論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我家有99,62,我細佬,我老公,我兒子加我。
我99,62同我細佬一齊住。

我同我老公兒子一齊住。我地住同一屋苑,唔同座。我地本來各自都有工人。

但最近因自己工人工作表現太差,太公主,所以抄咗自己嗰個。

我99,62屋企個工人合約有落曬我哋名,所以最近叫佢在99屋企煮飯洗衫,然後攞去我屋企門口,在門口交收。

但佢今日打左手蛇春咁長的文章,說他不會做兩頭住家,話犯法。

我想問我地有冇犯法。佢冇入嚟我屋企做任何嘢。全部在99屋企做,只係攞嚟我屋企。

公爵府

daitauman 發表於 21-8-10 15:17

即係佢有啲不滿??無端端做多咗嘢!如果係我塞多幾百蚊一個月畀佢,咁佢會開心啲!

伯爵府

回覆樓主:

你一個月最少省左4千6百幾
問佢比多2千叫佢諗諗

水晶宮

你地要食飯、洗衫, 就直接上你 99 屋企, 99 工人就要照做, 但起碼不用工人將d 食物、衫褲拎來拎去, 如我係做煮及洗衫果個都會覺煩。

仲有, 你99 工人又確實係做多咗嘢, 仲要唔知個額外工作幾時完。建議你地用$解決問題, 俾多少少工人 又或者自己請鐘點

cathngai    發表於 21-10-7 22:08

男爵府

好明顯係心不滿,同犯唔犯法係兩回事。你真係想同佢拗法律定只係想解決件事

洋房

honeybid2 發表於 21-8-10 20:55
好明顯係心不滿,同犯唔犯法係兩回事。你真係想同佢拗法律定只係想解決件事
...
佢打水蛇春咁長話我犯法,唔會再攞衫攞飯上嚟我屋企。咁所以我同佢講喺合約上面佢應該要照顧我,我老公同我個仔,而佢冇喺我屋企做任何野全部喺我99屋企做,所以我係跟合約精神,之前冇要佢做我哋三個,唔代表之後唔可以叫佢再做。想睇吓大家點睇,從合約上。
要醒我可以醒佢,但係我搞清楚邊個㗎喺合約上我係有冇權咁樣做。

男爵府

daitauman 發表於 21-8-10 22:22
佢打水蛇春咁長話我犯法,唔會再攞衫攞飯上嚟我屋企。咁所以我同佢講喺合約上面佢應該要照顧我,我老公同我 ...

唔係法律專家,但老實講,睇嚟你地大家都係半斤八兩。你地寫合約嗰陣都明知你地唔係嗰個地址既常住人口,加埋自己名上去然後就話係「合約精神」要照顧,咁講既話,一張約寫齊姨媽姑姐十幾戶人,個姐姐咪好唔得閒。咁當然,喺合約上面加幾個唔係常住人口既名又好普遍既,但要執正黎做係咪應該又實在唔係咯... 所以ultimately 都係灰色地帶,拗起上黎冇人有著數(我覺得)。

寶石宮

2023年兔年勳章

daitauman 發表於 21-8-10 22:22
佢打水蛇春咁長話我犯法,唔會再攞衫攞飯上嚟我屋企。咁所以我同佢講喺合約上面佢應該要照顧我,我老公同我 ...

據入境處 外籍家庭傭工 FAQ 18.
可以送食物或個人物品去住處以外
給僱主或家人(同一住所居住的成員)

https://www.immd.gov.hk/eng/faq/foreign-domestic-helpers.html

Q18:Can I deploy my FDH to perform duties outside my residence such as buying groceries, car-washing, bringing my children to and from school, taking care of them while my family dine in a restaurant or at a friend/ relative's home?

Yes. Duties such as going to the market, car-washing, delivery of food or personal items to the employer or his family members (living in the same residence) outside the employer's dwelling place etc. are considered incidental to household chores. Please also see GR3and GR4 above

寶石宮

2023年兔年勳章

honeybid2 發表於 21-8-10 22:39
唔係法律專家,但老實講,睇嚟你地大家都係半斤八兩。你地寫合約嗰陣都明知你地唔係嗰個地址既常住人口, ...

男爵府

Poyau 發表於 21-8-11 01:02

呢條條例係講同住既家人... 即係話,例如我係僱主,要阿姐姐每日早上現煮午餐然後送去我中環公司樓下,咁係佢職責。
但樓主講緊既係本身唔同住既家人加名上合約,其實本身已經唔啱...

洋房

1)阿仔有時會去訓,唔知點界定常住。如果我唔加仔名,到時上去佢大條道理唔理我仔。我仔在99家有衣服etc.
我地當然想有flexibility, 而不犯法。咁唔通我唔加名咩?係你都會加。

2)嚴格講,如果我99要佢洗任何人嘅衣服,而99冇任何金錢得益,係咪唔得?
都係嗰句,醒唔醒係另一回事。只想find out 從合約角度的問題。

大宅

犯唔犯法係重點? 你都可以打水蛇春咁長話你冇犯法! 一定要佢服侍埋你家庭. 我估之後工人工作表現會太差,太公主,最後你地都會抄埋99嗰個, 或者工人抄你們.

男爵府

daitauman 發表於 21-8-11 10:36
1)阿仔有時會去訓,唔知點界定常住。如果我唔加仔名,到時上去佢大條道理唔理我仔。我仔在99家有衣服etc. ...

其實你自己咪講左重點咯,所有喺你99屋企發生既事,仔仔上去瞓又好,你細佬女朋友上去瞓又好,你兩公婆上去食晚飯又好,都係屬於職責一部份,無論加唔加名,因為係喺僱主屋企發生,嗰啲係人客。
人客離開左僱主屋企姐姐咪再冇責任去照顧佢地咯....

洋房

Gud567567 發表於 21-8-11 11:42
犯唔犯法係重點? 你都可以打水蛇春咁長話你冇犯法! 一定要佢服侍埋你家庭. 我估之後工人工作表現會太差,太 ...
犯唔犯法係重點,如果犯法可能罪錢坐牢。
至於工作表現可以夾,將其他work load 減小。
開心唔開心亦係可以對佢好,比錢,或氹佢etc. 呢啲係我個人control。法例我control 唔到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

我都以為咁係犯法個喎,乜唔係架?
(雖然上面話唔係重點,但係都想一問,了解下。)

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

依家姐姐唔憂做,好易搵到新僱主,佢已經出聲不滿,你唔解決佢既不滿,你唔炒佢、佢都會炒你。
如份合約有晒你地咁多人名,佢又係喺返嗰個屋企做,書面上唔犯法。但你咁做係諗縮數,即你部門原本有兩個人分工,但一個走左,老細又唔請番人,要你做埋佢嗰份。比著你都唔開心!比你都會出聲!出聲可能會做少d/加少少人工,佢冇蝕底!

eggcake    發表於 21-8-13 23:22

男爵府

不如你直接打去勞工處問,因為就算呢度JM話合法,工人話你冇憑據講咩都得。有勞工處覆話合法,你可以大聲反駁。
不過咁,就算係合法,係無人工加之下,突然工作量大增,要做埋另一個人既野,比著你係打工仔,你都唔滿意啦。不如你同佢傾下加人工。如果佢唔肯,都無辦法,炒左佢你仲大獲。

洋房

謝謝大家的意見。衷心感謝。

子爵府

工人要服待六個人, 早知合約寫晒成個家族啦 ! 仲要包埋送衫同飯到樓主門口, 算死草算到咁盡, 仲振振有詞話自己唔犯法, 厚顏得令人汗顏

eggcake    發表於 21-8-13 23:23

大宅

其實當初請佢時,佢知唔知要服侍咁多個人?定請完佢之後先係合約加咁多人名?如係後者,不滿係好正常,佢都好大機會想搵過另一個僱主

首頁

尾頁

跳至