自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

珍珠宮

有得走就走?咁點解咁多富豪都唔走?

人哋俾 bno 你先走

我自己就冇諗過要走,因為諗唔到邊度好過香港

大宅

arron媽 發表於 21-9-9 12:47
我地無水晶球呀。父輩都估唔到鄉間親友依家咁富貴, 退休生活比香港果班優越好多好多... ...

我身邊都有幾個細細個成家人由大陸嚟香港嘅同事,佢都話鄉下嘅鄉親,而家環境全部都好過哂落嚟香港嗰班 ,尤其高鐵到嘅城市,好過香港多多聲

珍珠宮

happy33 發表於 21-9-9 12:26
其實我覺得走嗰班人先至係傻,去到又搵唔到食,又要俾人歧視。
係睇唔通形勢班人先至會咁。
但係走咗最好就 ...

又唔駛替移民嘅人擔心,每個人際遇都唔同,的確會有人移民後生活得開心咗,只求香港人去到真心溶入當地文化、生活節奏,唔好少少事投訴,唔好攞人地著數,我唔想第日去英國旅行俾人歧視。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

docomo 發表於 21-9-9 12:50
其實咁心急移民嗰班係唔係多數思想都係偏黃? 我親戚朋友 都係偏藍嘅 (其中都有專業人士 )暫時未聽到有人 ...

有幾個藍家庭朋友已移了

珍珠宮

wcandtt 發表於 21-9-9 12:36
我身邊朋友冇乜人移民,我班朋友好多係專業人士。

其實移唔移好個人,祝福佢哋有好嘅生活,最重要係唔好返 ...

珍珠宮

其實,英國好難入籍。
移民,去加拿大好過

禁止訪問

子爵府

無嘅,睇吓邊個可以笑到最後囉

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

sheepsheepvo 發表於 21-9-9 13:23
我有朋友藍,會出年開學前走,留多一年係因為想香港賺多一年錢,趕住走係因為想個女讀大學前入到籍。
不過 ...

咁又唔出奇嘅,香港 發生事之前, 每年都會有人 因為種種原因 而移民。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

docomo 發表於 21-9-9 12:50
其實咁心急移民嗰班係唔係多數思想都係偏黃? 我親戚朋友 都係偏藍嘅 (其中都有專業人士 )暫時未聽到有人 ...
我有親戚一家四口(亞爸亞媽係黃人)... 老婆(FTM)唔識英文...得老公一個搵食,本身無乜錢,又學人去英國 聽其他親戚講話佢地走時以為自己好巴閉好叻其實比人笑佢地on居睇佢地去到果邊點過活
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

Cinken 發表於 21-9-9 12:58
我老爺奶奶有時会講,話現在耍內地親友接濟港友,每逢他倆老上內地拜山,內地親友們厚待招呼,又食又拎包住 ...

中國整體係富裕左好多,尤其大城市,其實二,三線城市都唔差!有d甚至話都比香港好 講返我認識嘅內地朋友親戚,大多住深圳,返去同佢哋出來玩和食,加上認識埋佢哋d朋友圈,嘩,聽到我嘩嘩聲,有錢到呢… 唔使做每月靠收租每月都20萬人仔 咁佢哋大多都有返工/自己生意,真正享受生活,常常約埋一齊揸車周圍去旅遊,去廈門,成都,桂林,西藏.....好寫意嘅生活 羨慕死人了

ic34    發表於 21-9-9 13:54

珍珠宮

cattz288 發表於 21-9-9 12:37
明年?做咩今年唔走?

你估佢哋唔怕死咩?應該係觀望緊英美澳加疫情告一段落先至過去,陣間去到就lockdown,當地變左covid prison,係家居等自瘉就死啦。

伯爵府

回覆樓主:

話不投機半句多,無需上心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

2010小蜜蜂 發表於 21-9-9 13:37
我身邊都有幾個細細個成家人由大陸嚟香港嘅同事,佢都話鄉下嘅鄉親,而家環境全部都好過哂落嚟香港嗰班 :t ...
我國內廠同事已經有錢過我地呢D港燦人地有車又有樓
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

2010小蜜蜂 發表於 21-9-9 13:37
我身邊都有幾個細細個成家人由大陸嚟香港嘅同事,佢都話鄉下嘅鄉親,而家環境全部都好過哂落嚟香港嗰班 :t ...

我內地d朋友話,覺得香港好像咁多年都無變咁,相比起內地,內地進步得太快了 ,佢講嘅口吻唔係想踩香港,佢份人唔係鐘意踩人那種,大家都好熟佢先講

大宅

happy33 發表於 21-9-9 12:26
其實我覺得走嗰班人先至係傻,去到又搵唔到食,又要俾人歧視。
係睇唔通形勢班人先至會咁。
但係走咗最好就 ...

搵唔搵到食好睇能力, 人以群分,物以類聚, 識啲咩人就會諗咩. 我識好多做醫護過到去2個月即刻有工開, 英國醫管局仲送埋機票+ 頭個月免費住宿, 教音樂既過到去考個試就去到社區中心開班, 亦識做IT既中層人員去到英國扣完稅人工都高過香港.

歧視問題一樣, 有料冇人會歧視你, 特朗普出名中意白人, 但一樣任命臺灣人趙小蘭做交通部長. 冇能力既人, 無論咩種族都一定俾人歧視, 正如我地行過深水步見到啲道友, 我地都一定唔中意佢地

侯爵府

回覆 happy33 的帖子

同你諗法一樣, 仲揼低父母唔理一走了之先好嘢, 咁都做得出祈望他朝君體也相同

大宅

hellomiki 發表於 21-9-9 13:52
中國整體係富裕左好多,尤其大城市,其實二,三線城市都唔差!有d甚至話都比香港好 講返我認識嘅 ...

二,三線城市好多都有錢過城市人, 唔需要讀書叻, 唔需要有本事, 只要鄉下有幾塊地, 撞正政府要收地起基建, 閒閒地都賠6,7位數. 相反城市人讀完大學出來打份工都係$4000月薪, 我有個遠房表親廣州做老師, 教左幾年都係得$6500, 2年人工都唔夠你朋友親戚收一個月租

珍珠宮

Jesshku20 發表於 21-9-9 14:05
二,三線城市好多都有錢過城市人, 唔需要讀書叻, 唔需要有本事, 只要鄉下有幾塊地, 撞正政府要收地起基建, ...

其實內地人工唔算高,暫時香港人工高很多,不過將來內地人工會追得上香港吧,加上內地人唔洗好像香港人為住屋而煩,壓力小很多,同埋佢哋份人工雖然唔多,但佢哋本地人有很多福利,分紅呢d可以好和味架!少則每人每年數萬,多則過百萬一個人,一家幾口可分幾百萬

禁止訪問

首頁
12345...18

尾頁

跳至