自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hoivy 發表於 21-9-15 17:45
其實英國真有好多好野,英國夏天,天氣好正。工作應該無咩OT, work life balance. 又無咁多防疫措施咁煩 ...

夏天ok 嘅,不過冬天又雨又凍,唔想出街啦,一年大部分時間都係冬天

侯爵府

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 21-9-13 08:02

當然有好多人因為大陸嘅改革,成為既得利益者,生活大有改善 ...
想問大陸大城市top 5%,是否重點大學畢業生?
若將來子女BNO海外留學回流香港或大灣區或其他大城市,妳覺得有冇機會擠入TOP 5%?

子爵府

testher 發表於 21-9-15 12:16
咁如果用你個case 計,搵稅後3萬唔難,因為香港2公婆搵5萬唔算多錢,外國搵呢個數都唔難。如果2公婆搵10萬 ...

但去到媽咪睇住小朋友仲可以返工?咁一個人搵稅後3萬難唔難?

侯爵府

2024年龍年勳章

hoivy 發表於 21-9-15 17:14
英國貨車司機月入近5萬超搶手!即睇移民熱點各行業收入

你實在唔了解行程,架下係英國做貨車司機梗係吃香 ...

又吾係native 英國人, 就算想揾錢願意揸貨車都未必做到啦! 人哋要穿山過巿勁長途㗎! 吾好睇到願意就有得做!

珍珠宮

小菜豆 發表於 21-9-15 18:15
想問大陸大城市top 5%,是否重點大學畢業生?
若將來子女BNO海外留學回流香港或大灣區或其他大城市,妳覺得 ...

Top 5%好睇學校、學科、畢業之前嘅accomplishments,比較多係985碩士畢業為主。外國留學畢業證書對在大陸工作係冇任何優勢,起步需要流利普通話才可以成功過面試。如果真係想將來會大陸發展,最好在外國畢業後在當地工作4、5年,在行業有一定認識、success stories才回國發展,將外國學到的帶回來更有優勢。
所有extreme offers都係本地高科公司,共通點點都係技術大牛,能言善道而且下手能力強。所以時常建議小朋友從小發展有「玩」嘅能力,好奇心強夠guts去嘗試,創新同實行能力係現在國內環境比較倚重。

侯爵府

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 21-9-15 19:03

Top 5%好睇學校、學科、畢業之前嘅accomplishments,比較多 ...
唉,原來大陸科技已經走到好遠。
外國的經歷已經唔吃香。
大灣區如何定位?
北方人材南下?香港畢業子弟有冇得分一杯羹?
我地下一代應該何去何從?
如果唔夠大陸人材標青,
可能去外國有一定發展和生活質素

男爵府

jasprincess 發表於 21-9-15 18:20
但去到媽咪睇住小朋友仲可以返工?咁一個人搵稅後3萬難唔難?

咁睇你小朋友幾大喎,讀中學既你咪可以返工,讀小學既就睇情況,稅後搵3萬我2個表弟都搵到,你搵唔搵到就睇你自己能力喇

禁止訪問

男爵府

hoivy 發表於 21-9-15 20:22
稅後3萬,即係稅前幾錢?

你可以自己計吓。 我其中一個表弟因為有時要出海做野,佢話出海做野就要交45% 稅。 所以佢一定唔止搵稅後3萬

珍珠宮

mizuho 發表於 21-9-15 19:03

Top 5%好睇學校、學科、畢業之前嘅accomplishments,比較多 ...

朋友個孩子讀香港漢基國際學校,year 10學生,要去杭州漢基國際學校讀一年。可能還有其他學校有如此安排。

一年的交流,相信可以得益良多!

珍珠宮

hoivy 發表於 21-9-15 17:14
英國貨車司機月入近5萬超搶手!即睇移民熱點各行業收入

你實在唔了解行程,架下係英國做貨車司機梗係吃香 ...

我以為你只是講一般貨車司機,原來係重型貨車司機,去到還要重新考筆試,考牌。如果不是脫歐加疫情,人手短缺,其實人工都只係稅前接近3萬,還要扣稅扣保險,可能要跨境,長時間揸車,冬天要雪地上揸,無經驗的,真係要萬分小心!現在加咗人工吸引過之前唔少,不過仍有空缺,一定有某些特別理由的!

大宅

無話可說 發表於 21-9-11 10:41
下,樓價高左開心 我d係英國生活左超過20年既朋友覺得超討厭喎,又嘈又麻煩!
...

佢買左馬上狂升嘛

公爵府

bbc2018 發表於 21-9-15 22:41
朋友個孩子讀香港漢基國際學校,year 10學生,要去杭州漢基國際學校讀一年。可能還有其他學校有如此安排 ...

正喎!大開眼界

男爵府

sheepsheepvo 發表於 21-9-9 13:23
我有朋友藍,會出年開學前走,留多一年係因為想香港賺多一年錢,趕住走係因為想個女讀大學前入到籍。
不過 ...

的確身邊走嘅黃多過藍,大若留意到同你一樣都係7:3,藍嘅有啲係早期移民嗰批回流完再返去退休、有啲身邊有個錢見英國有免費教育,自己又有BNO又有幾個小朋友諗住攞jetso心態先走

大宅

坦白講, 每個家庭走都係自己的故事自己的環境和其他家長又不一樣.
所以其實對班自己剛剛走或者準備走但就到處唱話外國幾好點解你地未走之類的話.
係要去意圖洗腦改變人地思想, 搞到人地屋企意見不合嘈交咁就好開心? 人格真係低下

公爵府

韓天秀 發表於 21-9-28 09:57
坦白講, 每個家庭走都係自己的故事自己的環境和其他家長又不一樣.
所以其實對班自己剛剛走或者準備走但就到 ...

有啲人真係覺得自己高人一等

坦白講,每個屋企有自己難念的經,走定唔走,無分對錯,佢地說話何必咁刻薄。

大宅

mypineapple 發表於 21-9-28 11:04
有啲人真係覺得自己高人一等

坦白講,每個屋企有自己難念的經,走定唔走,無分對錯,佢地說話 ...
係呀. 我另一半就信曬班準移民家長, 逼我走. 人地講野句句都係道理, 我講就係廢話. 咁種意人地不如同人地結婚算啦. 講到吾去個細路就無曬前途會做社會廢物一樣.

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

happy33 發表於 21-9-9 12:26
其實我覺得走嗰班人先至係傻,去到又搵唔到食,又要俾人歧視。
係睇唔通形勢班人先至會咁。
但係走咗最好就 ...

講得岩!

侯爵府

畀面勳章

hoivy 發表於 21-9-9 13:48
每個人既視野、格局都唔同,睇野自然唔同。例如早前,一大堆傻仔話香港修訂入境條例,係8月大鎖港,唔走無 ...

因窮!一個b n o , 就有人帶錢、過黎頂住我國家、幾好呀!傻仔!

首頁

尾頁

跳至