自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位好:
請問有用IPad的JM 是否都會貼上鋼化保護膜呢?
其實見到有些是貼類紙膜, 即是有何分別?
如貼類紙膜書寫及繪圖 及 直接用手指觸控會不暢順及繪圖有阻力延誤嗎?

謝謝!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

子爵府

回覆樓主:

我貼鋼化膜的,想保護好啲,紙膜未試過。
阿尼陀佛   enjoy enjoy
black lady/sexy cool/fifty cent/多肉動物/式持恒/沈思懷

珍珠宮

AppleChow 發表於 21-8-25 17:26
各位好:

類紙膜主要配筆用如Apple pencil。無鋼化膜咁打滑,較接近寫落紙的感覺。缺點係帶啞色,睇片無鋼化膜靚。
我有部ipad專做文書,就用類紙膜,其他鋼化膜。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

多數貼手機,鋼既好難做到彎,平面既用鋼,夠平硬,好似一塊硬膠片

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

軟膜,易起刮痕,會自我修復,但好慢,同痴彎位都得

珍珠宮

順滑啲、清啲,街買貴,爆第一張之後,就淘咗兩張自己貼

翡翠宮

回覆樓主:

我部平板無貼膜先係最好,用到壞/換都從來未摸過真身好咩?

珍珠宮

AppleChow 發表於 21-8-25 17:26
各位好:
仲有隻水凝膜,透明得嚟又唔會好似鋼化膜咁硬

男爵府

回覆樓主:

謝謝各位回覆。

因是打算買Ipad Air 俾阿女上堂及繪畫用的(因DSE修VA), 那都應是鋼化膜較適合, 對嗎? 請問是否要買其他筆尖呢(因會買正版Apple Pencil二代)?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

珍珠宮

whyyou 發表於 21-8-25 20:20
仲有隻水凝膜,透明得嚟又唔會好似鋼化膜咁硬

水凝膜未聽過,係咪好似類紙膜咁專書寫用?

珍珠宮

AppleChow 發表於 21-8-26 09:27
謝謝各位回覆。

因是打算買Ipad Air 俾阿女上堂及繪畫用的(因DSE修VA), 那都應是鋼化膜較適合, 對嗎? 請問 ...

繪畫用類紙膜啦。或睇下另一位JM講的水凝膜係點。

珍珠宮

白毛毛 發表於 21-8-26 09:29
水凝膜未聽過,係咪好似類紙膜咁專書寫用?
水凝膜係好薄嘅膠膜, 唔會好似鋼化膜咁凸起, 淘寶好多

珍珠宮

AppleChow 發表於 21-8-26 09:27
謝謝各位回覆。

因是打算買Ipad Air 俾阿女上堂及繪畫用的(因DSE修VA), 那都應是鋼化膜較適合, 對嗎? 請問 ...

網上有文章,比你參考。

https://www.dcard.tw/f/3c/p/234580260

首頁

尾頁

跳至