0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

大囡個陣冇特別留意呢隻奶粉。細b出世想試下,好唔好?易溶?會卡痰嗎?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

alvwon 發表於 21-9-2 18:49
有呀,我揀佢因為hmo接近黃金初乳,益生元都係多樣化。細B飲左都好好,追到生長線 ...
兩者唔同既, 又唔可以話接近
如果你話黃金初乳成份, 就要有乳鐵蛋白
乳鐵蛋白先係黃金初乳既重要成份之一

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

love_joe 發表於 21-9-3 13:07
其實HMO同益菌好多奶粉都有, 價錢再平既都有, 好多款可以比BB試

係呀,我食緊隻美x臣都有齊哩兩樣野,都係唔貴架

禁止訪問

大宅

cacalj 發表於 21-9-1 18:09
我細b都係飲呢隻,我唔知係男仔定其他原因。真係實肉同便便日日有
我朋友個囝都係飲奶又快又多~~大隻仔

大宅

HaXe 發表於 21-9-2 22:42
兩者唔同既, 又唔可以話接近
如果你話黃金初乳成份, 就要有乳鐵蛋白
乳鐵蛋白先係黃金初乳既重要成份之一
未聽過呀~太多奶粉都講到咁好

大宅

有呀,我揀佢因為hmo接近黃金初乳,益生元都係多樣化。細B飲左都好好,追到生長線 ...
POOPOO 幾好嗎

別墅

何里玉 發表於 21-9-5 22:34
係呀,我食緊隻美x臣都有齊哩兩樣野,都係唔貴架

同你一樣呀,仲有埋MFGM,對腦仔發育都好好

禁止訪問

別墅

moonch 發表於 21-9-6 16:11

係呀, 樓上都咪有人講到HMO 似黃金初乳, 講到咁好, 但網上無類似既研究, 而且真係好多奶粉都有HMO
不過另外JM 講既乳鐵蛋白, 維基都有介紹, 你可以參考下

乳鐵蛋白(Lactoferrin,LF)又稱乳運鐵蛋白(Lactotransferrin,LTF),屬於運鐵蛋白的一種,為多功能球狀醣蛋白,其分子量介於 76~80 kDa不等,廣泛存在於各種分泌液中,如牛奶唾液眼淚鼻涕。乳鐵蛋白也存在於中期的嗜中性粒細胞中,並由一些腺泡細胞分泌。乳鐵蛋白可以從牛奶中提取或利用重組DNA技術獲得。人的初乳的乳鐵蛋白濃度最高,其次是人類的乳汁,牛奶中濃度最低(150毫克/升)[1]
乳鐵蛋白是人體免疫系統的組分之一,它具有抗菌活性(抗細菌劑,抗真菌劑),是先天防禦的一部分,主要存在於粘膜中。[1]乳鐵蛋白保護嬰兒使其免受細菌等病原侵害。 [2][3]乳鐵蛋白還相互DNARNA、 多糖和肝素之間相互作用 ,並在這些這些受體-配體複合物中表現出一定的生理功能。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%B9%B3%E9%93%81%E8%9B%8B%E7%99%BD

禁止訪問

別墅

mzy 發表於 21-9-6 23:02
係呀, 樓上都咪有人講到HMO 似黃金初乳, 講到咁好, 但網上無類似既研究, 而且真係好多奶粉都有HMO
不過另 ...
乳汁的乳鐵蛋白的濃度不同,從人的初乳中的 7g/L 到成熟乳中的 1g/L

即係越大越少?
唔怪得成日聽到D 媽媽話BB大左好易病,

原來就算餵母乳, 大個左既成熟乳入面既成份都咁唔同

別墅

moonch 發表於 21-9-6 16:11
宜家好多人都識得上網, 其實上網上YAHOO 查下, 好多資料都好易睇到

禁止訪問

別墅

見aptmail essxxtial hmo 價錢貴好多
我就比左A+ NEURO PRO 比BB飲, 見佢一樣有HMO, 仲有三重益芋素, 價錢都係2百幾, 就比BB試, 見佢飲得幾好, POOPOO 又OK, 仲幾長肉架

首頁

尾頁

跳至