自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

zitamamama 發表於 21-9-8 07:56
其實都係,但冇計喎。
正如FTM咪可以日日同小朋友溫書做功課。
我地要返工 收工返到去根本冇時間,小朋友9 ...

我兩公婆都返工,小朋友長老睇,自己放學做好功課睇下書,興趣班一兩樣,星期六先學,我自己接送,我無工人

珍珠宮

zitamamama 發表於 21-9-8 08:09
就係唔想比佢搞小朋友教育。佢咪咩都cut囉。
倒轉比,我自己都有錢儲添。
...

你要搞清楚,教育不只是興趣班,也不是興趣班最重要。你減少孩子一半興趣班,空些時間出來言傳身教,就算是做做運動也好。你現在的做法完全沒有父親的參與,對孩子不是好事,等於單親家庭了!

侯爵府

畀面勳章

zitamamama 發表於 21-9-8 08:14
功課班一小時,補習一小時,中間時間去公園or食下嘢。我多數8點回到家,玩一下整理下書包就要瞓了。興趣班 ...

功課班一小時?做得哂功課?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我仔細時都有報不同興趣班,大部分真係玩下冇咩作用,而家只keep 返一樣運動同一樣音樂, 其他係補習,邊有咁多興趣

子爵府

唔建議月支出大於收入..

興趣班真係為興趣就唔洗學咁多。
或cut一個工人,轉私人上門興趣班,減少接送.. 例如朗誦呢啲,請個大學生百零蚊上門

男爵府

Cut剩一體一藝,仲有閒錢就報社區中心/康民署興趣班,又平d

其實一個工人應該攪得掂,每日已經要補習,工人主力接送,細路返學佢咪執屋/預備午餐&晚餐

有錢剩就為退休作打算,唔好每個月用到盡,唔知幾時需要用錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 21-9-7 23:38
哦,咁就易明啲
你請多個工人就係因為要分開接送小朋友
如果你cut興趣班,其中一個工人冇乜野做喎

淨係睇到呢度
賣金器咁誇張
請三個工人都應該好有錢呀
淨係睇倒小朋友學好多野都幾慘
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

polliebb 發表於 21-9-8 07:22
好奇點樣日日返學+功課班+私補+興趣班?咁好精力

我覺得佢管理時間上非常好。
我女初小,放學返黎,食埋野都3點了。 練琴又4點。 再叫佢練下字,都仲未有功課做, 已4點7,8。
再出去圖書館睇書已6點。 返黎趕頭趕命食飯沖涼瞓覺,無睇電視已9點

水晶宮

回覆樓主:

冇大人睇冇長老幫手睇下先要上功課班託管,你有2個工人管接管送1對1人釘人,小朋友留喺屋企做功課,做到唔識就等私補上門時跟下功課咪得囉,咁樣已經可以cut左功課班,又可訓練自己做功課。我地都係雙職父母只請鐘點,小朋友高小,一直都係自己做功課,冇上功課班冇補習。

興趣班我唔會cut, 如果小朋友有興趣又認真學。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

成件事都已經唔關cut唔cut興趣班事

都唔知樓主生小朋友目的同意義係邊,生左出黎只交托俾工人

然後俾一堆興趣班,填滿小朋友既時間
將來你都唔使旨意啲小朋友會望你一眼,到時都係安排你入老人院,安排啲節目俾你玩,星期六,日唔使旨意佢會黎搵你,平日抽到時間見你一小時

其實小朋友成長最需要父母既愛,而唔係物質與工人,而當中可以點做,做父母有心的話,一定會安排得到

香港社會真係變了,唔怪得越黎越無情

貓咪達人    發表於 21-9-8 10:12
Liuvyn    發表於 21-9-8 09:01
龍鳳媽

大宅

回覆樓主:

如果每月無錢儲,我唔會動用私己比小朋友學興趣班,唔係一句鍾意就大哂,都要理解屋企既財務狀況。依一代主張小朋友大個不用比家用,自己顧好自己就好了,咁父母都要儲返些錢退休用架。

男爵府

arale1668 發表於 21-9-8 08:48
成件事都已經唔關cut唔cut興趣班事

都唔知樓主生小朋友目的同意義係邊,生左出黎只交托俾工人

你生小朋友目的同意義唔使話你知。
我同小朋友關係就好好既,唔使你操心喎。
星期六日如果我唔使返工,基本上都係我自己湊囉。

安排到我都想盡量安排。

我成件事淨係問好唔好cut興趣班。

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-9-8 08:33
淨係睇到呢度
賣金器咁誇張
請三個工人都應該好有錢呀

佢其中一個工人又唔係自己用
其實等於俾娘家家用
支出好拮据
至少我睇到唔想cut就要用私己
樓主言談之間都講老公唔肯支持
呢啲位,就算家庭收入幾高都冇用
最後都會賣金器湊夠私己俾仔女

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請少個工人,唔cut興趣班

水晶宮

回覆樓主:

你小朋友學緊咩音樂及運動興趣班?大家可能俾到d 意見

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 21-9-8 08:59
佢其中一個工人又唔係自己用
其實等於俾娘家家用
支出好拮据

我睇左幾樓就回
要動用私己就好唔安全

明白曬

伯爵府

Schedule 好full

寶石宮

wcpcelia 發表於 21-9-8 09:00
請少個工人,唔cut興趣班

而家2個,想多1個去娘家
仲點少一個
佢會話搞唔掂

男爵府

birdbird 發表於 21-9-8 09:00
你小朋友學緊咩音樂及運動興趣班?大家可能俾到d 意見

琴同游水。

珍珠宮

虎到金來勳章

zitamamama 發表於 21-9-8 09:05
琴同游水。

又話每人4-5樣?如果得琴同游水可以keep,但要用私己另計,游水學識可以唔學

首頁
45678...12

尾頁

跳至