自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大約係星期日有親人上嚟放負,我好好耐性咁聽咗兩個鐘,但有一下忍唔住話佢「你咁好再咁諗以前,你要let go move on etc」,點知辣着咗佢,佢先爆喊,話我可以話佢錯,再不斷嚎哭以死相迫咗差唔多兩個鍾,我唯有mute 咗自己,等佢冷靜少少先俾佢走。
之後我發覺自己好大壓力好exhausted ,我足足兩日攰到煮唔到飯,做唔到運動。
我個親人有跟政府精神科,仲有refer 心理醫生睇埋,但我覺得佢睇咗仲將醫生嘅建議斷章取義,更加覺得自己好慘,鑽牛角尖,其實有冇情緒病人士嘅家庭支援?其實要睇醫生嗰個係咪我?
呢個親人好親,佢平時對我好,所以我唔可以唔理佢,我真係怕佢跳樓。

子爵府

回覆樓主:

我都有親人係有驚恐症+疑病症,佢有時都會打電話黎講一輪佢嘅擔憂,但係無論我點樣安慰佢,佢都放唔開,唔可以take it easy,所以都係冇辦法㗎,唯有聽嗰個都要睇開啲,如果你真係頂唔順,就避得就避
同佢同住嘅仲大鑊,都好大壓力,尤其是而家有新冠肺炎,我嗰個仲要唔肯睇醫生,因為驚出去會染病

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好親嘅親人真係無得避! 但先照顧自己感受先,如果嗰日心情麻麻,接受唔到其他負能量,就避開佢! 又或者大家揾D其他野做下,例如行下街,食下靚high tea, 盡量感受現在生活的好! 唔好比佢留响屋企想當年,感懷身世,越比佢得閒越大鑊! 叫佢整下呢樣,整下嗰樣! Keep 住比佢忙!

伯爵府

叫佢睇吓無窮之路,人地生活超辛苦,世世代代都係窮,返學要爬山,但仍然生活到
唔知幫唔幫到,世界之大其實自己好眇少,可能有所啟發,希望幫到你

男爵府

我識一個人負到一個程度,會連正能量的說話都唔鍾意聽,佢會覺得正面諗嘢嘅人係有問題,然後就會好激動講係度怨天怨地,而家通常如果遇到呢啲人,會學識唔出聲唔比意見,因為一有對答,個能量就會開始有互動,佢的負能量會影響到自己好攰,嚴重會頭痛,所以如果真係會咁,就可能自己多休息

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 21-8-24 17:03
好親嘅親人真係無得避! 但先照顧自己感受先,如果嗰日心情麻麻,接受唔到其他負能量,就避開佢! 又或者大家 ...

謝謝,我通常過兩日攰完會無事,純粹搵地方發洩。

琥珀宮

可以聽佢呻,但不要比任何意見及安慰說話啦。最好每隔15-30分鐘就stop佢等大家都休息下,例如去洗手間,針水,拎d小食咁,轉移注意力

男爵府

Ononluk 發表於 21-8-24 16:14
大約係星期日有親人上嚟放負,我好好耐性咁聽咗兩個鐘,但有一下忍唔住話佢「你咁好再咁諗以前,你要let go ...

我覺得唔好比佢講咁多,只會越講越消極,你點講佢的思想都唔會跳出來。
約佢去打波、行山、shopping .... 仲好,做多d正面的野

珍珠宮

木土土 發表於 21-8-24 19:19
可以聽佢呻,但不要比任何意見及安慰說話啦。最好每隔15-30分鐘就stop佢等大家都休息下,例如去洗手間,針 ...

男爵府

回覆樓主:

我兩年前都發生左件事搞到自己要見心理學家同見精神科,兩年黎我都唔敢太同人講自己件事,就係怕人地或者自己有你同你親人之間嘅情況出現。

wcpcelia    發表於 21-8-25 09:39

珍珠宮

deckite 發表於 21-8-24 23:15
我兩年前都發生左件事搞到自己要見心理學家同見精神科,兩年黎我都唔敢太同人講自己件事,就係怕人地或者自 ...

我諗或者可以情緒穩定啲時再跟家人朋友分享。
希望妳都有力量去走出陰霾!

首頁

尾頁

跳至