自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

由於回鄉証過期, 導致大陸銀行戶口被涷結, 又不能親身返大陸更新証件號碼, 現有解決方法如下 (親身經歷)
1. 中國銀行 <<< 有需要時可打電話到大陸銀行要求解凍, 但只可以24小時.
2. 建設銀行 <<<打電話到大陸建行, 要求申請解凍白名單, 有效期一年 (成功咗)
*** "好似" 要有网上銀行才可以***

如有其他方法,歡迎更新指教.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

你意思是只可以解凍24小時?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

external 發表於 21-8-26 16:52
你意思是只可以解凍24小時?
中銀係, 但不限次數.
你可以日日打電話去
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

請問係工商銀行,有冇解決方法 ?

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

翡翠宮

回覆樓主:

我回鄉證明年過期,如果仲未通關,我會全數轉賬到老婆户口,佢回鄉證有排未過期。

emt1314    發表於 21-8-26 17:38

珍珠宮

Charitymami 發表於 21-8-26 17:28

我只有中銀&建行, 無工商.

你可以打去香港工商, 叫佢幫你駁去深圳工商問問.

因為疫情期間, 應該好多人被凍結了, 佢哋都要想辦法解決的.

男爵府

請問已經在中銀左家upload左回鄉証,但中銀微銀行又話我過期?

水晶宮

Charitymami 發表於 21-8-26 17:28

我之前喺app update 左個證件日期,好似照用到

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

1314625 發表於 21-10-22 12:49

謝謝你呀!

已經update 左,仲即刻淘寶,可以做到付款。
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charitymami 發表於 21-10-22 14:41
謝謝你呀!

已經update 左,仲即刻淘寶,可以做到付款。

就係咁簡單
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章

emt1314 發表於 21-8-26 16:25
由於回鄉証過期, 導致大陸銀行戶口被涷結, 又不能親身返大陸更新証件號碼, 現有解決方法如下 (親身經歷)
1. ...

唔好意思,唔係太明
請問大陸中銀係網上銀行,再打先可以解凍,先用到?
因為之前冇網上銀行,唔知宜家仲整唔整到網上銀行

珍珠宮

emt1314 發表於 21-8-26 16:25
1. ...

最近C6換左回鄉証,他沒有做任何跟進,竟然國內户口是沒有凍结。打開中國银行手机apps睇返户口資料,連回鄉証号碼都已更新埋

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

LokYauYau 發表於 21-10-22 18:00
最近C6換左回鄉証,他沒有做任何跟進,竟然國內户口是沒有凍结。打開中國银行手机apps睇返户口資料,連回 ...

自動幫手搞,咁好,其實係好多人面對呢個問題,應該要網上搞就得,唔使返大陸搞。

男爵府

減齡達人勳章

回覆 ml6331 的帖子

我用"中銀在家"upload咗新既回鄉證,但一樣唔用得,宜家account凍結,連wechat收付款都唔得
終於成功驗證及開通咗親子王國會員身份啦! 好開心

珍珠宮

1314625 發表於 21-10-22 12:49

你係邊間銀行?

珍珠宮

lilian.chim 發表於 21-10-22 18:10
回覆 ml6331 的帖子

我用"中銀在家"upload咗新既回鄉證,但一樣唔用得,宜家account凍結,連wechat收付款都唔 ...

點解會連累埋wechat?

珍珠宮

sukkiu 發表於 21-10-22 18:05
自動幫手搞,咁好,其實係好多人面對呢個問題,應該要網上搞就得,唔使返大陸搞。
...

係呀,唔知點解佢自動update左。
我好肯定,因為我兇C6因住凍結左户口提唔到款,叫佢回鄉証過期前將國內户口d錢轉去我國內户口先(好騙案feel )
但最終他過左期才去換証,換完証後,用手機又開到户口,又試過再轉錢都得。
依家C6成日話我係騙徒

水晶宮

Moti 發表於 21-10-22 18:38
你係邊間銀行?

工商

水晶宮

Moti 發表於 21-10-22 18:39
點解會連累埋wechat?

國內錢包要鈎國內戶口,戶口凍左,連帶收/休款功能都有問題

珍珠宮

1314625 發表於 21-10-22 20:03
國內錢包要鈎國內戶口,戶口凍左,連帶收/休款功能都有問題

咁大鑊,咁大陸支付寶係咪都受到影響?

首頁

尾頁

跳至