想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

Alocasia 發表於 21-9-13 05:23

我同老公本身性生活不頻密,都係最近呢半年喺排卵棒驗出陽 ...

-

大宅

Alocasia 發表於 21-9-13 08:55
有次我去廟度問,個師傅話我同老公結婚日子揀得好差,所以好難有BB,我聽完之後個心好唔舒服,跟著真係過咗 ...

雖然老套(雖然我自己都未bingo),但都要講句,
唔好咁迷信啦~ 其實好多有揀日子結婚嘅都唔一定婚姻美滿
而且·· 最重要係同另一半相處得ok呀~
因為就算有小朋友,佢地大個左都會有自己嘅家庭
到最後陪你走到尾都係你老公呀~
而且bingo真係好靠自己嘅心態~ 如果一直好大壓力好負面都會有影響架~
所以要盡量放鬆同埋唔好成日overthink呀~(雖然我自己都未做到)

至於你老公嘅心態,我覺得要坦誠面對呀~
你要搵日坐低同佢認真討論下,話比佢知你擔心嘅地方,你承受嘅壓力
大家一齊分擔下~ 最緊要要比佢知道你真係好鍾意好想要小朋友
如果可以嘅,想一齊去面對。睇下咁樣老公可唔可以改善/肯交功課多d~

加油~共勉之!

大宅

Alocasia 發表於 21-9-11 13:49
我決定下月驗下輸卵管有冇事,醫生話我月經準、排卵準,唔會係卵巢早衰
...

你又未check AMH , 邊個醫生話你知29歲唔會卵巢早衰架?
你29歲好年輕,卵子質素應該好啲,如果IVF好大機會成功。
想提你唔好去家計會,我當年38歲一邊輸卵管積水,家計會照樣叫我試半年排卵藥先。
總之,卵子,精子只會一年比一年差,唔好浪費時間,時間無左多多錢都追唔返。

首頁

尾頁

跳至