自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

我個仔係少數仍然返半日制直至小學畢業嘅學生,我記得當年BK呢度啲家長大多贊成全日制,因為以前半日制係分上下晝班㗎,人人都想返上晝,經過左十幾年,依家啲家長又話想返半日。

男爵府

wmkcnw 發表於 21-9-2 09:48
學童辛苦唔係因全日/半日,係因為教育局個課程問題,加上香港家長和社會風氣。

大把家長鍾意幼稚園就背 ...

係,其實我都唔明,谷到個小朋友1歲識認到晒A至Z,2歲識認N個單字,3歲識作文又點.......咪又係同其他人一齊返學學果啲野……咁屋企自己教晒,返學黎做咩 ,就係為左係學校話俾老師聽“我識晒啦”好叻?其實都係家長虛榮心,咁之後就間間學校教得鬥快鬥深?

其實去到適齡學果樣野嘅時候係學校學,就自然會識,早識晒唔通會早啲出黎做野搵錢咩

男爵府

回覆 yk2 的帖子

絕對贊成

珍珠宮

大檸樂 發表於 21-9-2 09:56
改返做我地當年叫"文法中學" = 正規中學.讀返一般中學嘅課程.同埋"工業中學"都係咁樣改返做正規中學.
...

thx

珍珠宮

jacquesau 發表於 21-9-2 10:50
而家啲人真係得意, 開個題目有前設既

請問樓主有咩理據證明係教協「迫」政府由半日改全日呢? ...

因為市民大眾有記憶
點解講教協,係因為佢地影響力勁大、又有牙力
之前真係有發聲明、開記者會要求教育局點點點
最後大家都記得教育局一一妥協哂

當然照常理判斷,冇教協同意
教育局都推動唔到全日制啦
教協會組織老師罷工罷課

水晶宮

我女學校, 一年級,今年得3班,陰功.

其實可以再小班教學, 一班3十幾人都係多.

男爵府

回覆樓主:

仲有啲就係“陪葬”嘅家長,曾在有人話好想自己小朋友讀happy school,想有愉快童年,但原來社會上跟本唔容許你咁做,係迫你去谷下小朋友,如果唔係,當大抽獎抽得唔好,你連讀一間較為好嘅小學都機會,唔夠人爭

子爵府

TingTing 發表於 21-9-1 23:57
係咪方便播毒呀?

同意

珍珠宮

開不了口 發表於 21-9-2 10:57
係,其實我都唔明,谷到個小朋友1歲識認到晒A至Z,2歲識認N個單字,3歲識作文又點.......咪又係同其他人一 ...

我都同意你講
我覺得太違反小朋友大腦發育既時間
例如背乘數表
而家聽講K3生會開始背
講真,數感都未培養好
有冇必要咁急?
我地細個好似去到小學三年級先要學
今時今日正式課程已經提早到小學二年級

伯爵府

牛年勳章

開不了口 發表於 21-9-2 10:57
係,其實我都唔明,谷到個小朋友1歲識認到晒A至Z,2歲識認N個單字,3歲識作文又點.......咪又係同其他人一 ...

完全贊同,有啲家長好鍾意分享,學校xx 科教深半年至一年。如果小朋友係capable 不如考慮跳班,教深的意義何在?如果現在的syllabus 太淺,咁一係全面review?
我小朋友的小學,我哋考入去時係因為happy learning school, 唔係學唔到,只係方法不一樣。考得入去應該都知同想小朋友happy. 過左2年,因為大量新生家長向學校投訴唔夠功課,學校之後屈服,加功課量。佢哋可能考唔到心中的dream school, 就要將佢哋應為啱的向學校request.

珍珠宮

開不了口 發表於 21-9-2 11:03
仲有啲就係“陪葬”嘅家長,曾在有人話好想自己小朋友讀happy school,想有愉快童年,但原來社會上跟本唔容 ...

呢個世界不存在,又叻又不付出的

要想清楚自己想要什麼?

珍珠宮

yurijm 發表於 21-9-2 11:05
我都同意你講
例如背乘數表

有d 小朋友真係得,但唔係全部。

咁應該分開教,但家長永不接受成績唔夠好,要谷到佢上精英班

大宅

jacquesau 發表於 21-9-2 10:50
而家啲人真係得意, 開個題目有前設既

請問樓主有咩理據證明係教協「迫」政府由半日改全日呢? ...

係囉,睇到我一頭霧水⋯⋯

男爵府

yurijm 發表於 21-9-2 11:05
我都同意你講
例如背乘數表

係,某個年齡對某啲野先會開竅,提前學可能要用好多力先學識到,或者教極唔識,到某個年齡突然叮一聲明左,小朋友唔同階段係應該學唔同嘅野

所以咩“贏在起跑線”,同“今時今日咁嘅服務態度係唔得”呢句說話一樣,害死人

大宅

開不了口 發表於 21-9-2 08:58
係,其實返全日係好,但扭曲左個原意,辛苦左啲學生,如果真係做到上午上課下午做功課,興趣班之類,咁就 ...

同意呀。好似我女返happy school, 就算返全日,下午lunch後只係活動丶導修,而且大部分功課在校已完成,所以佢回到家仍有玩樂時間,唔辛苦。但我識有啲朋友學校係多功課,咁佢返全日後回家就只有不停做功課,咁家長就會覺得半日輕鬆D。
所以半日同全日輕鬆與否真係視乎學校谷唔谷,或家長谷唔谷...

Klly1983    發表於 21-9-3 09:56

男爵府

babytt2 發表於 21-9-2 11:12
呢個世界不存在,又叻又不付出的

要想清楚自己想要什麼?

即係話唔想競爭鬥生鬥死,想正正常常競爭,而唔係死谷爛谷鬥快去識鬥深去競爭,正常適齡嘅課程有名次咁樣競爭,對大家都好

男爵府

babytt2 發表於 21-9-2 11:14
有d 小朋友真係得,但唔係全部。

咁應該分開教,但家長永不接受成績唔夠好,要谷到佢上精英班

得果啲都係因為家長谷佢姐,人嘅潛能係無限架,14歲都可以攞跳水金牌啦,問題係,係咪真係對小朋友好呢

大宅

開不了口 發表於 21-9-2 11:40
係,某個年齡對某啲野先會開竅,提前學可能要用好多力先學識到,或者教極唔識,到某個年齡突然叮一聲明左 ...

記得我對小朋友都分別俾人叫升小前要背乘數表,但我冇理會,跟學校進度小二尾段先開始,之後佢地咪一樣ok, 數學成績仲幾好㖭⋯⋯香港好奇怪啩,乜都提前學,真係早D識就叻d咩

男爵府

Ftmagic 發表於 21-9-2 08:24
我都成日講,如果係十幾二十年前我會考慮生一至兩個小朋友,我而家有一個,但如果而家呢個環境我一個都唔會 ...

同意,假如轉返半日課。返完上午課後,下午咪成班學生去補習社、興趣班、托管班、操卷班。

返半日,最大得益係補習社導師

男爵府

Gooblovebb 發表於 21-9-2 11:43
同意呀。好似我女返happy school, 就算返全日,下午lunch後只係活動丶導修,而且大部分功課在校已完成,所 ...

所以而家有啲人問,點解國際可以返全日而津校唔可以……其實大家課程唔同,津校家長有幾多想小朋友返全日過返以前嘅日子oY,有啲人只係出於人有佢無嘅心態黎炸型,其實個心一啲都唔想返全日

首頁
12345...6

尾頁

跳至