自由講場

跳至
del  

首頁
12345...14

尾頁

別墅

del

侯爵府

Cali0624 發表於 21-8-11 16:26
又係我,今次純粹想問有冇人知而家仲有咩學校會收插班?million thx
直資中學, 我有朋友8月頭交表, 幾日後通知iNTERVIEW

別墅

回覆 tung0409 的帖子

del

伯爵府

Cali0624 發表於 21-8-11 16:35

今日已經面試左一間Band one直資,亞女話中文吾識因為要默論語,我C6表明咗考到未必 ...

今年多移民機會多,心儀學校逐間問下,有意外收獲都未定。以我所知男拔喇沙月頭都仲called waiting 。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

今日已經面試左一間Band one直資,亞女話中文吾識因為要默論語,我C6表明咗考到未必 ...

一定要band 1?

別墅

回覆 Fishqqma 的帖子

del

子爵府

回覆 Cali0624 的帖子

咩叫做可接受? 唔好介意,唔係接唔接受問題,依家係能力問題

其實讀書係睇能力,如果未到咁o既能力,佢入到去都會好大挫敗感,又或者係咪佢依家未到個間band1能力,你個小朋友都有心理準備會配合力谷?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Cali0624 發表於 21-8-11 16:56

我哋目標始終都係band one,但就因為同小學老師溝通上有啲問題,個老師直接叫阿女揀ba ...

伯爵府

Cali0624 發表於 21-8-11 16:56

我哋目標始終都係band one,但就因為同小學老師溝通上有啲問題,個老師直接叫阿女揀ba ...

既然如此,中一努力d讀書,攞到好成績中二轉校。

侯爵府

咁咪再試啱阿女程度既直資中學囉

別墅

回覆 Myluckybaby 的帖子

del

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

del

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

呢間是否程度太深?
佢自己都冇信心必收(默書唔識),
有冇band 1 尾的直資去試下

別墅

回覆 Jasmine-4711 的帖子
del

珍珠宮

Cali0624 發表於 21-8-11 17:14
回覆 HOPEFORBB 的帖子

有同佢講過話叫佢畀心機啲,小學老師都係咁講,結果我女中一上學期考試全級第一,下學 ...

女女中一呢年好爭氣,雖然話好多人移民,又話多學位出嚟,不過我知道好多神校或者B1頭直資嘅中學,佢哋收插班生都好嚴格㗎,最緊要係睇同學考插班生個試,因為呢個考試係比學校釐定呢位學生有冇能力可以升讀佢哋學校,所以樓主放鬆心情,收咗女女就証明她可勝任,若失敗了,也不要失望,勉強入去讀會好辛苦,祝福女女搵到一間適合佢嘅學校。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

Cali0624 發表於 21-8-11 17:21
回覆 Jasmine-4711 的帖子
del
樓主,你不如試下深水埗崇真中學, 德雅。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

HOPEFORBB 發表於 21-8-11 17:02
回覆 Cali0624 的帖子

咩叫做可接受? 唔好介意,唔係接唔接受問題,依家係能力問題

咪係囉,能力去到最top..咪有得揀囉。

係咪應該唸下自己能力問題,而唔係接唔接受到喎..

別墅

回覆 Angelice-BeBe 的帖子

del

別墅

del

男爵府

Cali0624 發表於 21-8-11 17:59

佢已經考全級第一㗎啦!但都唔成功做媽媽嘅而家就盡量安慰佢啦 ...

係本校考全級第一,不代表出到去其他學校必收架喎,每間學校試卷都吾同,再加上你本身讀B2A,如果你去報B1A,人地學校既試卷分分鍾深你學校半級至一級囉!

首頁
12345...14

尾頁

跳至