1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

1,學校叫家長自己出去整個名圖章,只提供尺寸,和建議去某某文具店整,我就冇去建議間文具店整,因為貴(40蚊)。我第二度整翻來同我講字體不對,要重新整。 又唔提早講咩字體。2,叫買安全剪刀,我就買咗一把全膠的安全剪刀,又話不對,要有金屬的,要剪到線,佢又唔提早講。
3,返學入課室需要換鞋,開始叫學生自己學習自己著,我小朋友自己學識了,但慢的,其他小朋友要家長幫手換,依架老師話我小朋友換得慢,要家長幫手換,日後先佢自己換。

其實系咪我問題?間間學校都系咁?

男爵府

mysuperhi 發表於 21-9-7 09:49
1,學校叫家長自己出去整個名圖章,只提供尺寸,和建議去某某文具店整,我就冇去建議間文具店整,因為貴(4 ...

揀學校除左揀名氣外,其實呢啲行政都係其中一環,大部分學校都唔會就你架喇老實講,係家長揀學校時已經要揀埋間行政比較好既學校,我自己就面試開始已經睇埋間學校行政make 唔make sense.... 同自己意念太不同既真係好難家校合作。

男爵府

honeybid2 發表於 21-9-7 10:13
揀學校除左揀名氣外,其實呢啲行政都係其中一環,大部分學校都唔會就你架喇老實講,係家長揀學校時已經要 ...

但係整印章買較剪呢啲未讀都唔知?可以由邊度觀察

別墅

uckukuku 發表於 21-9-7 10:43

剛剛讀K1

別墅

honeybid2 發表於 21-9-7 10:13
揀學校除左揀名氣外,其實呢啲行政都係其中一環,大部分學校都唔會就你架喇老實講,係家長揀學校時已經要 ...
系啊!冇辦法,已經入讀了!

男爵府

uckukuku 發表於 21-9-7 10:43

其實間學校面試已經睇到好多野... 咁細個小朋友,要等幾耐先有得面試?有冇好多人?安排流唔流暢?中間你想問問題有冇人答你?面試前後通知快唔快?打教務處有冇人聽?間學校傳唔傳統?排隊係咪仲要求手放背後先係「正宗」?仲有就係啲口耳相傳...

大宅

honeybid2 發表於 21-9-7 15:18
其實間學校面試已經睇到好多野... 咁細個小朋友,要等幾耐先有得面試?有冇好多人?安排流唔流暢?中間你 ...

認同,有時面試可以見到間學校大約運作,有些安排會好好,面試完唔會有任何不愉快感覺,反之,有些真係會令人卻步,安排錯亂,等候時間過長,無清楚指示等等........

子爵府

我小朋友間幼稚園無要求印章、安全剪刀同室內鞋,印章學校整,小朋友要寫名嘅私人物品,就家長自己寫名/用名字貼紙/用名字印章都可以,無用安全剪刀,用一般剪刀,無用室內鞋,D要求相對合理,小朋友識換鞋好好,寧願慢都應該俾佢地自己換,我女兒K1時識換鞋,識著船襪,但唔識著長襪要人幫手,我教佢點著,未到K2已經識,但宜家D學校好趕時間,狂教超前學術,反而少俾佢地多練習手部腳部運動,多D創意活動,惟有家長自己花多D心思

男爵府

算拉,學校有學校規矩,你照根未算拉。一個圖章用3年40蚊有幾貴。剪刀要有綱個隻,買錯米再買過。
我系外人,睇你對學校做法既評論,系你太緊張。

大宅

回覆樓主:

我n係另外一間 而家k係一間 一對比已經覺得差好遠 麻麻煩煩 要求多多
對家長都無好語氣 更何況小朋友

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

如果讀落唔岩可以轉校

水晶宮

mysuperhi 發表於 21-9-7 09:49
1,學校叫家長自己出去整個名圖章,只提供尺寸,和建議去某某文具店整,我就冇去建議間文具店整,因為貴(4 ...

1同2冇聽過。我啲小朋友讀卷幼,圖章學校自己搵人造,畢業後送俾學生。文具學校有提供(校內用)從來唔使自己帶。3都冇,間中可能有啲活動除鞋進行,冇聽過有咩問題。

子爵府

回覆樓主:

2同3冇咩問題,鉸剪再買囉,換鞋好多學校都會,我仔嗰間都係,換多幾次就可以自己做。
至於1,如果唔再整過會點?係學校冇講明用咩字體在先,你冇做錯,咪同佢企硬囉

首頁

尾頁

跳至