自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

4歲女兒被評估為高功能自閉,請問有無同路人能提供意見及經驗分享?謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

竹青 發表於 21-9-5 08:37
4歲女兒被評估為高功能自閉,請問有無同路人能提供意見及經驗分享?謝謝
...

有冇排政府位?
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

及早做治療,6歲及以前係治療黃金期。

wcpcelia    發表於 21-9-6 15:18

象牙宮

...

高功能自閉症的常見問題:
社交困難,人際關係敏感度不足,主觀及較難理解別人的立場與感受,交談時只集中談及自己有興趣的話題,不理別人的反應;
行為固執,不太守規矩,害怕改變,較難接受新嘗試;
喜好特別,為求滿足自己的興趣不計後果
溝通困難,不能有效地表達自己,容易被人誤會;
四肢動作協調困難;
注意力不集中;

你囡中几个???
其实好多成人, 都係。
成年了發現自己多少都有D。 多聆听。換角色思維

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

你可以咁早發現及確症到?

都係學習下同人相處,睇人眉頭眼額......其他大問題應該無。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

...

幫她找社交訓練小組,協康會有

透過社交訓練,慢慢讓她學懂怎與人相處、解讀別人面部情緒,說話含意等等。

媽媽也可以看看一些關於這方面的書,學下怎樣可以引導她,了解她的行為。

洋房

回覆樓主:

K1時老師覺得佢同其他小朋友唔同,叫我搵健康院轉介,我又搵協康會自費評估,排左3個月,而家再安排排位

子爵府

回覆樓主:

https://www.dhcas.gov.hk/tc/assessment_journey.html
你係咪透過政府兒童智力測試中心做評估?如果唔係立即去排政府,佢哋有好多幼稚園有到校服務,同埋其他訓練,要留意,政府到校服務支援淨係去到幼稚園,上到小學就要睇吓你間小學有冇支援,有的話學校會有社交訓練、語言訓練,托賴我個仔嗰間小學有,另外亦都再安排佢喺瑪麗醫院排兒童精神科

我仔幼稚園時有到校服務,主要都係訓練佢社交禮儀,點去建立多啲同理心、上小一嘅支援等等,上左小一之後,又有個社交達人小組,都係同佢做d情境題,另外又有語言訓練

洋房

回覆樓主:

我就是想睇下又乜野可幫佢,佢好大機會係遺傳,因為爸爸都係

子爵府

竹青 發表於 21-9-5 10:06
我就是想睇下又乜野可幫佢,佢好大機會係遺傳,因為爸爸都係

通常都係冇乜同理心、比較固執、有啲古怪行為例如鍾意聞嘢、摸野、轉野之類

侯爵府

好媽媽勳章

...

依家仲用這叫法?
請問看甚麼評估'?
現在已統稱為自閉証譜糸
[img align=right][/img]

子爵府

...

https://www.senbridge.org/
心橋計劃好多小組訓練
當年我的小朋友都參加過社交小組,唔錯的

水晶宮

畀面勳章

yanfaifai 發表於 21-9-5 10:36
依家仲用這叫法?
請問看甚麼評估'?
現在已統稱為自閉証譜糸

我仔上年見心理學家,
佢都會講自閉譜系
係單一叫法
但係佢有講得清楚比我聽,
係邊種自閉症

大宅

我仔係亦大約三歲時發現,現在已八歲。高功能即智力冇問題,行為上比較古執同溝通唔叻,媽媽有耐性可以自己慢慢教,其他小朋友可能講一次會跟著做,你個小朋友要講10次又不斷問點解,做媽媽要好有耐性。出外上社交訓練也有幫助。

公爵府

其實只要智力正常,問題不大。

琥珀宮

Bibibut 發表於 21-9-5 10:57

都唔係架,親戚中有個就係咁,日日家嘈屋閉,影響到日後婚姻家庭

複式洋房

mandy952 發表於 21-9-5 11:11
都唔係架,親戚中有個就係咁,日日家嘈屋閉,影響到日後婚姻家庭

正常人2公婆都會有機會日日屋企嘈,哩d唔關a仔問題吧

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Bibibut 發表於 21-9-5 10:57

我仔咪係
成長路上,因不能與人好好溝通,會遇上好多傷心事(佢同父母)
自閉嘅人都係人,會被傷害,慢慢哋佢會有個concept「係咁㗎啦點都係我唔啱,我唔解釋了,佢哋鐘意點唸都好啦」
雖然,在世俗眼光,先撩/先錯嘅事實係先閉人士,例如我仔,好小嘅一件事,上堂無聊攪隔離檯面嘅嘢,人哋「摺」佢仲覺得自己好成功,攪到人有反應。但人哋慢慢就會討厭佢
對社交,佢自己亦不在乎
自閉訓練分兩種,一係hard code,即例如「見人跌倒要講你有無事」,唔好理心裡點想,總之同見人講早晨一樣,無選擇
一種係「化」,以訓練令佢哋知道點應對

搵小組上啦,係長期抗爭呀

琥珀宮

RayNg789 發表於 21-9-5 11:41
正常人2公婆都會有機會日日屋企嘈,哩d唔關a仔問題吧

當然唔係普通嘅嘈
根本好難相處,你都識講正常人,點會一樣呢

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 21-9-5 11:43
我仔咪係
成長路上,因不能與人好好溝通,會遇上好多傷心事(佢同父母)
自閉嘅人都係人,會被傷害,慢慢 ...

係,如果冇訓練,到大左仲痛苦,佢自己會成日唔開心
就好似我個親戚咁,佢成日都覺得其他人好奇怪,佢全家人要就晒佢,夫妻關係好差,佢另一半又唔知咩叫自閉,反而覺得佢自私,唔理人感受,其實佢係唔識理人感受,甚至佢嘅仔女都生活得辛苦,咩都就晒佢,佢d仔女仲攪笑,因為20幾年都唔知咩叫理人感受,到出黎社會做野先學到,原本呢啲係父母教嘅野,要等社會去教佢d仔女

首頁
12345...7

尾頁

跳至