少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

想請教下各位媽媽,香港哪裏有的驗兒童內分泌的?仔仔12歲,骨齡16歲,公立醫院看左排期要年底驗血驗內分泌,實在唔想等幾個月後,想快D搞清楚咩原因早發育,急死我了,再繼續這樣落去,冇的高了。

大宅

佢現在有幾高? 之前有見家長提過, 可以由健康院轉介, 去醫院既青少年內分泌科. 要排期數月, 你個case係咪應該好趕及.
可能要睇私家, 由私家醫生轉介入院check, 因為check內分泌好似要係醫院做的, 我曾經見有家長提及.

私家醫生 - 鄭碧純醫生, 佢係報紙專欄都有講增高問題, 但收費都應該很貴的, 你可以參考下.

洋房

teabag 發表於 21-8-19 10:36
佢現在有幾高? 之前有見家長提過, 可以由健康院轉介, 去醫院既青少年內分泌科. 要排期數月, 你個case ...

現在162,公立醫院醫生講左下情況,轉介化驗看下詳細的可能性,但系都希望可以儘快有機會去干擾早熟,唔該曬你,我打去查詢下

公爵府

回覆 妮嘉 的帖子

如果公立醫生排期耐, 就先去睇私家兒科醫生, 有D兒科醫生做埋兒童生長與發育檢查.
鄭碧純nice, 解釋詳盡和老實, 唔會hard sell, 佢地應有針可延緩發育的, 快D帶仔仔去睇啦, 孩子高得一日得一日, 別錯過黃金時間!

洋房

小圓圓 發表於 21-8-19 17:57
回覆 妮嘉 的帖子

如果公立醫生排期耐, 就先去睇私家兒科醫生, 有D兒科醫生做埋兒童生長與發育檢查.

系啊,下午打電話過去這個專科中心詢問左下,會安排時間過去檢查,希望一切順利,唔該曬

公爵府

回覆 妮嘉 的帖子

唔洗客氣, 你去到要預多D时間, 可能要驗血驗骨齡, 有骨齡X光片就帶埋去.
當初點解會同仔仔照骨齡, 有什麼徵狀令你懷疑他早發育?

洋房

小圓圓 發表於 21-8-19 19:22
回覆 妮嘉 的帖子

唔洗客氣, 你去到要預多D时間, 可能要驗血驗骨齡, 有骨齡X光片就帶埋去.

比同齡人大隻之餘,男性特徵出曬來,有暗瘡有汗毛,一對比就覺得似中學生。加埋這兩年疫情冇左健康院體檢,憂心到自己去拍骨齡了。原本有心理準備系早熟的了,但冇想到骨齡偏大四歲。最近都查左好多相關的資料,公立的專科醫生就話這個年紀打針冇意義,如果系七八歲打可能有改善,現在就叫我查下血液內分泌荷爾蒙那些,如果唔系因為病理上的問題,以後都未必高到太多。真系聽到都唔知咩心情了

伯爵府

妮嘉 發表於 21-8-19 21:11
比同齡人大隻之餘,男性特徵出曬來,有暗瘡有汗毛,一對比就覺得似中學生。加埋這兩年疫情冇左健康院體檢 ...

唔好意思,請問是什麼男性特徵?變了聲?有喉核?

洋房

hohoho36 發表於 21-8-20 17:07
唔好意思,請問是什麼男性特徵?變了聲?有喉核?

手腳汗毛長左好多,腋下,生殖器官都有濃密的毛了,青春期的暗疮,喉结就暂时未有,变聲,聲音低沉左。

伯爵府

妮嘉 發表於 21-8-20 17:17
手腳汗毛長左好多,腋下,生殖器官都有濃密的毛了,青春期的暗疮,喉结就暂时未有,变聲,聲音低沉左。
...

趕快做多點跳躍運動。好多男孩做運動後可以高到21-23歲,唔好太灰心加油!

洋房

hohoho36 發表於 21-8-20 17:25
趕快做多點跳躍運動。好多男孩做運動後可以高到21-23歲,唔好太灰心加油!
...

多謝安慰,希望有奇蹟

男爵府

妮嘉 發表於 21-8-20 17:17
...
我個仔都早發育,11歲照骨龄已經13歲。 你講嗰啲男性性徵佢十一歲開始有,12歲已經全部出曬, 有 暗瘡,喉核,變聲。而家13歲2個月已經高得好慢,近呢幾個月都冇乜點高過,我都唔知佢仲有冇得高。

洋房

ckmammy 發表於 21-8-21 23:30
我個仔都早發育,11歲照骨龄已經13歲。 你講嗰啲男性性徵佢十一歲開始有,12歲已經全部出曬, 有 暗瘡,喉 ...

你仔現在幾高?有冇看返醫生跟進檢查啊?

男爵府

妮嘉 發表於 21-8-21 23:42
你仔現在幾高?有冇看返醫生跟進檢查啊?
而家172cm。 照骨齡已經係差不多兩年前, 當時醫生都冇話佢特別有問題, 只係話早咗發育。 呢兩年都有長高,只係高得好慢,所以都冇再跟進。

洋房

ckmammy 發表於 21-8-21 23:50
而家172cm。 照骨齡已經係差不多兩年前, 當時醫生都冇話佢特別有問題, 只係話早咗發育。 呢兩年都有長高 ...

有這樣的高度都唔擔心,現在先13歲,還有大把時間慢慢來高,自己唔放心可以再去拍骨齡安心下。

男爵府

妮嘉 發表於 21-8-21 23:54
有這樣的高度都唔擔心,現在先13歲,還有大把時間慢慢來高,自己唔放心可以再去拍骨齡安心下。
...
再拍骨齡都冇意思,就算知道而家骨齡已經有十五六歲,我都唔知仲有咩可以做。 反而你個仔雖然骨齡已經16歲,但佢近來有冇高到?

洋房

ckmammy 發表於 21-8-22 08:48
再拍骨齡都冇意思,就算知道而家骨齡已經有十五六歲,我都唔知仲有咩可以做。 反而你個仔雖然骨齡已經16歲 ...

整個六年級下學期都好似冇咩高到了,所以當時醫生話去打針吃藥干擾冇意義,除非系9歲之前,我話果時冇發育,都系10歲後先慢慢開始有發育症狀,冇想到骨齡會這麽大就係了 現在都系唯有盡力而為了,看下有咩幫到他。

男爵府

妮嘉 發表於 21-8-23 10:01
整個六年級下學期都好似冇咩高到了,所以當時醫生話去打針吃藥干擾冇意義,除非系9歲之前,我話果時冇發育 ...
上網見到有些話男孩可以長到骨齡18-19歲,但於骨齡16歲後生長速度極度趨緩。 你個仔可能仲有得高,不過高得好慢同好少。 盡量而家狂做運動同食多啲蛋白質。 醫生仲有冇其他建議?

大宅

ckmammy 發表於 21-8-21 23:50
而家172cm。 照骨齡已經係差不多兩年前, 當時醫生都冇話佢特別有問題, 只係話早咗發育。 呢兩年都有長高 ...
請問, 本身仔仔是否一出世就超長, 由細都大都偏高 ? 抑或突然間有 1, 2 年特別標高出來 ?

男爵府

拿拿利 發表於 21-8-23 14:03
請問, 本身仔仔是否一出世就超長, 由細都大都偏高 ? 抑或突然間有 1, 2 年特別標高出來 ?
...
佢自細已經係比較高, 生長線都係80 percentile 以上,直到11歲突然標高, 就係見佢咁快就標高所以先帶佢去醫生度照骨齡。 點知原來骨龄真係超前兩年。

首頁

尾頁

跳至