自由講場

跳至

首頁
34567...45

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Eunice0203 發表於 21-8-31 16:26
問了 係Crewe

治安麻麻!

男爵府

回覆 my005 的帖子

200萬就有townhouse ! 唔錯! 加拿大一線城市買唔到…

公爵府

TingTing 發表於 21-8-31 14:54
為细路。聽到作嘔。

假如我係個細路,我會好憎呢句

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

minimirror 發表於 21-8-31 17:54

200萬就有townhouse ! 唔錯! 加拿大一線城市買唔到…

但唔知裡面係點既呢?

剛上星期,我女既同事去聽講座(佢暫未移民既),即買左間,又係200萬港幣上下,好似買棵菜咁兒戲。不過呢間細啲,得6佰幾呎。

我女同我講,我話隔山買牛,好既輪唔輪到外地人吖。

上YOUTUBE睇過某啲介紹,好多都漏水既,要使一筆維修費喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

回覆樓主:

租屋,養2架車,屋企開支,食用,加每個星期六日外出活動同參加興趣活,我計過,未計學費都至少要四至六萬蚊一個月,如果生活太差,去到乜都就住就住,活動只係揀最平或免費,點叫生活,一樣只叫生存 最怕係講到無野做,訓係沙灘或訓係草地睇大半日睇書

公爵府

Astra00 發表於 21-8-31 16:29
有啲揸住十多萬都衝去移民,個下先夠薑,聽完都o 咀。(那人非專業人士,讀書好差,英文可能叫勉強合格。 ...

黃人話,因為已經冇嘢可以輸,所以唔介意

大宅

minimirror 發表於 21-8-31 17:54

當然買唔到啦,200萬港幣買間apartment都唔夠啦!

利申:現居溫哥華

伯爵府

my005 發表於 21-8-31 18:00
但唔知裡面係點既呢?

剛上星期,我女既同事去聽講座,即買左間,又係200萬港幣上下,好似買棵菜咁兒戲 ...

之前聽有個youtuber講, 佢係加國租左間屋仔住, 業主係一對好老既父妻, 雖然有樓收租但依然要工作, 因為佢地講收租都唔夠維修費, 屋仔舊左有好多費用要使, 為左間屋佢地冇得退休

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Rickymom 發表於 21-8-31 18:07
當然買唔到啦,200萬港幣買間apartment都唔夠啦!

利申:現居溫哥華

識人住多倫多,間屋都升到過仟萬港幣啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

cindy123 發表於 21-8-31 15:58
有近年移左過去的人好開心咁話果邊買餸平過香港

疫情前,移民英國多年或下一代嘅親朋都經常來香港探親、 ...

在家煮飯我都識到個過咗英國後成日fb分享,食碗辣麵都要分享一大篇野,最有趣係香港嘅時候好少post野,去到嗰邊隔日post一大篇生活趣事(兩公婆啲無聊對話)

侯爵府

睇完呢單新聞真係覺得自己好窮
屋企入面未試過放超過10000 cash

珊瑚宮

RT 發表於 21-8-31 18:08
之前聽有個youtuber講, 佢係加國租左間屋仔住, 業主係一對好老既父妻, 雖然有樓收租但依然要工作, 因為佢 ...

係呀。英國或加拿大,屋要維修,係幾貴既。

珍珠宮

Astra00 發表於 21-8-31 16:29
有啲揸住十多萬都衝去移民,個下先夠薑,聽完都o 咀。(那人非專業人士,讀書好差,英文可能叫勉強合格。 ...

十幾萬,返大灣區都唔掂

中山樓都過百萬, 1房1 廳, 鄉鎮港人,人生路不熟,住唔黎

得十幾萬, 申請公屋,等政府養, 無路走

珍珠宮

hkisbeautiful 發表於 21-8-31 14:39
點解我印象中外國物價唔低
出街食又貴,一定要養車,稅率高
樓價唔特別平

實得,去到肯洗碗做待應,無問題的

伯爵府

我舊同事係地盤佬,英文係有限公司。佢都話為咗細路去移民,話有乜做乜。我心諗:個個都有乜做乜幾時到你做

子爵府

2023年兔年勳章

yuki_oOo 發表於 21-8-31 18:11
在家煮飯我都識到個過咗英國後成日fb分享,食碗辣麵都要分享一大篇野,最有趣係香港嘅時候好少 ...

有d成副想曬命嘅樣表現出來係新移去果d先有,移居多年嘅親朋/kol,會話當地有咩唔好但都要接受,又或有好多都係周圍去旅行,最重要都係要有錢又反思,原來香港人都幾鐘意投訴叫人改,唔過火下有d都幾好,見有當地人話英國疫情下鐵路少清潔,都話叫人接受,話唯有自己清潔多d

男爵府

其實買左樓之後,一個月慳慳地萬三蚊到夠晒開支,當然如果要成日出去大吃大喝,shopping 就唔指。 如果帶5百萬,買左300 萬嘅屋,仲有200 萬,都可以用到10 年 8年,如果有一個出去做嘢,就唔需要用到果200 萬。

無大錢賺,但生活都唔算太差嘅

翡翠宮

funghon 發表於 21-8-31 14:52
原來林子博和一對子女都已移民英國
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3046926/%E4 ...

佢有$咩?

珊瑚宮

lojo11 發表於 21-8-31 17:45
咁去到英國, 放低身段做下勞動工作都唔會完全無收入

係!housekeeping, 清潔,廚房打雜,搬運。。。真的大把等住人去做!

珊瑚宮

sweetannann 發表於 21-8-31 18:29
其實買左樓之後,一個月慳慳地萬三蚊到夠晒開支,當然如果要成日出去大吃大喝,shopping 就唔指。 如果帶5 ...

萬三蚊四個人真的要慳到盡!
窮到咁為乜呀?!
屋企有野壞有野要整都要預D錢!

首頁
34567...45

尾頁

跳至