自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1608015-20210828.htm?spTabChangeable=0

有報道指,瑪利諾修院學校(小學部)有小五學生涉嫌欺凌同學,將對方打傷。警方證實,今年4月接獲一名50歲男子報案,指其10歲女兒於該月在九龍城一間學校被一名年約10歲的女童襲擊,導致其背部受傷,該名涉嫌打人的10歲女童上月以涉嫌襲擊致造成身體傷害被捕,獲准保釋候查,下月中旬須向警方報到。

瑪利諾修院學校(小學部)在學校網頁發聲明,指有家長針對學校及教職員發放沒有根據及誹謗性的言論,有關言論不實及毫無根據,對此感到震驚和沮喪。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

對於該名家長未經許可將其與教職員的對話錄音,並在社交平台發放,校方深表遺憾,認為有關行為應予以譴責,亦涉嫌違反基本法及個人資料(私隱)條例。

校方說,已就事件報警及通報個人資料私隱專員,又指事件對整個學校帶來潛在傷害,為保障教職員及全體校方成員權利與利益,校方將保留追究權利。

校方又強調,一直致力為學生提供安全、啟發及愉快的學習環境,在處理任何與學生有關的事件上,確保公平公正,不遺餘力邀請專家、專業人士及學校高層參與及提供支援。

伯爵府

回覆樓主:

果然有內情

la_source    發表於 21-8-30 14:13

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

間學校都有問題,唔正視欺凌問題,反而對受害人家長多多指責,凡事都係因果關係,如果教師對話內容沒有問題,家長放上網為咩(未聽過內容),先管好校內欺凌文化才說其他。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

真係惡人先告狀喎
放下自在

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

原來因為家長有錄音係手
總有離別的時候

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

奇奇媽媽 發表於 21-8-28 16:52
果然有內情

所以都係唔好跟車太貼

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

414928 發表於 21-8-28 16:52
間學校都有問題,唔正視欺凌問題,反而對受害人家長多多指責,凡事都係因果關係,如果教師對話內容沒有問題 ...

係喎!
學校處理手法大開眼界
將個問題本末倒置左

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

cattz288 發表於 21-8-28 16:54
真係惡人先告狀喎

佢可能覺得自己呢啲名校唔會無人讀
個朵臭晒都大把人爭
所以咪咁高氣燄囉…

翡翠宮

畀面勳章

如果錄音內容真實,家長放上網雖然有點不近人情,但學校對校內欺凌視而不見,家長求助無門唯有公開事實,家長就算有錯都係小錯,反而學校漠視校內欺凌,卻去譴責家長侵犯私隱,如此管理,學校簡直係自毁形象。
日日是好日

琥珀宮

mother904 發表於 21-8-28 16:59
如果錄音內容真實,家長放上網雖然有點不近人情,但學校對校內欺凌視而不見,家長求助無門唯有公開事實,家 ...

邊到有錄音聽

水晶宮

回覆樓主:

無聽過錄音,但睇到而家,都唔知果位家長有乜嘢做錯。

佢公開與老師的對話錄音,係有d唔尊重,但佢女多次被人打,校方唔理,佢都係有怨無路訴。好好地,無人會想得罪學校,攞自己小朋友黎搞咩。

公爵府

Chowying 發表於 21-8-28 16:55
原來因為家長有錄音係手

咩錄音?

男爵府

想聽埋錄音。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

feifei_baby 發表於 21-8-28 17:06
咩錄音?

唔知道呀我都冇聽過 齋睇樓主post嗰啲內容咋
總有離別的時候

水晶宮

mickeyeva 發表於 21-8-28 16:44
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1608015-20210828.htm?spTabChangeable=0

有報道指,瑪利諾修 ...

如果冇錄低,校方會處理嗎

珍珠宮

cattz288 發表於 21-8-28 16:54
真係惡人先告狀喎

學校無否認學生被欺凌隱瞞一事,反而惡人先告狀話家長不法使用錄音放上網

水晶宮

畀面勳章

咁俾人打係咪真先?d傷痕無理由假呱,否則警方又會拉人嘅

侯爵府

依啲名校就算點投訴都大把人入去讀,亦唔損聲譽

wcpcelia    發表於 21-8-30 09:38

水晶宮

畀面勳章

mother904 發表於 21-8-28 16:59
如果錄音內容真實,家長放上網雖然有點不近人情,但學校對校內欺凌視而不見,家長求助無門唯有公開事實,家 ...

係囉,個女真係俾人打,警方先會拉人呱?
學校都唔夠膽發聲明話無發生過喎
咁即是事件不是虛構啦

首頁
12345...12

尾頁

跳至