自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

2021勳章

Chowying 發表於 21-8-21 17:05

專科醫生多咗嘅話, 價錢比較相宜嘅,會多啲病人由公立轉 ...

多左人爭,仲收平左?
我覺得冇可能law, 私家專科醫生搵開一百萬個月肯搵50萬一個月??
公立醫院醫生普通一個月都廿幾三十萬啦,出去私家做,當然要再搵多D, 唔通想搵得仲少過公立??

大宅

2021勳章

Zahn 發表於 21-8-21 16:48
12年? 我見有人全科2000年畢業, 2008就有專科院士資格囉喎, 咁個專科牌喺幾時先可以攞到呢?

普通大學是讀4年,但醫科生就要讀6年,你有沒有看報紙,幾多醫科生讀讀吓讀唔到,你以為很容易的嗎?

引入外面的醫生最大問題係每個國家對醫生的要求唔同,好像中國用中文教學,考試也用中文,印度更加恐怖,巴基斯坦醫生你敢用嗎?印尼什至可以買證書做醫生。

琥珀宮

2021勳章

Zahn 發表於 21-8-21 16:35
政府專科醫生唔喺你想睇就有得比你睇, 你唔嚴重, 普通科街症喺唔會寫紙比你的; 你叫私家醫生寫咩, 人地有 ...

小病政府排期排幾年,
唔睇私家可以點?
有d收得貴,睇症唔細心,
重要係咁掠水,叫你做呢樣做果樣。

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

十五樓師奶 發表於 21-8-21 17:11
多左人爭,仲收平左?
我覺得冇可能law, 私家專科醫生搵開一百萬個月肯搵50萬一個月??
公立醫院醫生普通 ...

唔知你做乜 咁燥。
多咗醫生做嘅話唔會平啲 ,有可能嘅幾時都, 全部醫生一律暗啞底傾過最少要收咁多冇話唔會發生。
但好肯定每個行業都一樣越少 競爭 機會 ,就越容易壟斷, 多咗人如果冇機會平嘅,唔通少啲人,留返 幾個黎壟斷嗰個行業就有機會會平咩, 就算唔一定會發生,都係梗係多人喺嗰個行業度先有機會平啦

總有離別的時候

男爵府

牛年勳章 2021勳章

呢個係歷史遺留落嚟嘅問題,好複雜,關乎殖民地政府當時嘅利益輸送,對香港欠缺長遠規劃;香港醫學會及公共醫生協會97年時,要求政府削減醫學院學額;醫管局2002年推出「自願提早退休計劃」,「肥雞餐」送走一批有經驗醫護;醫學院規模未能擴張,教學環境不足、師生比例太高未能再招收更多學生⋯⋯
政府多次提出增加大學醫學生學額,但亦多次遭到醫生組織強烈反對。醫生組織認為政府公立醫院請唔曬醫科畢業生,令部分無力創業,自己執業嘅醫科生「畢業等於失業」。

複式洋房

Cc334 發表於 21-8-21 17:06
你知唔個medic undergrad 要六年㗎

之前個人話專科大學要 再 讀12年嘛, 即喺全科畢業之後再讀12年囉, 但如果有人2000年已攞全科, 2008年就可以攞專科院士, 咁12年又點計呢? 如果你計埋攞哂專科牌之後讀果啲書, 喺無得計的, 因為而家所有專科專業, 工程師也好, 醫生也好, 律師也好, 都要持續進修的, 所以要做專科專業, 就要預咗要讀一世書, 唔想讀, 就唔好做囉。

大宅

2021勳章

香港熊貓 發表於 21-8-21 17:13
普通大學是讀4年,但醫科生就要讀6年,你有沒有看報紙,幾多醫科生讀讀吓讀唔到,你以為很容易的嗎?

引 ...
我知道有些醫科生要看精神科,因為壓力過大

翡翠宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Zahn 發表於 21-8-20 22:08
香港啲專科醫生同牙醫, 真喺貴到飛起, 政府成日想啲人幫襯私家醫生, 以減少政府醫療開支, 但有無諗過, 私家 ...
所以醫療劵@二仟元真係一次清曬,點唔番去公立醫院

琥珀宮

2021勳章

20150618bb 發表於 21-8-21 17:48
所以醫療劵@二仟元真係一次清曬,點唔番去公立醫院
有d醫生見有醫療劵收費會貴d。

翡翠宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mercurycc 發表於 21-8-21 17:50
咪講一次清曬倉,每年二仟元醫療費,用完咪再排番公立[可能下次都等唔到]就完結

琥珀宮

2021勳章

20150618bb 發表於 21-8-21 17:54
咪講一次清曬倉,每年二仟元醫療費,用完咪再排番公立[可能下次都等唔到]就完結
...
完全唔明醫生點解用醫療劵會收貴d,
做手術又話唔收醫療劵。

珍珠宮

2021勳章

funseller 發表於 21-8-21 17:17
呢個係歷史遺留落嚟嘅問題,好複雜,關乎殖民地政府當時嘅利益輸送,對香港欠缺長遠規劃;香港醫學會及公共 ...

xx學會、yy學會,佢地全部只為既得利益者爭取利益,但政府無企在市民立場捍衛小市民權益,醫療政策亦無作長遠規劃

今日睇返,呢一切亦都都係顏色革命陰謀嘅一部分,製造市民對社會不滿,對政府部門

珍珠宮

2021勳章

mercurycc 發表於 21-8-21 17:50

其實真係好無良

翡翠宮

mercurycc 發表於 21-8-21 17:58
完全唔明醫生點解用醫療劵會收貴d,
做手術又話唔收醫療劵。
就算收...都係二仟相信都無影響到個醫生的生活

琥珀宮

2021勳章

20150618bb 發表於 21-8-21 18:01
就算收...都係二仟相信都無影響到個醫生的生活
醫生更無影響,係病人慘。

琥珀宮

2021勳章

bobomia 發表於 21-8-21 17:59
其實真係好無良
以前唔知,近期幫長者問想做小做手術,
原來有d係收貴d。

珍珠宮

2021勳章

mercurycc 發表於 21-8-21 18:08
以前唔知,近期幫長者問想做小做手術,
原來有d係收貴d。

配眼鏡都係,我幫長者查價,佢以為係我配,點知我問可以用醫療卷嗎?佢就話醫療卷就唔係頭先個價啦,要加幾百,我向醫療卷那邊投訴左佢地

宜家搞到好似,見到你用醫療卷而無加價嘅醫生,就算係有醫德嘅醫生咁

大宅

牛年勳章 2021勳章

回覆 香港熊貓 的帖子

相信係有揀過啲人,就算技術移民過嚟香港,
都一定係好嚴格。
唔合格無幾個月都比人叮走咗。
始終醫療行業關乎人命既。
對香港政府有信心。

子爵府

2021勳章

十五樓師奶 發表於 21-8-21 17:11
多左人爭,仲收平左?
公立醫院醫生普通 ...

你所講的普通公立醫生有甘高薪?

伯爵府

2021勳章

tungking 發表於 21-8-21 20:11

你所講的普通公立醫生有甘高薪?

我識人係某公立醫院做麻醉科,佢三十頭,依家2x萬一個月好hea, 仲要成日去私家醫院秘撈,佢話如果遇到有錢客,秘撈幾個鐘可以賺4萬蚊

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊