自由講場

跳至
.  

首頁
23456...9

尾頁

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-8-13 00:31
Jupas有恆大Sssdp科目呀

係喎,事隔幾年,已經唔記得有d係sssdp科選擇 其實恆大都唔差如果讀商科,只係中左果科岩唔岩自己讀。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我自己幾睇好恆大,近幾件上位好快
我女dse失手,果時有自己考恆大(果時未係大學),考到無讀,佢有話後來唸返有點後悔(一點點啦、佢最後揀咗另一科讀,佢鐘意而家果科)
我會揀恆大,讀得好嘅non Jupas轉u,轉到就轉,轉唔到繼續畢業都係degree holder

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 21-8-13 00:33
係喎,事隔幾年,已經唔記得有d係sssdp科選擇 其實恆大都唔差如果讀商科,只係中左果科岩唔岩自己 ...

我有猴住佢data science

子爵府

剛剛請咗個恒大做咗幾年野嘅後生仔,講真,我嘅年代只認得3大,其他果5大都數唔到,我見到個係正常degree就過關啦,點都好過asso 加 top up.

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-8-13 00:37
我有猴住佢data science

Data sci, 係咪即係ICT+maths之類既分科?我估係大數據既analysis. 反而讀數學系,或者maths & stat。否則冇底都幾難捱過4年。

珍珠宮

我會揀asso,呢個分數,在副學士中算能力好,入得返八大機會高,亦唔會浪費時間,因為可以入大學第三年。 而最不濟升唔到八大,以dse成績+asso成績,都考得返入恒大第三年。

反而有人話讀住恒大再報non jupas,首先未必得,當得的話,考到八大要讀四年,無得三年級入,呢點都要留意。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

梗係讀咗個degree先啦
之後可以讀master再揀過心儀嘅大學啫
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

伯爵府

回覆樓主:

其實肯讀書,係AD轉去六大唔係不可能任務事。 真人例子: AD GPA 爆4, HKU Y3收咗,Y3 GPA 3.6+; 另一例子AD Y1, 第2年轉 Poly UGC Y1.
當然,係AD呢2年要 chur盡,自己衡量。

琥珀宮

fayefa 發表於 21-8-12 21:48
港大文科係咪好差架

唔知,佢讀好似考古果系,冷門科。

大宅

回覆樓主:

如果個仔話去讀,會俾佢去

男爵府

回覆樓主:

恆大幾好呀!除非target 係中港科大,我覺得佢同其他大學無咩分別,如果係想入其他八大真係浪費時間,而且postgraduate 絕對入得番中港科

侯爵府

2024年龍年勳章

kittynleo 發表於 21-8-12 21:33
恆商係10幾年前已經好出名
我有朋友讀恆商,
而家發展好好
我地年代,好多會考25-30分尖子原校都唔直升,跑去恒商(未係大學)註冊添,佢哋清楚商科出路好

男爵府

mrschocolate 發表於 21-8-13 00:46
我會揀asso,呢個分數,在副學士中算能力好,入得返八大機會高,亦唔會浪費時間,因為可以入大學第三年。 ...

同意你的分析,我反而係考慮學科而唔係讀degree 定AD,夾硬讀無興趣或無能力讀的科,不如唔讀,4年,會好痛苦

聽聞讀完AD,都要考Ielts才可以駁上8大的U,是否真的?

伯爵府

薯圈 發表於 21-8-12 21:12
心中1516, 比啊仔best 5 成績差嘅都入左八大, 雖然恆大入到心儀學科,但驚認受性差,唔通有degree唔讀,讀 ...
你仔個同學低分可以入8大,首先佢同學選修邊科先?有啲好冷門學科無咩人選擇真係可以18分都入到喎,如果你仔選修熱門科以20分嚟講真係機會低好多。

伯爵府

心中1516, 比啊仔best 5 成績差嘅都入左八大, 雖然恆大入到心儀學科,但驚認受性差,唔通有degree唔讀,讀 ...

副學士係多餘嘅。
如果肯努力,應該入恒大。

子爵府

咪玩啦,又唔係讀神科,如果普通科間間都差唔多,讀CU,HKU出嚟唔係神科都只係搵萬零兩萬蚊!寧願入心儀科好過

男爵府

我姪女OU收左都吾讀,選擇讀副學士,最後讀左兩年副學士入得返心儀大學同學系

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

由學院既然升到為大學,點解仲會介意佢認受性 唔認受應該上唔到大學

我細個時都知恆生商科學院(我年代),係呢度出黎既學生多數入到銀行等等,相信政府工一定接受,既然入到,仲係自己鍾意既學科,其實人生既路,由自己創造,唔好執著得不到的地方,專注係現時點讀到優越成績
龍鳳媽

珍珠宮

2024年龍年勳章

Sebastian@ 發表於 21-8-13 07:40
同意你的分析,我反而係考慮學科而唔係讀degree 定AD,夾硬讀無興趣或無能力讀的科,不如唔讀,4年,會好 ...

考埋IELTS係多個機會,尤其DSE英文炒咗~
如果大家ASSO嘅GPA同分或差唔多,會考慮埋IELTS成績,講緊ASSO完後駁入8大Year3

男爵府

Sebastian@ 發表於 21-8-13 07:40
同意你的分析,我反而係考慮學科而唔係讀degree 定AD,夾硬讀無興趣或無能力讀的科,不如唔讀,4年,會好 ...

我姪女話有幫助,但吾係必需

首頁
23456...9

尾頁

跳至