自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

港c奶 發表於 21-8-26 13:44
我鋪頭有感應式門鐘,如果喺鋪出邊跑過快步行過都會響,好多小朋友經過聽到都會行多幾次玩下,咁我都明小朋 ...

不好勞氣啦,呢度有啲網友自己離地,把口話人,都係咁啦。

男爵府

chanwendy 發表於 21-8-26 14:27
點解樓主覺得家長對住自己個小朋友講 "好喇,唔好再搞喇,俾人鬧喇" 係單打你呢? ...

我都有呢個疑問,我都會咁同小朋友講,有時佢哋手多多,四周圍摸,我會話唔好搞 ,會被人鬧。呢個係事實,唔代表我覺得自己個小朋友無錯。

Amy7802    發表於 21-8-26 23:18

子爵府

jon12345 發表於 21-8-26 14:05
你應該解決門外感應問題多D..而唔係人地就你.

人哋咪話去到第三次先出聲囉

其實小朋友真係需要父母控制,我都好怕麻煩到人

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chanwendy 發表於 21-8-26 14:27
點解樓主覺得家長對住自己個小朋友講 "好喇,唔好再搞喇,俾人鬧喇" 係單打你呢? ...

因為 家長應該 教小朋友講唔好意思,唔應該打搞人地,冇端端唔應該當人哋嘅地方係遊樂場

總有離別的時候

大宅

jojo1234 發表於 21-8-26 14:40
即係出面行過會響定係入你舖頭先響?
小朋友喺門外行過發現會響,跟住就助跑衝入嚟玩多幾次!仲試過有個小朋友特登拖佢爸爸過嚟話有嘢表演佢睇,就係衝入我鋪頭整響我個感應俾佢爸爸睇,而佢爸爸又係一句唔好意思都冇,只係叫佢走

男爵府

牛年勳章

回覆 Mooskha 的帖子

係,上次同仔一齊去超市。無睇佢幾眼已經張人哋罐頭掃左落地。我即時同仔講:你打爛人地既野,媽媽係要賠錢架。好彩無爛即時放番上架。

利申:17個月

子爵府

唔係為拗而拗

你話同小朋友講"唔好搞,會俾人鬧",同"俾人鬧"喇"",我相信係兩個tone喎,後者好明顯係唔忿氣俾人話,亦無唔好意思的感覺

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

做父母係教小朋友唔好攪,並不是因為再攪會比人鬧,咁人地唔鬧即係無問題?

珍珠宮

回覆樓主:

有一次我喺舖頭,有個小朋友"琴''上我個貨架想攞一件放得高嘅貨品, 我見到即刻大叫 小心啊 快啲落返嚟啊。 跟住佢阿媽懶懶行咁望一下, 同我講唔使咁緊張, 真係o曬嘴

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

港c奶 發表於 21-8-26 13:44
我鋪頭有感應式門鐘,如果喺鋪出邊跑過快步行過都會響,好多小朋友經過聽到都會行多幾次玩下,咁我都明小朋 ...

與其自己嬲不如索性改返做舊款門鍾,冇畏搵嘢激自己

翡翠宮

mmya 發表於 21-8-26 14:59
有一次我喺舖頭,有個小朋友"琴''上我個貨架想攞一件放得高嘅貨品, 我見到即刻大叫 小心啊 快啲落返嚟啊。 ...

佢唔緊張佢仔係佢事,我緊張我管嘅野好正常!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lojo11 發表於 21-8-26 14:58
做父母係教小朋友唔好攪,並不是因為再攪會比人鬧,咁人地唔鬧即係無問題?
...

講得好好
總有離別的時候

大宅

Astra00 發表於 21-8-26 14:43
不好勞氣啦,呢度有啲網友自己離地,把口話人,都係咁啦。
係,擺完上bk仲發覺有啲人睇嘢好奇怪,我出po係話宜家好多家長冇做好身教,小朋友搞到人連基本道歉都冇,但竟然好多人放錯重點

大宅

x00_00x 發表於 21-8-26 14:47
人哋咪話去到第三次先出聲囉

其實小朋友真係需要父母控制,我都好怕麻煩到人
你有慧根

大宅

lojo11 發表於 21-8-26 14:58
...
係,我都好憎聽到人借我過橋話自己小朋友,唔搞到我一定唔會幫人教仔,他朝君體也相同,十幾年後你自己受番咋嘛

翡翠宮

港c奶 發表於 21-8-26 15:06
係,擺完上bk仲發覺有啲人睇嘢好奇怪,我出po係話宜家好多家長冇做好身教,小朋友搞到人連基本道歉都冇,但 ...

最大問題真係有啲唔識教!小朋友白紙一張,佢地犯錯唔奇,但家長要找緊機會去教,令小朋友明白自己有咩問題要改,唔好再犯!當然,明白唔會一教就收到,但家長都唔好好教導反而怪其他好話佢細路呢下好唔掂。

港c奶    發表於 21-8-26 15:26

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-8-26 14:55

唔係為拗而拗

唔忿氣仲要自己生完唔使教,唔係佢責任咁

別墅

而家真係好少家長識教仔...

水晶宮

lojo11 發表於 21-8-26 13:50
全部都係王子公主來... 小朋友嘛... 我都好怕呢D家長

x2!!