自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1205 發表於 22-2-12 08:41
可能大家讀既科吾同,我已經買左2次

希望唔洗買書,d書很貴。

男爵府

我都買了2次,今次買了3本書,1千3佰左右

男爵府

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-9 21:10
路過,好耐無入嚟,其實想取高 GPA 頭一年一定要比心機,因為 Yr 1學嘅嘢相對較淺,Sem 1/Sem 2係容易啲搶 ...

昨天派左成績表, 成績都滿意, 想請問下現在仲有無機會去apply degree Year 1? 定要等開學先apply大學 degree, 讀完2年Asso 再轉入? CO一般需要咩成績呢?

水晶宮

abcbb 發表於 22-6-20 09:27
昨天派左成績表, 成績都滿意, 想請問下現在仲有無機會去apply degree Year 1? 定要等開學先apply大學 de ...

GPA 3.7以上,基本上有得面試,面試後由Professor揀適當人選。

男爵府

abcbb 發表於 22-6-20 09:27
昨天派左成績表, 成績都滿意, 想請問下現在仲有無機會去apply degree Year 1? 定要等開學先apply大學 de ...

阿女一早已申請,3月時收到城大c o,現出了成績,可以入讀城大會計。
現在你的情况應要完成Y2,成績好的話,就可直上Y3。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

hoilong 發表於 22-6-20 10:03
阿女一早已申請,3月時收到城大c o,現出了成績,可以入讀城大會計。
現在你的情况應要完成Y2,成績好的話 ...

請問CO一般大約要乜成績??
你囡囡係城大入Year 1定2??

男爵府

月希 發表於 22-6-20 10:07
請問CO一般大約要乜成績??
你囡囡係城大入Year 1定2??

城大Y1,城大出的c o係3.2

子爵府

想問係咪可以有得㨂讀返year1都可以?我個人覺得如果讀year3插班會唔會做孤兒仔!

男爵府

alicewong18 發表於 22-6-20 10:24
想問係咪可以有得㨂讀返year1都可以?我個人覺得如果讀year3插班會唔會做孤兒仔!
...

不會做孤兒仔。讀完副學士報大學,多數人會揀Y2或Y3。去年阿女失手了中文科,她DSE有22分,現在可以讀返學位課程,雖然是Y1,但都好開心了!

男爵府

回覆樓主:

我個仔因衰左中文,係poly 讀左二年HP,今年申請左入讀HKU, UST Y3都成功收到CO, 佢應揀入HKU.

男爵府

cklok 發表於 22-6-20 10:46
我個仔因衰左中文,係poly 讀左二年HP,今年申請左入讀HKU, UST Y3都成功收到CO, 佢應揀入HKU.
...

恭喜恭喜!

男爵府

hoilong 發表於 22-6-20 10:51
恭喜恭喜!

多謝,我地成家都好開心。

男爵府

hoilong 發表於 22-6-20 10:11
城大Y1,城大出的c o係3.2

想問城大3.2 (GPA) ?

子爵府

hoilong 發表於 22-6-20 10:32
不會做孤兒仔。讀完副學士報大學,多數人會揀Y2或Y3。去年阿女失手了中文科,她DSE有22分,現在可以讀返學 ...

讀了一年副學士都可以報大學?副學士唔係讀兩年咩?

男爵府

1205 發表於 22-6-20 10:58
想問城大3.2 (GPA) ?

係GPA 3.2

男爵府

alicewong18 發表於 22-6-20 11:14
讀了一年副學士都可以報大學?副學士唔係讀兩年咩?

副學士係讀2年,但現有大學收,她不讀了!

子爵府

我仔今年dse,我估仔得17分左右,都唔知讀HD定副學士好!同埋讀副學士工程,邊間大學好些?

子爵府

hoilong 發表於 22-6-20 11:17
副學士係讀2年,但現有大學收,她不讀了!

原來可以咁樣!我仲以為一定要讀兩年先可以考返大學!

男爵府

hoilong 發表於 22-6-20 11:15
係GPA 3.2

恭喜恭喜 你囝/囡3.2入城大Y1 ? 我囡都係今年讀會計, 之前都可能係同學仔, 佢分數都OK, 但佢想入返HKU, 只好再等多一年 , 叫佢加油

男爵府

1205 發表於 22-6-20 11:29
恭喜恭喜 你囝/囡3.2入城大Y1 ? 我囡都係今年讀會計, 之前都可能係同學仔, 佢分數都OK, 但佢想入 ...

謝謝!我有同她講,讀完副學士2年可以申請讀大學Y3,佢答我現在成績好,唔擔保下一年好,固我由她做决定。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊