懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想搵差不多時間嘅媽媽一齊交流下(emoji)
第一胎,又興奮又緊張(emoji)

不過前幾日(29週多3日)去照超聲波,醫生話BB太大隻,已有1.5公斤多。。。搞到我都好擔心。。。

洋房

TristaChan1230 發表於 21-9-6 17:26

Hi(emoji)
我都係第一胎,預產期係11月頭
我上個星期都去屯醫照超聲波,醫生都話我BB大咗啲(emoji)BB約8磅1(emoji)我都擔心,不過都有叫我注意飲食,下二個星期去做糖水測試(emoji)(emoji)

洋房

Pui115 發表於 21-9-6 18:53
Hi(emoji)
我上個星期都去屯醫照超聲波,醫生都話我BB大咗啲(emoji)BB約8磅 ...

咁好嘅,你可以去屯門醫院照超聲波。
要自己預約定健康院轉介?

好呀!大家一齊加油!我呢排都食得清淡咗同食少啲澱粉質,郁多啲!

希望大家都一齊順利!

洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
TristaChan1230 發表於 21-9-7 01:17
咁好嘅,你可以去屯門醫院照超聲波。
要自己預約定健康院轉介?

我喺健康院轉介(emoji)因為B仔大咗啲,所以請安排我去屯門醫院照超聲波

冇錯,加油(emoji)(emoji)媽媽真偉大

子爵府

Hi(emoji)
我上個星期都去屯醫照超聲波,醫生都話我BB大咗啲(emoji)BB約8磅 ...

8磅1?
仲有兩個月喎!咪真係好大隻B?
我10月尾屯門醫院呀
33週照4磅10安士

洋房

jeannietsui 發表於 21-9-15 15:39
8磅1?
仲有兩個月喎!咪真係好大隻B?
我10月尾屯門醫院呀

咁33週4磅幾是否正常?
我上網搵好似搵唔到一個有權威性,講胎兒體重嘅資料參考。

大宅

TristaChan1230 發表於 21-9-6 17:26

我都係11月中生,都係屯門醫院。
我28週個時去照就1.2kg,醫生話係中碼B,佢話夠ga la,媽媽注意唔好太重,亦唔使補身,到時順產會容易d。
我過2日夠31週再去照啦。

大宅

Hi(emoji)

你依家33週,BB成3.6公斤,你個肚咪好大個?

洋房

detox6066 發表於 21-9-15 19:17
我都係11月中生,都係屯門醫院。
我28週個時去照就1.2kg,醫生話係中碼B,佢話夠ga la,媽媽注意唔好太重 ...

我大肚到依家31週,只重咗6公斤多啲。
29週去健康院啲姑娘叫我食多啲野,但照超聲波醫生話BB太重。

大宅

TristaChan1230 發表於 21-9-15 19:26
我大肚到依家31週,只重咗6公斤多啲。
29週去健康院啲姑娘叫我食多啲野,但照超聲波醫生話BB太重。
...

如果你本身瘦底,咁個b 哩個重量,比例上會生得辛苦,你諗下你咁瘦,但個b 出世如果有8磅⋯⋯⋯
我本身高大,又重左成11-12kg,計返比例,醫生應該覺得BB size 唔會太大,因為主要重係我個身度

洋房

detox6066 發表於 21-9-15 19:32

如果你本身瘦底,咁個b 哩個重量,比例上會生得辛苦,你 ...

咁又係,我本身唔瘦但比較細粒(158cm)。所以BB太大對我真係有啲難生
所以呢排我都食得好清淡,澱粉質少食咗,做多咗運動。希望可以控制下啦

另外,我都約咗下星期五再去照超聲波,睇下有冇改善。

大宅

TristaChan1230 發表於 21-9-15 19:43
咁又係,我本身唔瘦但比較細粒(158cm)。所以BB太大對我真係有啲難生
所以呢排我都食得好清淡, ...

媽媽冇乜點肥,羨慕死人啦

洋房

發表於 前天 17:42 |顯示全部帖子
detox6066 發表於 21-9-15 19:19

你依家33週,BB成3.6公斤,你個肚咪好大個?

相比起其他孕婦(emoji),唔算大,朋友同家人都覺得我個肚唔大(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊