自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Zahn 發表於 21-8-20 22:08
香港啲專科醫生同牙醫, 真喺貴到飛起, 政府成日想啲人幫襯私家醫生, 以減少政府醫療開支, 但有無諗過, 私家 ...

上年整牙!個牙醫2邊走!中間有個燙門!同另一邊做一陣又過黎同我做!我心諗「有冇咁忙呀」我當時個口又唔可以講野!又抹到好大!好唔舒服!好彩去一次之後只牙唔洗再跟進

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你都識講 "專科" 啦
人地用左幾多錢幾多時間 先有咁既成就, 要不斷進修, 考好多試, 工作經驗 行內口啤 先有呢一日
如果你覺得貴, 可以睇政府, 其實政府都有有關既醫生, 只係你敢唔敢去搏

C6 幾年前做過一次大手術, 牽涉到神經線問題, 睇過幾個私家2000幾蚊一次 佢地話係高風險手術, 手勢唔好會癱, 私家報左價手術要 30萬(其實算平)..C6同我講政府都有得做, 想去政府做手術, 比我鬧佢: 咁多醫生話高風險, 梗係去私家做, 政府有乜事(癱左).. 我就送你入老人院, 我照顧唔到你
最後去私家醫院做, 用左5個鐘....私家都要5個鐘, 政府我唔敢諗 出黎既後果

我都好感激個醫生

珍珠宮

2024年龍年勳章

bobomia 發表於 21-8-21 09:17
同意引入專才!香港專科醫生真係少人,相比下眼科已經唔算少,剛去睇專科醫生名單,有幾科係無人,可能移民 ...

牙醫專科又係,專科貴到飛起

除了脫牙之外,牙科根本無公營服務,好似牙髓專科全港只得24位專科,仲要有幾個在衛生處服務,根本就約唔到。。。。咁價錢點會唔貴?

不過話時話,我在牙醫名冊見到,牙醫可以來自五湖四海,烏克蘭、俄羅斯、菲律賓、泰國、印度、馬來西亞。。。

所以我支持西醫引入專科,我覺得只要有專業嘅經驗、審核,最重要係有嚴格監管,以及投訴制度,見到好多人在香港睇牙出左事,受害人都好似投訴無門咁,在香港整衰左,仲要之後無牙醫肯執手尾,香港病人一直處於弱勢

https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

珍珠宮

希望引入多D醫生

大宅

香港啲專科醫生同牙醫, 真喺貴到飛起, 政府成日想啲人幫襯私家醫生, 以減少政府醫療開支, 但有無諗過, 私家 ...

在香港要成為專科醫生並非外界想得如此輕鬆,大學不單要再讀足12年,而且還要考試,要過關等

男爵府

遲d翻大陸或去台灣睇牙就得。
隨便玩埋

男爵府

香港熊貓 發表於 21-8-21 09:46
在香港要成為專科醫生並非外界想得如此輕鬆,大學不單要再讀足12年,而且還要考試,要過關等
...

唔整難d,點收貴d

伯爵府

mommyli 發表於 21-8-20 23:46
培訓多d專科醫生都要有人肯去讀,又讀得成先得架。你知唔知要做專科醫生由大學畢業計起仲要邊做邊讀多幾多 ...

其實我都吾明…政府、私家系有得比人選擇,等得嘅咪等政府~急切/有好好服務咪私家,各有賣點…成日用價錢尼批評的私家,一系買份保險囉,有得開數。。我佬細打個乞嚏/生仔都去養和,…因為有買保險。

珍珠宮

DonkeyKong 發表於 21-8-21 09:34
西醫還有醫療保險可以買,俾唔起仲可以輪政府街症。

但牙醫就真係冇保險冇街症,有事真係好麻煩。

牙醫有保險,跟醫療保險一齊買。
不過都係雞肋。

伯爵府

beahappylady 發表於 21-8-21 09:36
上年整牙!個牙醫2邊走!中間有個燙門!同另一邊做一陣又過黎同我做!我心諗「有冇咁忙呀」我當時個口又唔 ...

我上次去葵芳睇牙周病專科醫生佢都係咁樣 兩邊走

伯爵府

回覆:香港醫生收費

因為香港沒有引入外國醫生,因此香港私家醫生變成獨市生意,相反星加波私家醫生的收費較合理

大宅

loved 發表於 21-8-21 08:59
好老實,如果吾係咩嚴重病,長期病患,我寧願去大6睇醫生,都吾想睇政府醫生,而家大6醫療水平都吾差,香 ...

我當然知啦 上次返大陸想種牙 係好pro 但真係又遠又麻煩 要上網同人搶quota預約

大宅

tungking 發表於 21-8-21 09:49
其實我都吾明…政府、私家系有得比人選擇,等得嘅咪等政府~急切/有好好服務咪私家,各有賣點…成日用價錢尼 ...

一年交幾錢呢 其實如果唔交用自己保險錢去私家差不多吧 見你claim 佢又加價

珍珠宮

好看有什麼要做,今日去看牙醫,walk in做補牙,不用500元

伯爵府

steve983 發表於 21-8-21 12:44
我當然知啦 上次返大陸想種牙 係好pro 但真係又遠又麻煩 要上網同人搶quota預約
...

尼層…真系難講(種牙),我家倆老都系响深圳種(大牌)…種到一鑊泡一肚氣,仲要D後生上埋去先叫搞埋手尾…(但真系做得差)。甘當然…有成功例子吧(但不在我身邊)

大宅

私家真係好貴

珍珠宮

2024年龍年勳章

restahaus 發表於 21-8-21 11:04
因為香港沒有引入外國醫生,因此香港私家醫生變成獨市生意,相反星加波私家醫生的收費較合理

...

咪係咯,每個國家嘅專科醫生都要讀書考試架啦,相信人地讀嘅年份和時數,應該唔會少得過香港,唔知其他國家嘅專科醫生有無香港咁貴?

我屋企人剛去牙髓專科杜牙根要$17xxx/隻

牙周專科,全口深層洗牙,問過要$20000-40000

講緊專科牙醫,唔係普通牙醫

restahaus    發表於 21-8-21 16:13

珍珠宮

2024年龍年勳章

brother4 發表於 21-8-21 12:47
好看有什麼要做,今日去看牙醫,walk in做補牙,不用500元

普通補牙$500,OK呀,講緊專科就超貴,睇吓37樓

珍珠宮

2024年龍年勳章

restahaus 發表於 21-8-21 11:04

...

香港醫科學額,到底有冇增加過?

伯爵府

醫生多左,咁每個醫生都少左病人,咪仲貴

首頁
12345...7

尾頁

跳至