自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我大果個8歲,我4月生左呀妹
未生呀妹前我一直同家姐訓
由陀果陣有開始同家姐講bb出左世到時我地會有轉變,要一齊適應,到時會小左時間陪佢或者冇得一齊訓
生完已經4個月,家姐失眠問題越黎越嚴重,本身我有時會氹緊bb訓我會抱住佢坐系家姐隔離等佢訓左我先走
有時冇辦法bb系咁樓我系陪唔到佢訓佢會自己訓著,佢就會不停同我講好唔開心好驚訓唔到,什至會喊好嬲自己
宜家嚴重到一星期起碼有3日佢會半夜3點紮醒起身(我系訓系佢隔離),到宜家朝早8點都未訓得番,佢就會喊住叫醒我又失眠好驚,我覺得佢心理上一定有壓力唔識講出黎搞到咁
有冇人教下我可以點做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

冇安全感…心理壓力問題
我慣左同c6一齊訓,以前佢掛住打機佢搏命叫我訓先(我係睡寶10:30就要訓),呢樣野一直都磨合唔到,就算訓到都會扎醒…訓下醒下
我同c6講,佢唔訓係我隔離我訓唔到,佢都唔多理我,因為佢有阿氏保加
整整下,我都變左夜鬼…先冇問題

試下買隻公仔比佢攬住訓,會唔會好d
我都好似係咁

男爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 陪月勳章

建議趁呢段時間,你搵下附近社區有嘅家庭服務中心, 入面有社工,盡快趁暑假期間處理佢失眠情況。

另外, 細B剛出世時 ,我每次返到屋企,第一時間就會攬住個大先,因為大會妒忌,細嘅未會, 攬多啲佢,讓佢覺得唔會因為有第二個而被忽略。

希望幫到你啦。

水晶宮

回覆樓主:

Bb難湊嗎?有冇經常地不停喊?

男爵府

freezer1 發表於 21-8-11 08:21
建議趁呢段時間,你搵下附近社區有嘅家庭服務中心, 入面有社工,盡快趁暑假期間處理佢失眠情況。

另外, ...

絕對有呀,我都系顧大多過顧細,咩都理左家姐先因為覺得大個佢有感受

la_source    發表於 21-8-11 11:11

男爵府

spikenard 發表於 21-8-11 08:29
Bb難湊嗎?有冇經常地不停喊?

超難湊成日樓計,但家姐好鐘意佢好錫佢。朝朝起身第一時間搵佢

子爵府

趁細既未去到話依賴,建議令細既自己訓,陪返家姐訓,咁落去無精神,學業、身體都會差,最嚴重係大個都無安全感。

珍珠宮

luvubabemiu 發表於 21-8-11 08:09
由陀果陣有開始同家姐講bb出左世到時我地會有轉變, ...

一齊訓得唔得
反正未需要早起返學
又或者夜晚叫老公湊一陣
單獨陪下家姐
好過要家姐睇住你抱實妹妹睇到訓

男爵府

回覆樓主:

試下令佢從第二個角度去睇,細B出世唔係媽咪分薄左佢時間,唔好令佢覺得佢有損失,同佢講,佢做大家姐,不如大家合力湊大細B啦,可能俾使命感佢,佢成功左會有滿足感,間中俾啲照顧任務佢完成,如果要佢自己瞓 你要湊細B果時,同佢講“你都眼瞓喇,你瞓先,今晚等我一個人睇住細B先啦”,等佢覺得你幫緊佢手,而唔係要冷落佢……說話唔同,結果都唔同……首先,你今晚試下問佢:你做大家姐喇,應該好叻幫到媽咪手,不如以後我地一齊合力照顧細b,睇佢咩反應先,如果ok,得閒安排一隻陪瞓專員公仔俾佢,媽咪陪唔到佢瞓果時,就交俾公仔,一定要指定1隻,等佢瞓覺有安全感

水晶宮

luvubabemiu 發表於 21-8-11 11:10
超難湊成日樓計,但家姐好鐘意佢好錫佢。朝朝起身第一時間搵佢

可能係bb喊得多記晒入腦,晚上睡覺時就會影響番出嚟

就好似一個人重覆連續聽1隻歌4個鐘以上,晚上就會易發惡夢。

我b細時超會哭,就算佢冇哭我同佢爸都有幻聽聽到佢喊聲

男爵府

開不了口 發表於 21-8-11 11:18
試下令佢從第二個角度去睇,細B出世唔係媽咪分薄左佢時間,唔好令佢覺得佢有損失,同佢講,佢做大家姐,不 ...

合力湊果part我有做,公仔專員未試過,今晚試下

男爵府

spikenard 發表於 21-8-11 11:23
可能係bb喊得多記晒入腦,晚上睡覺時就會影響番出嚟

就好似一個人重覆連續聽1隻歌4個鐘以上,晚上就會易 ...

呀b系專系家姐訓果陣喊跟住家姐會用被琴住個頭唔想聽,唔系覺得bb煩同嘈,話覺得bb好慘系咁喊,佢心痛

伯爵府

老實講,唔計生小B,為咩要同大女同睡到8歲呢?正常一至二歲都可以自己訓,宜家佢有咁大,情緒更顯現。

重有提你要考慮老公,佢先係陪伙一世既人。如果你同個細又訓8年。。。。。。

男爵府

luvubabemiu 發表於 21-8-11 11:26
呀b系專系家姐訓果陣喊跟住家姐會用被琴住個頭唔想聽,唔系覺得bb煩同嘈,話覺得bb好慘系咁喊, ...

咁同佢解釋一下囉,BB係咁喊,同佢平日係咁講野,其實係一樣,你問佢平日係咁講野,覺唔覺得自己慘

男爵府

試吓瞓前同家姐講”媽咪喺你隔離陪住你瞓,一齊瞓到大天光”

解釋比家姐知妹妹喊係因為妹妹未識講嘢,於是用喊表達自己所需,可能係肚餓、條片濕咗、太熱、太攰、掛住家姐、想同家姐玩等等。所以每當妹妹喊我哋就會睇吓佢因咩事喊,解決咗妹妹需要就會安靜落嚟。家姐細個都係咁,問吓家姐可唔可以幫媽咪一齊照顧妹妹,滿足妹妹所需。

如果試咗情況持續就要揾專業人士幫忙

水晶宮

luvubabemiu 發表於 21-8-11 11:26
呀b系專系家姐訓果陣喊跟住家姐會用被琴住個頭唔想聽,唔系覺得bb煩同嘈,話覺得bb好慘系咁喊, ...

其實唔駛睇醫生 姐姐只係擔心妹妹,只要你細心同佢講喊係bb語言,唔識喊先慘慘豬。

透過喊bb在和大人說話溝通,肚餓時的喊,肚痛時的喊,覺得好悶要搵人的喊,濕片時的喊都有唔同聲調,所以bb喊唔慘的

晚上當姐姐要訓,bb又喊時,你開細聲的音樂係姐姐耳邊,這樣惱中所聽到不是單一的喊聲,而係有溫柔的音樂分散注意力

公爵府

試左比你件衫佢聞住訓未?

首頁

尾頁

跳至