潮流時尚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

最近爬文,見到好多JM都同我一樣等緊心愛既包包,突然有感而發。

到底為左心愛既包包,你願意等幾耐?

其實今年年頭SA已經講過今年出袋會好難,因為包量很少,而人客很多。(雖然有JM表示佢地只係將啲袋收埋喺倉,不過無論事實係點,我都相信今年會係好難攞袋既一年)

所以今年自己都冇諗住買太多周邊產品,只係遇到特別想要的,會叫SA幫我留意下。

估唔到買買下,又到左1:1既階段,當時SA問我心目中有冇target,我係直接話冇(因為真係冇諗過出袋),咁佢就話黎緊夏天,可以考慮下淺色既袋。

我話:「好呀」。一句,好呀,就等到秋天黎都未見到佢(*¯︶¯*)

字數夠了,我太長氣

珍珠宮

回覆樓主:

有JM可能覺得呢啲係套路,係佢地既營銷手法,但就算係,到呢一刻我都仍然佛系咁覺得冇所謂。因為有冇袋,果啲周邊產品,我仍然會買。而且,我到而家都仲未買到我既teatime scarf (; ̄ェ ̄)

如果連買條絲巾都咁難,咁袋就更加唔駛諗點解咁難有⋯

老公有問過我,要唔要棄坑,畢竟,我又不是什麼大顧客。

我想想,也是呢。有一次撞岩我SA個VIP搵佢,佢對佢果種熱情,我真係有啲羨慕,又有啲傷心。

就好似你鐘意既男仔,你發現佢最鐘意果個唔係你既果種感覺( ・᷄ὢ・᷅ )

多謝喺呢段期間鼓勵「下個就會係我既JM」,假如下個係我,我會好感動,感動於,慢長既等待,只為最美好的來臨

男爵府

Akimoto2115 發表於 21-9-5 00:05
有JM可能覺得呢啲係套路,係佢地既營銷手法,但就算係,到呢一刻我都仍然佛系咁覺得冇所謂。因為有冇袋,果 ...

睇得出jm買h嘅心態已經非常成熟+佛系 我依粒小薯入坑唔耐,覺得買h最吸引我嘅係佢係一場緣分遊戲 無論係online捕袋,定係認識sa,到買到d咩,往往都係係意料之外,正正係因為咁,成功嘅時候個份喜悅更大,得到嘅時候會更珍惜當然,我同你一樣,買嘅嘢都係無論有無袋都會買,係真心鍾意,買到都好開心相信緣分到了,袋自然就會到手,繼續佛系開心shopping~ 加油

大宅

我覺得會唔會係SA以為樓主嗰句”好呀”係傾偈吹水咁講,所以無上心?咁你講完之後有冇追過佢呀?定還是淺色袋少返,所以未等到?

其實我覺得買H的所謂佛系心態,都有點被逼的佛系。係咪真係每次行入鋪頭都無期望?無就真係呃你。無錯,雖然就算無袋都會買佢嘅週邊,我以前未target買袋都會買。但買的密度和銀碼一定唔係而家咁密,咁多. let’s face it, 大家的終極目標都係想要個袋 而H一定深明這點,所以從來袋的availability 似是而非。因為有無袋都好顧客係唔係都會”買啲嘢”。

有感而發 不喜勿插

珍珠宮

sll1234 發表於 21-9-5 01:31
睇得出jm買h嘅心態已經非常成熟+佛系 我依粒小薯入坑唔耐,覺得買h最吸引我嘅係佢係一場緣分遊戲:ha ...

我覺得我同JM既想法好接近
完全係同道中人

珍珠宮

Hyssss 發表於 21-9-5 08:27
我覺得會唔會係SA以為樓主嗰句”好呀”係傾偈吹水咁講,所以無上心?咁你講完之後有冇追過佢呀?定還是淺色 ...

多謝JM陪我傾下計
我冇追佢呀,因為我同佢既相處模式一向都係咁。因為我覺得佢如果記得就會記得,唔想記就算點追都唔會記住

我當然每次都會期待佢下次既回覆係好消息。但係有時又會諗,會唔會係SA已經盡咗力,但係經理唔鍾意自己個profile 。我覺得出唔出到袋其實有太多因素影響,有時企喺佢角度去諗,可能佢真係盡咗力。

今年我已經冇上年去得咁密,已經冇因為想買野而去鋪頭,而係我想買既貨已經留左比我先會去

再一次多謝JM陪我吹吹水。

男爵府

Hyssss 發表於 21-9-5 08:27
我覺得會唔會係SA以為樓主嗰句”好呀”係傾偈吹水咁講,所以無上心?咁你講完之後有冇追過佢呀?定還是淺色 ...

非常認同,佛系買嘢心態係被迫佛系,有幾多個人第一次行入佢舖頭真心唔係為左個袋呢,好在聽大家不停教,買配貨一定要係自己中意嘅野,講真佢d fashion jewellery/fine jewellery係over priced好多,行出去大把知名品牌比佢精緻又平過佢。

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

tea time叫做當季款,去到十二月都未買到先氣餒。我之前都有講等條巾等左八個月。有條巾由想買到買前後要兩年……都係講緊一條巾之嘛。

行左sogo見到個豬皮bastia三個星期,想去買時又比人買左了。隔一排去搵自己sa,就比我見到豬皮calvi on shelf。

sa講有個客要指定皮等左超過半年,仲要係易出皮袋的一兩年前。

買H就係要金錢,耐性,緣分缺一不可。

我自己荷包有壓力,私下亦有太多事情要煩心。依家有就買冇就下一次。緊守H永遠有更好,一切就會放輕D。買H為開心和靚,為佢而出白頭髮唔值得。
work hard PLAY hard

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

Akimoto2115 發表於 21-9-5 00:05
有JM可能覺得呢啲係套路,係佢地既營銷手法,但就算係,到呢一刻我都仍然佛系咁覺得冇所謂。因為有冇袋,果 ...

落開鋪問下sa你的出袋情況,等袋時候去下其他店巡下鋪認識下別的sa,如果有更好的咪出完個袋去試新的。

大宅

回覆樓主:

我近排d訂貨先到齊夠數開始等QB,我心態係只要12月或之前有就ok 我係指定1個spec,所以唔會預好快有。

我初初入H都覺得好多野overpriced,但用落又發現佢quality真係好過好多同價designer brands。D鞋/衫/scarf 手工真係好好,款又低調。唯一係珠寶同錶真係為款而買。

我覺得一個好ge SA要夠大愛,對非大V態度都要有禮貌又傾得埋,都一樣會留wishlist貨,記得你喜好,暫時我SA都有做到。

珍珠宮

bbcheung53 發表於 21-9-5 09:33
非常認同,佛系買嘢心態係被迫佛系,有幾多個人第一次行入佢舖頭真心唔係為左個袋呢,好在聽大家不停教, ...

如果有比較之下,佢有啲產品的確做得冇其他品牌。呢個係事實。但同時,佢有啲產品的確係做得比其他品牌好,我自己就好欣賞佢地做絲巾既工藝,我覺得佢地既絲巾係真係好令。而某啲鞋款的確係比其他品牌耐用容易襯衫。所以能夠做到忠於自己既購物就好

wcpcelia    發表於 21-9-6 10:52

珍珠宮

jenniferK 發表於 21-9-5 09:34
tea time叫做當季款,去到十二月都未買到先氣餒。我之前都有講等條巾等左八個月。有條巾由想買到買前後要兩 ...

班長
我幾時都覺得班長講既野係最有道理
多謝班長既支持
我會耐心咁等架

珍珠宮

jenniferK 發表於 21-9-5 09:42
落開鋪問下sa你的出袋情況,等袋時候去下其他店巡下鋪認識下別的sa,如果有更好的咪出完個袋去試新的。
...

嗯嗯,我今日都會去攞我之前訂左既小餐具,我試下問下。不過我可能唔會考慮重新去建立一段新關係,可能去到年尾都未有消息,我就暫時休息一下當儲下錢。

珍珠宮

l_can_fly 發表於 21-9-5 10:28
我近排d訂貨先到齊夠數開始等QB,我心態係只要12月或之前有就ok 我係指定1個spec,所以唔會預好快有 ...

同意同意
我唔期望佢對我如大V般熱情,只期望佢心裡有我就好
至少佢唔會逼我去買唔想買既野,亦唔會對我完全不理不睬就好

大宅

l_can_fly 發表於 21-9-5 10:28
我近排d訂貨先到齊夠數開始等QB,我心態係只要12月或之前有就ok 我係指定1個spec,所以唔會預好快有 ...

同意呀,有啲嘢真係為買而買, 我自己覺得係鑽飾同埋衫。衫嘅款式真係不敢恭維,我上季買咗兩件之後都有啲後悔。手錶我有買,但係平款三幾萬嗰啲日常粗戴,太貴又無保值能力,過十萬嗰啲唔會買,除非有好多閑錢啦。

男爵府

Akimoto2115 發表於 21-9-5 11:01
如果有比較之下,佢有啲產品的確做得冇其他品牌。呢個係事實。但同時,佢有啲產品的確係做得比其他品牌好 ...

非常同意,絲巾做得很好。但想出袋時,要全方位咩都買d先叫loyal customer,SA要交數,又不停提示買家品及香水,但佢地唔係百貨公司嘛

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

bbcheung53 發表於 21-9-5 12:47
非常同意,絲巾做得很好。但想出袋時,要全方位咩都買d先叫loyal customer,SA要交數,又不停提示買家品及 ...

佢地賣既野隨時多過百貨公司 H似乎以呢個方向發展。

珍珠宮

好媽媽勳章

我自己就維持極度佛系嘅心態,其實以前完全無諗過出quote bag, 因為根本無咩財力,不過嗰陣都幾好,雖然靚嘢無我份,不過walk in都有唔少啱心水嘅袋可以買,toolbox, so kelly,Halzan, roulis, 全部都on shelf, 係差咗有無錢買啫

係今年年頭無端端買咗件fine jewellery就入咗坑,無啦啦出咗個k28, 就搞到心思思想出咗多個袋。不過同人鬥暴力配貨,真係無得鬥,反正都要儲錢,我而家只係慢慢買,fine jewellery同某d衫我都ok, 係錶就要當首飾咁買。

我仲未儲夠第二個spending, 不過真係唔急,可能儲得來已經出年了。不過我唔會堅持要某一spec, 因為我覺得h好多色都好靚,唔使太限制自己,希望相對等短d時間。

男爵府

jenniferK 發表於 21-9-5 13:58
佢地賣既野隨時多過百貨公司 H似乎以呢個方向發展。

至弊百貨公司同一類型嘅野有好幾個牌子揀呢

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

bbcheung53 發表於 21-9-5 15:01
至弊百貨公司同一類型嘅野有好幾個牌子揀呢

啱就買,唔啱就下次。正常每個category一年買一件,一年都夠數出一個袋了。

首頁
12345...7

尾頁

跳至