自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yk0108 發表於 21-8-9 23:34
謝謝分享!

咁你覺得在國内住有什麼缺點?

而家賣既樓都係高樓大廈,本地人住開既通常都係六、七層,我果度就有32樓,但係周邊既都係矮嘅屋苑,呢度啲屋好多都係坐北向南;南北對流,所以好通風

對我黎講,大陸嘅缺點就係好多餸菜都有辣,因為我本身唔食辣所以最鍾意食潮汕牛肉火鍋

我每次外出都揸車,呢度好多唔同品牌嘅新能源汽車(電車),都好多人揸日本、歐洲品牌嘅車,呢度啲車通常都係大車,因為可能要經常揸長途,我就買咗部比亞迪漢,好舒適,好滿意

琥珀宮

畀面勳章

bufferzone 發表於 21-8-9 23:03
係呀!我都係咁諗!係香港冇得買電車,梗係要係大陸試啦,來回深圳四小時車程,都只係¥3x電費,真係好抵 ...

我老公而家已經成日睇國產電動車,又平又正,不過未有咁快退休住,可惜未通關未可以裝修大陸間屋

琥珀宮

畀面勳章

bufferzone 發表於 21-8-9 23:01
呢度買嘢主要係網購,淘寶包郵真係好爽,生日上既用品、日常買餸,一日三餐都可以足不出戶,呢度送貨好快, ...

想起淘寶京東拼多多可以免郵直送,就恨不得立即就退休上去住

伯爵府

bufferzone 發表於 21-8-9 23:48
我住西區。而家賣既樓都係高樓大廈,本地人住開既通常都係六、七層,我果度就有32樓,但係周邊既都係矮嘅 ...
謝謝你很有用的資訊

問多條,你如何搬香港嘅野上去?

水晶宮

happylife28 發表於 21-8-9 22:29
都講左人人情況唔同, 人人計劃唔同, 我幾時講我放嘢响迷你倉? 我果個係過千尺工廈單位, 我的物業投資全部响 ...

我諗法同你比較接近,唔會在大陸買樓,因為冇打算長住國內同一個地方,但會周圍去玩,玩到攰就返香港,每年出外三四次,每次一個月,諗下都開心。

BBG1    發表於 21-8-15 21:26

水晶宮

bufferzone 發表於 21-8-9 23:48
我住西區。而家賣既樓都係高樓大廈,本地人住開既通常都係六、七層,我果度就有32樓,但係周邊既都係矮嘅 ...

比亞迪電車幾錢部? 可以分期嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yk0108 發表於 21-8-10 02:08
謝謝你很有用的資訊

問多條,你如何搬香港嘅野上去?

冇搬野呀!只係兩喼衣服(主要都係隔離時穿)同埋手提電腦,全部都係大陸/淘寶/京東買

水晶宮

bufferzone 發表於 21-8-10 09:28
冇搬野呀!只係兩喼衣服(主要都係隔離時穿)同埋手提電腦,全部都係大陸/淘寶/京東買
...

嘩好正 全部買新嘅

珍珠宮

bbbusy 發表於 21-8-10 09:18
比亞迪電車幾錢部? 可以分期嗎?

我所知香港人做唔到分期付款
價錢由幾萬至廿幾萬都有,豐儉由人

男爵府

[quote]bufferzone 發表於 21-8-9 23:48
.

珍珠宮

亞牛亞妹 發表於 21-8-10 09:29
嘩好正 全部買新嘅

啲嘢又平又靚,梗係現買啦

珍珠宮

applejuice2004 發表於 21-8-10 09:30
請問樓主,你在內地揸車有冇感到困難?因內地人多車多,就算人過馬路係綠燈都好驚。如果手車唔熟、地方唔熟 ...

我唔敢揸,係c6揸,係中山較為鄉下,啲電動車(即電單車)會從四方八面駛來,好似一羣烏蠅,甚至會有逆線行車真係要好小心;而係深圳會好啲,因為交通違規罰得好重。至於上高速,可以揸120公里,都好爽下,不過要打醒十二分精神

男爵府

[quote]bufferzone 發表於 21-8-10 09:38
.

珍珠宮

applejuice2004 發表於 21-8-10 09:49
我就係覺得國內交通有啲混亂,啲車點行都得,就算熟車都覺危險。
另外,想問你間屋有冇裝修過?是否新樓已 ...

我既係精裝樓,我冇做裝修呀!只係係玄關做咗鞋櫃;係主人房walk in closet位做左衣櫃咋

珍珠宮

bufferzone 發表於 21-8-10 10:03
我既係精裝樓,我冇做裝修呀!只係係玄關做咗鞋櫃;係主人房walk in closet位做左衣櫃咋
...

好吸引和羡慕,可惜未夠$退休。

做定功課,想問問,醫療如何?因為基本上現在只擔心年紀大,多病痛,想知道香港人,在內地醫療是怎樣?買醫保?
謝謝

男爵府

bufferzone 發表於 21-8-10 10:03
...

.

珍珠宮

ngokwan 發表於 21-8-10 10:10
好吸引和羡慕,可惜未夠$退休。

做定功課,想問問,醫療如何?因為基本上現在只擔心年紀大,多病痛,想知 ...

我冇買醫保,只有香港嘅醫療保險
我冇係大陸睇過醫生,不過聽人講係大陸就算係三甲醫院睇,都唔洗預約時間,walk in就可以
新建嘅大陸醫院好靚,好大;而舊有的就真係有啲唔開胃

我係中山中醫院做過核酸檢查,間醫院都好大,不過c6話以大陸醫院黎講都唔算大喎

我係大陸做過一次手術,手術室好大好靚,我冇係香港做過手術,所以唔知香港嘅係點。個手術都做得好靚,佢哋既手術單據好仔細好清楚,最後可以claim香港既保險

呢度買藥方便過香港,處方藥物可以係京東買到

男爵府

Bbpig2014 發表於 21-8-9 22:28
你買果度有冇水浸問題?
三鄉,琴晚落咗成晚雨,今朝早好多地方都有水浸情況,根據街坊影嘅相片,道路上塞車,尤其去坦洲珠海路上,
睇好多鄰居拍下嘅相片,水浸唔算嚴重,
今早索性冇出家門。

侯爵府

gogogodee 發表於 21-8-10 10:24
三鄉,琴晚落咗成晚雨,今朝早好多地方都有水浸情況,根據街坊影嘅相片,道路上塞車,尤其去坦洲珠海路上, ...

多謝你嘅資訊!
請問你熟吾熟中山神灣呢?最近有新盤而且價錢又平平地。

男爵府

bufferzone 發表於 21-8-10 10:22
我冇買醫保,只有香港嘅醫療保險
我冇係大陸睇過醫生,不過聽人講係大陸就算係三甲醫院睇,都唔洗預約時間 ...
國內醫保我就未買,因為香港有,
不過好多喺三鄉住緊嘅香港人都買咗醫保,每個月50幾蚊嘅,100蚊緊又有,詳情我就冇問…
我係國內醫院純粹做過推拿,同埋睇中醫調養,好經濟,效果都幾好,
但有認識嘅香港人喺嗰邊睇,高血壓糖尿,食緊國內醫生開嘅藥(藥房買),亦都做過腸鏡胃鏡全身嘅,呢類檢查,佢哋都滿意。

首頁
45678...18

尾頁

跳至