但男人唔負責?

我都明白唔好無咁大個頭笠咁大頂帽, 不過小朋友係無辜, 如果妳見到小朋友有問題, 不如同老公商量幫吓小朋友, 畢竟係妳老公的外甥

男爵府

KTKTKT5 發表於 21-8-5 21:49
係咪佢本身想有小朋友, 不過眼見快40都未著落 (搵唔到結婚對象), 有左就生

還是佢好鍾意個男人, 有左但男 ...

如果佢好似楊思琦,陳秀珠咁自己搵到錢,照顧小朋友梗係冇問題啦, 但係個問題佢自己又搵唔到錢, 大肚期間租劏房 ,之後兩年前上到公屋嘅按金裝修費全部都係我奶奶畀, 我奶奶有同我呻過幫佢咁多一句多謝阿媽都冇, 我睇唔過眼叫佢唔好幫但佢話睇在個孫份上, 我奶奶都叫佢帶個仔去政府度check下佢反而話番我奶奶點解你哋個個都話我個仔有問題

子爵府

無後悔單親,係後悔同前夫結婚

珍珠宮

米菲媽媽 發表於 21-8-5 22:01
如果佢好似楊思琦,陳秀珠咁自己搵到錢,照顧小朋友梗係冇問題啦, 但係個問題佢自己又搵唔到錢, 大肚期 ...

明白了, 原來幫左唔領情 又真係幫唔落嘅, 好人難做

珍珠宮

ohmygosh 發表於 21-8-5 13:52

明白,街上常觸景傷情看見有作丈夫的細心照顧和攙扶孕妻、甚麼甚麼活動人家的丈夫積極 ...

你嘅心態好正面,破鏡重圓實在難能可貴!

珍珠宮

識有個女人對老公勁惡,男的決定離婚,之後找了個又後生又靚,個女人十年了找不到另一半

首頁

尾頁

跳至