自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前跟開我保單嗰agent又已經轉咗行...又變左孤兒單...
其實好似都好難揾到嗰跟足一世嘅好agent
諗緊不如自己跟緊啲,轉用虛擬保險
但見到有jm之前話Bupx嘅CS好唔掂,好似成日亂答野搞到無得claim返錢,所以我都仲諗緊....
有無jm用緊其他Bowtix、Cignx嗰啲?會唔會話邊間好啲?

子爵府

Bupx 其實已經係好好
佢咁多年比較專業做醫保

你睇多啲唔同comment先再比較

la_source    發表於 21-8-31 11:55
ada0707    發表於 21-8-27 11:32

大宅

我之前用C字頭嘅, 投保就秒覆你,
到claim錢時就得句"儘快回覆賠賞結果"
每次claim錢都係要搞一場大龍鳳, 好麻煩

大宅

KoneyB 發表於 21-8-26 13:36
Bupx 其實已經係好好
佢咁多年比較專業做醫保
係呀, 我就係想聽多d jm們嘅意見
bupx 可能真係專業, 但個cs咁差, 真係令人卻步
你知啦 cs某程度上係代表一間公司

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maywong627 發表於 21-8-26 13:34
之前跟開我保單嗰agent又已經轉咗行...又變左孤兒單...
諗緊不如自 ...

cigxx打親去hotline,佢都話搵負責同事覆電話比你,但個電話你係永遠收唔到既,要你再打去好彩就比你搵到
好彩我諗住用埋今年就轉

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用緊bupa,又唔覺得佢CS唔好,我之前問嘢一打電話就即刻搵到人解釋

子爵府

2023年兔年勳章

諗緊不如自 ...

我們一家三口,每人投保了兩份醫保!一份 bowtix, 另一份是富X高端醫保,但買唔夠一年富X就變成孤兒單了

早前 c6去浸會照腸鏡, 自己claim,bowtix好簡單方便,只需 download 份 form比醫生填,連埋所有單據用手機影相,將資料send去公司網頁,很快便 claim到錢!
如果過程中有不明白,亦可以打去CS問, 都幾 helpful !
我自己就覺得幾方便

公爵府

諗緊不如自 ...

bupa claim錢快,之前小朋友入院,吾洗一星期已經到手。

珍珠宮

回覆樓主:

我都買咗C呢間,但都怕C呢間會否claim時好留難人

伯爵府

maywong627 發表於 21-8-26 13:42
係呀, 我就係想聽多d jm們嘅意見
bupx 可能真係專業, 但個cs咁差, 真係令人卻步
你知啦 cs某程度上係代表一 ...

Bupa CS 差左好多
早兩年一打就通,有咩問題不能即時解決一日內有專人call 返黎
上星期一個問題被轉去不同線起碼3次前後hold左超過一個鐘都答唔到,3日後先有人call返黎

禁止訪問

男爵府

我買HL家居保 自己覺得ok.
填了claim form 批了後去整。整完忘記左claim, 隔左成個月 佢哋仲追我比 invoice 佢地開票。已經claim過兩次 都冇咩麻煩
我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fishouse1 發表於 21-8-26 18:44
真心!我都係用Cigna,手術前打去問話得,手術後交齊文件就話要查下先,拖住一路唔賠錢,好似我呃佢保險咁 ...

所以,你係唔係入院免乜乜,出院又乜乜乜
佢hotline既服務,令我覺得中伏

珍珠宮

lilysun123 發表於 21-8-26 15:40
bupa claim錢快,之前小朋友入院,吾洗一星期已經到手。

bupa醫療保? 係咪自己上網買保單?

公爵府

hellomiki 發表於 21-8-26 18:51
bupa醫療保? 係咪自己上網買保單?

係呀,打去hotline,佢寄form比我,我女細時住院保險都係百幾元。
已經買左好多年。
Claim錢時自己寄收句,醫生信,claim form就得。吾洗搵agent咁煩。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我比較好彩,二十幾年個agent 一直做緊

珍珠宮

selinako^^ 發表於 21-8-26 18:47

所以,你係唔係入院免乜乜,出院又乜乜乜

咁究竟呢間嘢喺咪呃人㗎?

珍珠宮

lilysun123 發表於 21-8-26 18:56
係呀,打去hotline,佢寄form比我,我女細時住院保險都係百幾元。
已經買左好多年。
Claim錢時自己寄收句,醫 ...

但我想了解保險嘅資料,想問清楚d,唔知可以點做呢?比如我身體某d部位曾經做過小手術,但已痊癒,想知受唔受保等,我可以打電話問cs? 對保險唔熟,驚自己買錯,thx

首頁

尾頁

跳至