自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珍珠宮

當局計劃安排外傭集中在一至兩間酒店接受檢疫。醫學會傳染病顧問委員會聯席主席曾祈殷建議,要循序漸進,不要令檢疫酒店壓力太大。

他相信,新安排會經過政府審慎考慮,來港外傭要有針卡、強制隔離、反覆核酸檢測等,如果已過多關,相信對社區風險有限。

曾祈殷說,要做好酒店檢疫的工作,例如酒店的抽風系統、酒店員工有否打針、採樣職員有否依足規定等。

子爵府

虎到金來勳章

有家庭係好需要有工人, 我工人就黎完約, 佢話唔再續, 我而家安排緊可唔可以唔請工人, 一黎怕風險, 二黎成本好高, C6話工人加人工續約如何, 我話佢已經唔多野做, 小朋友開始大唔駛佢點照顧, 又唔煮飯買餸, 最多係幫手拎餸, 仲加人工俾佢唔值囉, 我唔想做壞規矩, 不如我慳返D錢好過啦, 而家主要都係點安排小朋友。

珍珠宮

傻蛋蛋 發表於 21-8-23 14:32
有家庭係好需要有工人, 我工人就黎完約, 佢話唔再續, 我而家安排緊可唔可以唔請工人, 一黎怕風險, 二黎成本 ...

明白你講咩,絕對同感,只是我可能比你好少少,我仔已上大學。有工人我就舒服少少,冇都唔成問題。原價肯做就還可以,高價請人就免喇

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 lilysun123 的帖子

你自己請外傭﹐要政府(即係納稅人啦)幫你比錢佢隔離? 你有本事唔好請LOR.......(我唔會理由傭主定個外傭比啦﹐總之一定唔係政府LOR) 都重擔心緊會因為咁多左輸入個案甚至有走漏個案入左社區﹐點解咁急要比佢地返黎呢?

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Bubeau 發表於 21-8-22 22:19
完唔到約既係咪應該賠償返隔離費用俾僱主?唔賠晒都俾返最少一半呀!依家係直頭一蚊都唔駛佢地俾!
...

咪係囉。保障下啲僱主啦,黎到香港跳船又點計呀
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

ernbe 發表於 21-8-21 10:50
21日檢疫期應該安全,但檢疫酒店要提防交叉感染。

政府早前表示,正與菲律賓和印尼商討,如何確認外傭在當 ...

既然係要隔離21日,應該無打黎香港隔離時打埋距。D證書同陰性報告都可以做假

複式洋房

回覆樓主:

個人認為一半以上會很快跳工
agent又大賺

myfaye    發表於 21-8-24 10:42

水晶宮

菲律賓啲嘢
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

瀟灑兔兔 發表於 21-8-23 16:42
既然係要隔離21日,應該無打黎香港隔離時打埋距。D證書同陰性報告都可以做假
...

而家外傭冇打針唔比黎香港

翡翠宮

牛年勳章

redhot 發表於 21-8-22 22:13
以前嗰個年代就係!呢項措施已取消咗好耐喇,呢頂費用已轉介咗比咗香港人
...

外僱零負擔來港,做幾個月當旅遊,炒佢仲賺一個月連機票,僱主俾agent fee愈來愈貴

wcpcelia    發表於 21-8-24 09:53

侯爵府

回覆樓主:

入屋做幾個月咪算好囉,有啲未入屋已經辭職喇,僱主血本無歸!

禁止訪問

珍珠宮

yk2 發表於 21-8-22 22:10
我自己有點保留啫!

驗埋抗體比較穩陣?

子爵府

wendyaupooh 發表於 21-8-23 14:50
回覆 lilysun123 的帖子

你自己請外傭﹐要政府(即係納稅人啦)幫你比錢佢隔離? 你有本事唔好請LOR.......( ...

同意! 我諗法一樣,真係摸不著頭腦!

珍珠宮

redhot 發表於 21-8-22 21:36
唔應該政府或僱主付費,應該佢自己付費,有咩理由外傭零成本?咁唔怪之得咁多人唔珍惜做好份工啦!唔夠錢咪ag ...

根本完全不合理,為什麼外傭來港工作完全不用付出,變成她們挑工搏炒,質素差但所有費用只有僱主付責!

珍珠宮

本周內勞福局將公布詳情,現有一間檢疫酒店接受外傭抵港檢疫,涉400間房間,暫沒有安排航班。

大宅

ernbe 發表於 21-8-21 10:50
21日檢疫期應該安全,但檢疫酒店要提防交叉感染。

政府早前表示,正與菲律賓和印尼商討,如何確認外傭在當 ...
聽講 d 打針證明好容易做假

別墅

C.Humphrey 發表於 21-8-23 17:29
外僱零負擔來港,做幾個月當旅遊,炒佢仲賺一個月連機票,僱主俾agent fee愈來愈貴
...

以前請姐姐,入屋果日先開始計人工,依家黎檢疫21日都要比埋人工 真係好金

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 傻蛋蛋 的帖子

我同你差唔多,c6又係話要加人工比佢,驚佢走,我企硬唔加,跟政府,佢要走就走,我唔會留。隔離費點都係僱主比,不過如果可加句,如未能完約要還一個月人工來保障僱主會更好。

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

jjkj 發表於 21-8-24 10:30
以前請姐姐,入屋果日先開始計人工,依家黎檢疫21日都要比埋人工 真係好金 ...

呢21日係唔使比人工架. 但係僱主要比21日酒店錢仲甘.
如果工人係OK既, 有保障既, 我諗僱主唔介意比隔離酒店錢.
最慘比完隔離完入屋無耐就唔DO, 僱主完全無保障.
所以香港僱主都要自保, 唔好請斷約. 斷約即刻通知入境處BLACKLIST 佢.

首頁
12345...16

尾頁

跳至