自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

最近應邀做義工,按受助者需要免費送出,屋企有或專登去買,直接做埋交收果種。
暫時接觸咗幾個,中年有,後生又有。
唔係話我送嘢比人就要人叩謝神恩咁對我,但約好咗,遲到有,走咗去第到要我call佢搵佢有。最留意到係幾個收人「禮」都只係講句「唔該」。我送得出手的都最少9成新,否則我會買新比佢,絕對唔係搵人接垃圾。有些如要買係過千。
後生我當佢唔識,中年都係咁,忍唔住同有個講,你收人禮物唔係應該講「多謝」?!
講咁多,我其實想講,真係窮的人唔會咁態度。
或者太習慣受助,連感恩的心都無埋!太習慣受助!!!

侯爵府

佢講唔該可能佢自覺得「幫左你清屋」,算啦,施恩莫望報,我都好怕約交收既,啲人好少準時,如果好唔開心,就捐去救世軍,又唔洗約交收又幫到人。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前我都做過義工架,但做做下,都唔想做喇。

你係一個對受助者仲好啲,如要對埋啲義工們,仲有所謂義工既頭頭,仲煩,是非多。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

my005 發表於 21-9-6 08:38

你係一個對受助者仲好啲,如要對埋啲義工們,仲有所謂義工既 ...

你做咩義工呀?

我又冇試過遇到D咁嘅情況!

珍珠宮

my005 發表於 21-9-6 08:38

你係一個對受助者仲好啲,如要對埋啲義工們,仲有所謂義工既 ...

經過今次真係失望囉,我唔會再做啦。

la_source    發表於 21-9-6 11:39

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

除左極介意放飛機
遲大到
對方鐘意講吾該
講多謝講乜都好
有時會回贈小禮物
有又好冇又好
覺得好似做義工咁
内心富足就夠
做好自己
吾會期望人地
基本禮貌去到今時今日
你睇下地鐵開門
跑入去同呀婆搶位既係細路
搶比自己坐
就知世界變成點

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 21-9-6 08:41
你做咩義工呀?

我又冇試過遇到D咁嘅情況!

詳情唔講喇。因為我都無做,都好幾年前喇。而家一唔一樣就唔知。

只能講係地區性既。

我仲知當時有啲義工,去收左人地店麵包,係佢地自己分既添。

仲有啲義工頭頭,分配工作,親疏有別。

有某婦女會,佢演講,叫人做阿四都有,當人係佢秘書咁。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

白毛毛 發表於 21-9-6 08:30
最近應邀做義工,按受助者需要免費送出,屋企有或專登去買,直接做埋交收果種。
暫時接觸咗幾個,中年有, ...

會唔會唔知物主係你?
如果義工講唔該都算正常
老馮先乞人憎

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

算吧, 我都FREE 過好多野, 發覺新港人從來唔講多謝, 有次FREE 整麵機竟然問我仲用唔用得架? 我答佢用得, 佢: 點解你唔要呢? 我: 買左電動, 所以FREE 手動呢部比同好者, 佢: 哦.................就咁完了。多謝好難講咩?
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要自己出錢買再免費送出?

我無做過義工,但有時我攞野比朋友或朋友攞野比我都好(係攞無收錢的)我都會講唔該,多謝......

大宅

牛年勳章

而家d人越黎越無禮貌

水晶宮

bebet 發表於 21-9-6 11:39
而家d人越黎越無禮貌

係,越來越多

珍珠宮

mike89 發表於 21-9-6 11:17
會唔會唔知物主係你?
如果義工講唔該都算正常
老馮先乞人憎

係囉,會唔會以為你係負責交收而已,唔知你係物主出錢又出力。講唔該似係‘麻煩晒你’咁既意思,又唔似完全冇禮貌。

珍珠宮

mike89 發表於 21-9-6 11:17
會唔會唔知物主係你?
如果義工講唔該都算正常
老馮先乞人憎

知道呀。由開始經社福機構配對,我問佢需要乜,我有乜幫到佢⋯

珍珠宮

andyman 發表於 21-9-6 11:25
算吧, 我都FREE 過好多野, 發覺新港人從來唔講多謝, 有次FREE 整麵機竟然問我仲用唔用得架? 我答佢用得, 佢 ...

我唔知我遇到嗰啲係咪新港人,但係我同意你話而家啲人好似講句多謝好難咁。

侯爵府

我都試過FREE嘢俾人,對方都係無禮貌,同埋唔會講多謝,可能係自尊心問題,佢哋望都唔會望你

反而我將全新或好新的手袋,化妝品,護膚品,衣服,送俾朋友的工人姐姐,佢地會好開心,係咁講多謝,仲會整啲家鄉小食答謝我,大家高興

我比較鍾意送俾識講多謝的人
8-)

珍珠宮

二小姐 發表於 21-9-6 12:19
我都試過FREE嘢俾人,對方都係無禮貌,同埋唔會講多謝,可能係自尊心問題,佢哋望都唔會望你

反而我將全新 ...

真係咁⋯⋯

其實我都幾唔明,點解可以開聲想人幫,但就唔可以講句多謝。
我由細到大阿媽都係咁教,受人禮或幫助,一定要講多謝。

水晶宮

白毛毛 發表於 21-9-6 12:29
真係咁⋯⋯

唔好介意我講,好多長期已經係咁變成老馮

用戶要求終止服務

牛年勳章

二小姐 發表於 21-9-6 12:19

反而我將全新 ...

我都好鍾意同樓下管理處姨姨分享,送咩比佢都開心收,講句多謝。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

白毛毛 發表於 21-9-6 12:29
真係咁⋯⋯

年代唔同喇,而家嘅受助人老馮,唔會講同多謝,只會認為社會比得唔夠多。
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至