自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

TingTing 發表於 21-9-2 08:24
叫班教屍考語文基準試又抗議,正一無料自私精

佢哋教嘅中文,我都O哂嘴,根本要考!

子爵府

Ftmagic 發表於 21-9-2 08:24
我都成日講,如果係十幾二十年前我會考慮生一至兩個小朋友,我而家有一個,但如果而家呢個環境我一個都唔會 ...

佢哋真係好自私,說什麼趕不到進度,以前香港咪一樣小學返半天,我睇唔到後來返全日的學生比以前d人叻喎!
質素倒退就差唔多!
因為本身很多教師質素也有問題!

男爵府

回覆樓主:

其實外國都係返全日咪一樣ok,但人地真係做到無功課回家。

問題核心始終是太重學術,就算返半日,D家長下午咪一樣安排學其他野。

男爵府

zxyggp 發表於 21-9-2 07:59
以前多兄弟姐妹,又會自己落街玩,而家啲獨子女無同年1齊玩,又唔可以自己出街,其實返全日都係安全嘅方向 ...

係,其實返全日係好,但扭曲左個原意,辛苦左啲學生,如果真係做到上午上課下午做功課,興趣班之類,咁就係好囉……不過好多時呢啲都係家長做成,個個都想學校啲課程鬥快鬥勁,搞到而家...

珍珠宮

lflxl 發表於 21-9-2 00:07
印象中好似雙非前本地出生率低 開唔足下午班 合併全日避免殺校

原來係甘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

yk2 發表於 21-9-2 07:48
係,就係因為佢哋飯碗,苦了學童,
六七點起身返到屋企都四五點返到屋企,

Totally agreed
真心希望小朋友繼續半日上課,唔洗咁辛苦又多點休息時間

男爵府

Ftmagic 發表於 21-9-2 08:24
我都成日講,如果係十幾二十年前我會考慮生一至兩個小朋友,我而家有一個,但如果而家呢個環境我一個都唔會 ...

仲有個社會風氣問題……唔想再生個細路出黎受

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

開不了口 發表於 21-9-2 08:58
係,其實返全日係好,但扭曲左個原意,辛苦左啲學生,如果真係做到上午上課下午做功課,興趣班之類,咁就 ...

其實我覺得都係學校同教育局問題。
家長點要求根本可以不理,眾口難調,也有很多家長不願意催谷小朋友。
教署應該要求一致企硬,所有學校都一致,下午唔可以教書,只可做功課或自由活動,只做托管。就唔存在唔公平問題。學校又唔係服務行業,唔需要渣頸就命。想要催谷既家長大可番半日,自己下午去搵私補。

sweetmomo    發表於 21-9-3 08:29

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

yk2 發表於 21-9-2 07:48
係,就係因為佢哋飯碗,苦了學童,
六七點起身返到屋企都四五點返到屋企,

Exactly! 小朋友真係好慘㗎,返學時間好似返工咁長,一d休息同玩嘅時候都冇。

大宅

seaman1982 發表於 21-9-2 09:04
家長點要求根本可以不理,眾口難調,也有很多家長不願意催谷小朋友。
...

大陸都為學生減負了,唔知幾時可以到香港也為學生減輕一下負擔!

男爵府

...

唉,教育局喎……見之前一直停課唔知幾時復課……而家復返全日啲準則又……你應該都知.........................

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

erumic 發表於 21-9-2 08:51
其實外國都係返全日咪一樣ok,但人地真係做到無功課回家。

問題核心始終是太重學術,就算返半日,D家長下 ...

學童辛苦唔係因全日/半日,係因為教育局個課程問題,加上香港家長和社會風氣。

大把家長鍾意幼稚園就背書默書寫字,跟本6歲以下兒童唔應該咁早學寫字。 有唔小家長投訴,返半日學,成績會落後其他學校,集體要求學校下午開zoom。

仲有大把家長為追名校,要小朋友搭咁耐校車,攪到6am前起身,5pm回家。
我小朋友行路返學,返全日時,7點起身,330就可以回家。

外國返全日都唔辛苦,係因為佢地和家長,真係做到遊戲中學習,好多小朋友唔想放假,想日日返學同老師和朋友仔玩。

家長本身都要負上責任。正如我學校無家長投訴,下午不用zoom上課。

大宅

Hapfly888 發表於 21-9-2 09:16
大陸都為學生減負了,唔知幾時可以到香港也為學生減輕一下負擔!

係喇,內地都有雙減,其實反正又話而家好多教師移民,咁不如轉番半日制喇

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

...
教育局自己,都想學校谷學生,點會迫學校下午唔教書。

之後又話香港的中英數排名,落後新加坡,台灣.....

從來唔會好似歐美,用小朋友的快樂指數,去評估學校。只是睇成績去殺校。

子爵府

2018復活節勳章

KTKTKT5 發表於 21-9-2 03:27

你講吓又係喎, 無聽"職業先修"好耐, 咁嗰d校舍 ...
改返做我地當年叫"文法中學" = 正規中學.讀返一般中學嘅課程.同埋"工業中學"都係咁樣改返做正規中學.

子爵府

2018復活節勳章

...
呢個我讚成.半日學.下午托兒服務 / 功輔班比有需要小朋友. 其他要谷請自行私補.

子爵府

2018復活節勳章

wmkcnw 發表於 21-9-2 09:52
教育局自己,都想學校谷學生,點會迫學校下午唔教書。

之後又話香港的中英數排名,落後新加坡,台灣.....
呢個又岩.教局本身都係睇學校成績分配資源,咩TSA個d口話用黎參考,實質係指標.

水晶宮

lflxl 發表於 21-9-2 00:07
印象中好似雙非前本地出生率低 開唔足下午班 合併全日避免殺校

梗係唔係啦
轉全日果陣係多左雙職家庭方便女人出去工作、幾十年啦
但當年全日下午冇咁癲仲要教咁多野就真

男爵府

luckybaby2011 發表於 21-9-2 10:38
梗係唔係啦
轉全日果陣係多左雙職家庭方便女人出去工作、幾十年啦
但當年全日下午冇咁癲仲要教咁 ...

我讀小學嗰陣 最後幾屆學能測驗嘅年代 係半日制為主喎至少我嗰區得少數全日制小學 仲有好多職業先修、工業學校。

珍珠宮

而家啲人真係得意, 開個題目有前設既

請問樓主有咩理據證明係教協「迫」政府由半日改全日呢?
好好過每一天......

首頁
12345...6

尾頁

跳至