少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

ckmammy 發表於 21-8-23 15:23
佢自細已經係比較高, 生長線都係80 percentile 以上,直到11歲突然標高, 就係見佢咁快就標高所以先帶佢去 ...
我仔一出世是 53cm, 所以一直都係偏高, 前年去健康院檢查, 爸爸問姑娘佢咁樣成長有冇問題, 姑娘說阿仔既身高同體重在同年齡內 100 位, 佢排 97, 8 左右, 仲有睇返阿仔既紀錄, 每年平均高 10cm, 依唔係突然間標出來, 都唔洗太擔心, 佢仲有得高, 昨天阿仔又同我地講佢 D 手腳關節又緊又痛, 依 D 先兆又係要長高, 我仔依家 11 歲, 身高 173cm, 重 70kg, 係成人 XL 碼, 依家係未出腋毛, 喉核.

如果大家既小朋友識講自己 D 關節緊, 痛同個人體溫把平時高小小, 可能是發骨節.

男爵府

拿拿利 發表於 21-8-24 08:56
我仔一出世是 53cm, 所以一直都係偏高, 前年去健康院檢查, 爸爸問姑娘佢咁樣成長有冇問題, 姑娘說阿仔既身 ...

你個仔一定係遺傳你哋生得咁高, 好可能係下一個193。 但係你個仔都幾重, 我個仔得 54kg。我兩公婆都唔高,所以恨唔到咁多......

大宅

ckmammy 發表於 21-8-24 09:34
你個仔一定係遺傳你哋生得咁高, 好可能係下一個193。 但係你個仔都幾重, 我個仔得 54kg。我兩公婆都唔高 ...
阿仔腋毛同喉核未出, 係米未發育完成 ? 又會唔會佢頸粗摸唔到喉核 ?

男爵府

拿拿利 發表於 21-8-24 11:36
阿仔腋毛同喉核未出, 係米未發育完成 ? 又會唔會佢頸粗摸唔到喉核 ?
11 歲先開始發育, 你都唔需要咁急。

首頁

尾頁

跳至