懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB未出世之前已經唸好餵人奶,想俾最好嘅營養俾BB。但坐月坐得唔好,搞到完全唔夠奶,以家日日魚湯當水飲都無用。BB扭計多咗,99又係咁俾說話我聽,搞到我超大壓力,更加泵唔到奶。。。成日都覺得好自責,好負面。有冇媽媽都試過,可以教吓我點做?

複式洋房

建華木木 發表於 21-9-3 14:01
BB未出世之前已經唸好餵人奶,想俾最好嘅營養俾BB。但坐月坐得唔好,搞到完全唔夠奶,以家日日魚湯當水飲都 ...

無架,我都係本身諗住餵人奶,結果小朋友出世後點補都唔夠,我係開刀,所以一半人奶一半奶粉,點諗都無用

水晶宮

減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章

唔洗自責喎
每次都照埋身, 食曬都唔夠咪補奶粉
埋身多D , 就會慢慢多
之後就慢慢補少D粉
再怕唔夠, 埋完身再泵

男爵府

2021勳章

調整下自己心態啦,唸返為乜想餵人奶,都係想BB開心,健康成長,但真係唔夠奶都無辦法,餓親BB扭計情緒唔好就偏離咗個原意,大人忟掙亦都會感染到BB…… 除咗人奶,媽媽保持愉快心情係同人奶一樣重要(甚至更重要) 所以唔駛執着人奶,有努力試過BB知道都會感謝你

大宅

2021勳章

BB未出世之前已經唸好餵人奶,想俾最好嘅營養俾BB。但坐月坐得唔好,搞到完全唔夠奶,以家日日魚湯當水飲都 ...

唔洗自責,旁人講咩都照當耳邊風
最緊要唔好有壓力
飲多啲湯,水,唔夠個陣再補奶粉
最緊要有人幫手個陣爭取時間休息下

男爵府

2021勳章

回覆 建華木木 的帖子

盡咗力就得,有啲人天生係富媽媽,有啲係窮媽媽,所以唔好比較,放鬆啲,BB食奶粉都可以係好健康

複式洋房

放鬆啲喇媽媽,最緊照顧好自己身體,先有力照顧好BB。至於99,我明係好困擾。。。我都係過來人,但你要明白,無嘢重要得過自己同BB㗎!

男爵府

2021勳章

其實食奶粉都唔係咁負面架,我3姊弟都係食奶粉,都一樣無問題,唔好俾太大壓力自己,餵到人奶就餵,唔係就餵奶粉,個b食得飽就ok

大宅

餵人奶唔係想就得,係有方法嘅,產前先要護理好對胸,bra唔係買大D就得,010, uniqlo就著壞胸,nono

侯爵府

2021勳章

無奶咪餵奶粉咯有咩所謂,各有各優點,人奶不是唯一選擇。

珍珠宮

2021勳章

其實媽媽盡咗力就好,無需要自責。

不過,都想了解一下,BB而家幾大呢?你除咗泵之外,有冇親餵BB?親餵/泵每日幾多次?BB吸啜得如何?如果餵哺情況欠理想,無論你飲幾多魚湯、坐月坐到女皇咁,作用恐怕都唔會大。

男爵府

2021勳章

Happy mom happy baby.... 其實奶粉真係冇問題呀...

複式洋房

其實宜家d奶粉可以造到同人奶成份一樣咁,至於抵抗力個d係初乳,即係頭一兩餐奶,飲左就得嫁啦
個人覺得人奶嘅好處,重要係埋身,只係方便,唔洗清潔消毒奶樽,同唔洗俾錢買奶粉
如果用奶泵,其實同奶粉無咩分別啦
唔餵人奶,係媽媽修身會慢d啫,但都有方法減到
所以有就餵,無就奶粉,唔需要有壓力或自責
講真我(80後)細個果個年代,咪又係個個都飲奶粉,咪又係正常成長

大宅

tiff1228 發表於 21-9-4 02:38
其實宜家d奶粉可以造到同人奶成份一樣咁,至於抵抗力個d係初乳,即係頭一兩餐奶,飲左就得嫁啦
個人覺得人 ...

嘩~你真係唔知人奶真正優點,幾多錢,冇可代替的地方。不過餵唔到就唔好比壓力自己,有機會再大肚,大肚初期就要好好準備對胸

大宅

法拉利 發表於 21-9-3 18:44
餵人奶唔係想就得,係有方法嘅,產前先要護理好對胸,bra唔係買大D就得,010, uniqlo就著壞胸,nono ...

大宅

EstrellaDamm 發表於 21-9-3 23:34
其實媽媽盡咗力就好,無需要自責。

不過,都想了解一下,BB而家幾大呢?你除咗泵之外,有冇親餵BB?親餵 ...

你都講啱其中一部分

大宅

順其自然
體質未必多奶
唔好咁大壓力
人奶唔係萬能
奶粉不是毒藥
媽媽的身心健康都好重要

大宅

胸好會多奶

複式洋房

Katharini 發表於 21-9-5 03:52
胸好會多奶

請問何謂胸好?
產前要點做?

複式洋房

其實心情 同你攰吳攰都會影響架 但無咪盡餵Lo ~ 我好多朋友都餵奶粉BB都好健康大隻

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊