自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bu-b 發表於 21-9-2 23:32
但其實我又唔明,返全日都係三/四點放學,家長其實一樣未放工,不過可能叫解決左餐lunch咁啦
...

我諗係去補習社做兩個鐘功課,家長就放工去接。
有D屋企係有工人or老人家,但如果半日學,佢地要湊好多個鐘,小朋友吾聽話果d佢地會好吃力。

子爵府

小朋友成長,唔係單單只需要學業。
有多啲空餘時間,幫手做家務,培養自理能力,學習與人相處,學習體諒別人,學習付出。又或者出去室外活動一下,還有太多的軟實力需要學習。

現在返學時間長,又多功課測考,好難得再有空餘去探索呢個地方,呢個世界。

男爵府

bbc2018 發表於 21-9-3 07:58
阿囡以前間私小下午都係功輔,課外活動,功課又唔太多,阿囡又做得快,可以睇課外書,返到屋企大部分時間 ...

係,所以而家國際學校多左咁多local學生就係因為怕左傳統教育,有能力嘅都想逃走……國際返全日都好輕鬆,上午上主科,下午上下音樂美術果啲,個個小息公園玩,無默書考試,所謂嘅默書係隨時上堂話默就默,都係試下識唔識,功課又學校做晒,就算有都係一板半板紙……返到屋企有時間都無話想去公園,因為學校乜都做晒 ,因為差唔多無課本,黎緊教咩其實都唔太知,係教完先話俾你知教左咩……雖然好輕鬆,但又真係學到野,不知不覺間,原來識左好多,咁樣對家長同學生都好

男爵府

李露眉 發表於 21-9-3 06:54
好似游水咁,我fd 3歲就學,喊足三年,6歲先游到

其實我有fd教游水 ...

係,所以話,適齡嘅時候就會識,咩都要早過人,係實有人學到,但辛苦啲囉,咁其實有意義咩

珍珠宮

開不了口 發表於 21-9-3 09:01

係,所以而家國際學校多左咁多local學生就係因為怕左傳統教 ...

其實現在多咗注重活動教學,多元發展的直,私小學,家長可以根據小朋友特質,選讀唔同程度的學校,我自己有能力,都唔會給小朋友報國際學校

男爵府

bbc2018 發表於 21-9-3 09:17
其實現在多咗注重活動教學,多元發展的直,私小學,家長可以根據小朋友特質,選讀唔同程度的學校,我自己 ...

我話多左好多人揀姐,呢個係事實,同埋私小同國際嘅課程,始終都仲有分別

珍珠宮

開不了口 發表於 21-9-3 09:22
我話多左好多人揀姐,呢個係事實,同埋私小同國際嘅課程,始終都仲有分別
...

課程當然有分別,不過我亦喜歡傳統學校的某些性質,優點,再加上小朋友性格,行中庸,偏傳統之道,再選,亦會如此安排

最緊要自己根據情況,選學校吧!

珍珠宮

開不了口 發表於 21-9-3 09:05
係,所以話,適齡嘅時候就會識,咩都要早過人,係實有人學到,但辛苦啲囉,咁其實有意義咩
...

覺得叻過人,威威

珍珠宮

李露眉 發表於 21-9-3 06:54
好似游水咁,我fd 3歲就學,喊足三年,6歲先游到

其實我有fd教游水 ...

原來6歲左右學游水比較適合

我見鄰居成日組班學游水
小朋友先三歲四歲

複式洋房

2000年後殺校潮

伯爵府

回覆樓主:

我鍾意細路番全日, 好過咁得閒係屋企打機睇電視

公爵府

番全日無問題,但下午只可以係活動/做功課時間,唔好教書

大宅

Kittymummy 發表於 21-9-2 23:20
岩呀。好似我女咁,小學數學成績次次緊緊合格。升到初中突然開竅,數學6年都澎澎聲(完全冇補習)大學讀ma ...
好令人鼓舞, 希望我小朋友都有開竅的一日。

男爵府

最攪笑d學生連睡覺時間也不夠,仲呼籲不要放棄小孩每天一小時玩耍時間

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

yk2 發表於 21-9-2 07:48
係,就係因為佢哋飯碗,苦了學童,
六七點起身返到屋企都四五點返到屋企,

的確係咁,6、7點起身之後真係一直到十一點至有得瞓覺,連電視都無時間睇,放學ICU 閃電傳真機呢D節目執晒,大人返工都無咁辛苦。

首頁

尾頁

跳至