自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

RoseRose1980 發表於 21-8-14 19:22
甘幾好,進可攻退可守, 好成績可入poly or city,gpa 低都可入speed, 讀city學費平d 校園都好d
...

Speed 好似叫top-up degree?
好似學費10萬以上,真係未必比得起

其實讀這些top-up degree出嚟會好似degree資格咁搵工好D?還是出來半工讀好呢?

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-14 19:36
咁叻女
佢讀什麼測量呀?

我女讀QS

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RoseRose1980 發表於 21-8-14 19:36
好似canteen同圖書館係同大學共用, 我侄仔 n年前讀過hong Kong U space成日都話校舍差冇canteen附近環境 ...

係呀,感覺環境好啲,而且感覺Jupas Offer 好d,本身嗰時我女都報咗hkuspace 心理學做後備,但係都係揀返測量,因為始終專業啲

雲母殿

Lovelymame 發表於 21-8-14 19:41

Speed 係自資學士,我唔知同top up degree 係咪一樣,不過聽我女講自資都唔係間間承認,要小心選擇

伯爵府

Lovelymame 發表於 21-8-14 19:41
10萬2年?hkcc 兩年都要12萬,speed一樣可向政府申請 grant loan

男爵府

RoseRose1980 發表於 21-8-14 19:46
10萬2年?hkcc 兩年都要12萬,speed一樣可向政府申請 grant loan

剛剛查咗要讀72credits x $2945

公爵府

RoseRose1980 發表於 21-8-14 19:46

一年10萬。

伯爵府

Lovelymame 發表於 21-8-14 19:58
2年計俾多ucg 大學多12萬左口,但你city ssso又平過space兩年喎

雲母殿

Lovelymame 發表於 21-8-14 19:58

通常自資第三四年會貴d

大宅

你仔。想讀。邊間?

男爵府

ccc@@ccc 發表於 21-8-14 20:40
你仔。想讀。邊間?

佢冇所謂

複式洋房

chocolatebean 發表於 21-8-13 14:35
我聽阿女講, 同學YR3 入返U, 但要預左未必揀到想讀既 MAJOR, 所以佢成日遊說朋友讀一年夠GPA, 就入返U YR1
...

Year one嘅好處係可以享受大學生活,如果唔急於即刻出嚟搵嘢做嘅話

wcpcelia    發表於 21-8-17 10:24

男爵府

yanyan-mummy 發表於 21-8-14 18:17
想當年,我女都係派左第一志願js 1091,佢成績係麻麻,都選到測量主修,現在已經畢業在測量行工作,正打算報 ...

想問吓cityu收生咁多,係咪好多時都係成百人一齊上堂,咁學生會較難專心同吸收,lecturer 難D照顧到D學生?

男爵府

Herobear 發表於 21-8-13 16:19
如果係經jupus入嘅asso,有政府資助,有grant loan
Non-jupus就要non-mean
我會咁睇

即係HKUspace 會比cityu較易拎到高GPA?

水晶宮

Lovelymame 發表於 21-8-15 14:13
想問吓cityu收生咁多,係咪好多時都係成百人一齊上堂,咁學生會較難專心同吸收,lecturer 難D照顧到D學生 ...

聽姪仔講Hkcc都係好多人一齊上堂,但多人與否同專心冇關係,關鍵係professor度,有D求其教有D真係希望幫學生上degree用心教!

大宅

Lovelymame 發表於 21-8-13 09:01
請問城大的副學士係咪比學院(HKUspace, 伍倫貢)的副學士好?

看看2021最新入學形勢(截至5月31日)

大宅

樓主。可以轉嗎?

男爵府

ccc@@ccc 發表於 21-8-16 18:26
樓主。可以轉嗎?

未覆,佢話遲啲再覆我

男爵府

yanyan-mummy 發表於 21-8-14 19:30

要3.x,實數要問下女先知,份工係佢自己搵㗎,唔係學 ...

請問cityu係咪好多人讀讀下quit咗?
知唔知有幾多成人升到上8大?
cityu degree係咪優先收番自己的asso學生?
佢覺得D老師教得好嗎?
麻煩你幫我問吓阿女呀!多謝你

伯爵府

回覆樓主:

大學收 asso先睇Gpa再睇Dse成績,低gpa就揾水泡科,高 gpa可以揀熱門科,有 jm話2.9入返八大可能係水泡+二手飯;要穩入八大呢兩年就要 chur盡,到時睇成績再報。

首頁

尾頁

跳至