想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問大家有沒有生育科醫生介紹?
真係好灰,都唔知點解會咁,我唔煙唔酒,一向冇不良嗜好,身體都唔係差。
月經個個月都30號準時到,驗排卵個個月都係15號會有哈哈笑樣,但努力極都唔中。
其實我真係唔想行到做人工受孕呢一步,又好怕驗輸卵管各樣會有唔好的結果…唉,連遲過我結婚嘅朋友都已經有咗5個月身孕了…….好唔開心。
而家結婚兩年,四大長老不停催,連同事都嚟問我點解咁耐都冇B,壓力好大。

複式洋房

Alocasia 發表於 21-9-6 14:23
真係好灰,都唔知點解會咁,我唔煙唔酒,一向冇不良嗜好,身體都唔係差。
...

可以叫老公驗左精先再諗驗唔驗輸卵管個d

https://www.ivfhk.com/treatment/special-services/andrology-services/?lang=zh-hant

唔洗醫生介紹信都可以去

大宅

2021勳章

...

下,點解同事要催你?
關佢地咩事啊

男爵府

2021勳章

...

生唔到唔一定係你既問題喎,老公有冇驗過?
生殖科黎黎去去得幾間... 仁安,養和,寶德之類... 搵間做左檢查先啦。
其實人工授孕都冇問題呀,有咩問題咁抗拒?

別墅

回覆 Alocasia 的帖子

壓力大都有影響,不孕响香港呢個繁忙社會太普遍,就係因為壓力大又冇注意健康生活習慣。你同老公有冇做過身體檢查confirm各方面都ok?

大宅

2021勳章

回覆樓主:

唔係月經準,排卵準就代表一切ok無問題啊....同埋ivf好普遍,可以話幫助左好多夫婦圓夢,唔駛一開始就咁抗拒,加油~

別墅

honeybid2 發表於 21-9-6 22:07
生殖科黎黎去去得幾間... 仁安,養和,寶德之類... 搵間做左檢 ...

主要擔心錢的問題。
其實我同老公上年頭做過檢查,我照盆腔、老公驗精,醫生話我哋兩個都冇問題,但我就未去驗輸卵管嗰啲

別墅

有無抽血驗過生育激素篩檢同埋AMH?同埋有無試試食下supplement呀~

水晶宮

減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章

幾多歲??

別墅

Ashley_x 發表於 21-9-7 11:01
有無抽血驗過生育激素篩檢同埋AMH?同埋有無試試食下supplement呀~

另外,幾多歲?

複式洋房

人工輔助生育根本沒什麼,唔好唸到好似好誇張咁。只要能懷上BB,點樣嘅方法都無問題。建議你和先生盡早去家X會或者仁X生殖中心做檢查啦。。。檢查出有乜野就一起面對,醫生嘅作用米就係幫你解決問題,總好過現在咁咩問題都唔知古古下仲消耗時間。

別墅

littlefunpig 發表於 21-9-7 11:03
幾多歲??

29歲

別墅

Ashley_x 發表於 21-9-7 11:01

我未去檢查這些,今年29歲

別墅

Alocasia 發表於 21-9-7 11:22
我未去檢查這些,今年29歲。

其實我會建議抽血驗左生育激素篩檢先
反正你去搵生育醫生都會叫你驗~
當買個安心咯~ 我剛剛32都上個月生日前驗左

水晶宮

減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章

Alocasia 發表於 21-9-7 11:21
29歲
都好後生姐咁
有無定期做下運動? 曬太陽果D

大宅

回覆 Alocasia 的帖子

我都覺得煩而唔係關心。D同事成日問 有聲氣未呀 你都結左婚2年啦喎
快d生啦 等等
好煩 你估人地唔想有咩,但緣份未到冇都冇計架
盡左力都冇,仲可以點 唔想佢地成日問 煩x死

男爵府

2021勳章

Alocasia 發表於 21-9-7 10:22
主要擔心錢的問題。
其實我同老公上年頭做過檢查,我照盆腔、老公驗精,醫生話我哋兩個都冇問題,但我就未 ...

人工授孕係貴,但有個小朋友既快樂係無價。乜都唔使做生得出梗係好,生唔到可以用金錢去買捷徑都叫做係一條路。起碼我未見過有人用左好多錢去做人工授孕成功左後會後悔點解用左咁多錢,個個都只會後悔點解唔早啲做

民房

honeybid2 發表於 21-9-6 22:07
生殖科黎黎去去得幾間... 仁安,養和,寶德之類... 搵間做左檢 ...

係囉 我覺得畀自己太大壓力 影響左荷爾蒙嗰D唔知後生又身體健康 無端端唔會輸卵管有問題嘅 一係問下寶X約免費咨詢先?

複式洋房

有冇試過中醫? 我以前同老公做哂檢查冇問題 試咗一年幾 食埋補充品都冇用 後尾fd搭fd介紹知道有間中醫係紅磡ok (Jollibee附近)
我後尾去睇左一排 要日日飲藥 又真係bingo到 可以PM你

複式洋房

回覆 Ashley_x 的帖子

試下人工受孕

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊