自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我自己就做緊,特別多野,星期六日都要覆電話,Book位,上到老人家下到小朋友,一家大細都要理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

熟人工,費事做

大宅

回覆樓主:

妳之前都係做寫字樓?我由酒店轉入文職30年,初初做Admin,兩年后轉做老細老公秘書都係同公司,現在再跟另一个女boss,都跟左超過20年了,係要好準確估到佢地諗咩嘢,又要唔可以揸錯主意,要時間磨合,見工都係要醒目希望觀察到怎樣迎合。其他嘢都係做住學,希望身邊朋友幫到妳,但好似近了要Zoom web meeting,各種不同形式真係頭爆,都唔知電腦問題還是系統問題,又無IT 求救,每次都驚set up失敗

大宅

baobao520457 發表於 21-8-28 12:05
我自己就做緊,特別多野,星期六日都要覆電話,Book位,上到老人家下到小朋友,一家大細都要理
...

真係唔可以有收工,放工放假都要工作,或者有樣好裁員未必㨂到妳

wcpcelia    發表於 21-8-30 11:44

伯爵府

moonday 發表於 21-8-28 09:49
佢只係話佢表哥想請個醒目,唔無話咩都唔知咩都唔識既女仔,可以唔洗經驗
...

我覺得要有好高嘅common sense同埋轉數夠快。睇下老闆需要你做咩。

有d係處理文書,家事例如申請嘢,交錢,book餐廳機票,屋企有嘢壞要搵人維修等等。呢類型做嘢要有條理,filing要做得好。要識比較價錢等等。

另一類係要陪出入。見客要坐旁邊,開會要識take notes,定時定後幫老闆鬆人。呢類要出得大場面,要有少少打扮大方d。

兩個都係要轉數快同識睇眉頭眼額。你只係serve一個老闆,成功嘅秘書就係老闆未出聲就已經知道要點安排。做私人秘書其實要好多心機。

我識人做咗同一個老闆私人秘書幾十年。你問佢x酒店,x餐廳電話號碼,全部都可以背。當然係佢老闆去開架啦。不過真心佩服。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 21-8-28 10:18
而家無得出差,煩少樣
不過基本知識都要知,點訂機票酒店,點預時間,出差期間點約會,識唔識睇外地時間入 ...

請問普通秘書幾錢人工?

珍珠宮

做秘書最緊要保守秘密

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-8-28 10:18
而家無得出差,煩少樣
不過基本知識都要知,點訂機票酒店,點預時間,出差期間點約會,識唔識睇外地時間入 ...

珍珠宮

而家無得出差,煩少樣

我哋而家都仲有出差,不過比之前更長時間(因要到當地/回港後隔離),去既時間起碼三個月,要兼顧既嘢仲多/煩。

男爵府

回覆樓主:

如果係保險請秘書,應該要跟進下保單。
有日係Pacific coffee, 隔離枱個女人講電話,係咁炳個秘書,話佢有冇寫低要做d乜,唔係就咁用腦記。要續一完成,唔係等到佢問到,先去做。。。有冇同個客講係supplements, 唔會有正式保單,有冇清楚講。。。
炳左半個鐘有多。

琥珀宮

moonday 發表於 21-8-28 09:53

佢可能有情境題,佢表哥whapapp我話以之前秘書移左民,個秘 ...

前度秘書深得佢心,老細習慣唔洗點交帶同比instruction,新人肯定好難做

伯爵府

moonday 發表於 21-8-28 09:34
朋友既表哥請秘書,叫我試下去見

我未做過,點應對?佢話會考臨時反應果啲

要穿魚網絲襪!

男爵府

moonday 發表於 21-8-28 09:53

佢可能有情境題,佢表哥whapapp我話以之前秘書移左民,個秘 ...

甘似愛回家大小姐既 未接觸過,好難要求人地知自己想要咩喎,就算真係in得成,都要時間摸索啦!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CSS701 發表於 21-8-28 15:10
請問普通秘書幾錢人工?

無standard㗎wor,萬鬆一個月又有,年薪百萬又有(真,唔係吹,但自問做唔到亦唔想咁犧牲)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

eemm 發表於 21-8-28 15:14
做乜你講曬我要做嘅嘢

做過大公司就會明

王國長老

ymc 發表於 21-8-28 18:22
如果係保險請秘書,應該要跟進下保單。
有日係Pacific coffee, 隔離枱個女人講電話,係咁炳個秘書,話佢有 ...

保險祕書出名難做,因好多時係幾個sales夾錢請一個,人工奀奀又當正自己大老闆要求多多

別墅

著得斯文

水晶宮

mommyli 發表於 21-8-28 14:11
我覺得要有好高嘅common sense同埋轉數夠快。睇下老闆需要你做咩。

有d係處理文書,家事例如申請嘢,交錢 ...
 我咪係囉!佢去開既餐廳電話我全部都背到

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 21-8-28 20:26
保險祕書出名難做,因好多時係幾個sales夾錢請一個,人工奀奀又當正自己大老闆要求多多
...

保險秘書人工好低,應該萬幾

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-8-28 20:18
做過大公司就會明

首頁

尾頁

跳至