懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

又係我呀各位,之前曾經開過post問過大家坐月無人幫,無訂月子餐情況下點解決一日3餐,好多媽媽回覆都正面,話可以叫外賣等等⋯ 而我到最尾都訂左月子水同月子湯泡,依然諗住一個人坐月。

問題又黎喇!事源有個朋友剛剛1/9喺QE順產完,今日同佢傾完偈,佢千叮萬囑唔好一個人坐月,話好忙架!佢又要餵奶、沖涼、換片、洗bb衫、沖涼又要專登煲熟水沖,搞到幾日無瞓過咁!佢話佢個case已經有媽咪幫手,佢話都搞唔掂喊左出黎⋯

我一下子由好有信心覺得自己搞得掂,而家比佢打擊到我添⋯

所以喺度又想同曾經一個人坐月既媽媽們探討下,真係咁惡劣?你地你點樣捱過呢?

子爵府

回覆 carmen17thjan 的帖子

我就未自己坐過月,幾年前生女我有請陪月,亦都有工人,但我回顧返如果當時我唔請陪月,我自己搞唔搞得掂,我會覺得唔得,因為當時真係咩都唔識,個女又好早厭奶,食得好少,我要差唔多三個鐘餵一次,又泵奶,唔係陪月餵個女沖涼等,工人洗嘢,我中間可以偷時間瞓吓,我諗應該會倒下

當然我相信馬死落地行,如果負擔唔到,根本無選擇,都只有頂硬上

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-9-10 17:30

我就未自己坐過月,幾年前生女我有請陪月,亦都有工人,但我回顧返如果當時我 ...

我唔請陪月同工人原因係間屋真係唔可以再容納多一個人,咁迫既環境下我會癲。

子爵府

但你係完全無人幫手?同埋第一胎?

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 17:03
又係我呀各位,之前曾經開過post問過大家坐月無人幫,無訂月子餐情況下點解決一日3餐,好多媽媽回覆都正面 ...

真心,唔好諗住搞得掂,Handle唔到分分鐘影響情緒會變產後抑鬱。
我啱啱坐完月,已經奶奶幫手先叫做勉強可以應付到。你想像下你一個人起身餵夜奶,又要掃風又要換片,少啲精神都搞唔掂。

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-9-10 17:35

但你係完全無人幫手?同埋第一胎?

大宅

kinkis426 發表於 21-9-10 17:45
真心,唔好諗住搞得掂,Handle唔到分分鐘影響情緒會變產後抑鬱。
我啱啱坐完月,已經奶奶幫手先叫做勉強可 ...

辛苦、無得瞓我已經有晒心理準備,所以而家未生,瞓得都瞓多啲。

男爵府

其實可以叫老公收工反嚟幫b沖涼,洗衫,請個鐘點清潔同煮下飯
我之前都無請陪月,不過反媽媽度坐月,有媽媽同姨二個幫手,輕鬆好多只是餵奶換片
今次因為大女反學,所以打算係自己屋企坐月,無請陪月,訂月子餐一星期二日鐘點煮下晚餐清潔,老公就送女反學先反工,放工幫b沖涼洗衫仔,奶奶同媽咪都要反工,放假會過嚟幫下手,希望到時搞得掂

子爵府

oh 咁你真係要take care,因為第一胎其實好多嘢你都未遇過

雖然你話辛苦,捱眼瞓你預咗,但實質嗰種眼瞓程度唔係你呢一刻能想像

大宅

咁你要有心理準備可能上唔到奶或因而餵唔到人奶,因為唔夠休息就唔夠奶,要自己取捨, 如果真係咁搞到產後抑鬱,就得不償失

大宅

其實個人認為陪月對第一胎好緊要,因為新手媽媽乜都唔識。就算D產前講座同班也只是紙上談兵。

大宅

我冇陪月冇工人訂咗月子餐,不過開頭我亞媽每日來兩個鐘幫b沖涼同餵一餐奶,其他時間都係我自己一個湊,老公放工返嚟洗下嘢,一早傾好如果佢feel到我開始痴線,就會去陪月一站搵救兵,最終都搞得掂,但一定唔係輕鬆,加油!

大宅

回覆樓主:

一個人 唔係好搞得掂,好多時有多個人幫下好好多,好多突發野,好似如果係易嘔奶既bb,嘔到你成身奶,又要處理成身奶既b,成地又係奶, 個下就真係喊出黎,連去個廁所沖奶都唔係好敢行開。
坐月第一胎 一個人搞唔掂好易產後抑鬱,坐月搵屋企人幫下手,有人睇住bb就可以換班訓覺, 坐月除左湯水,最重要就係訓覺。

加油呀

複式洋房

我第一胎都係以為可以自己搞掂 ,訂左月子餐,自己媽咪會黎幫下手。點知生完根本成個人好似離魂咁,又攰又虛⋯夜晚當然冇得訓啦,朝早仲要一齊湊B,月子餐又難食,根本完全冇好好休息過。個人就開始情緒低落,成日覺得自己做唔好,冇人幫手,所以極後悔冇請陪月!
今次一驗到已經打算一定要請個陪月,唔係真係日夜都冇時間休息

子爵府

假設你本身身體好、情緒穩定、BB又乖易湊、同時有個神隊友,放工後可以幫手沖涼、洗野、湊夜更,就可以,否則一有突發情況,你就要EQ好好,一步步來處理,零休息情況捱過一關又一關

大宅

暫時綜合各位意見,似乎第一胎有人幫手會好啲,我岩岩問緊麗豪酒店月子中心package,不過咁遲先book唔知仲有冇位。

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 17:57
辛苦、無得瞓我已經有晒心理準備,所以而家未生,瞓得都瞓多啲。

有心理準備係冇用
嗰種攰唔係你而家可以想像得到

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 21:01
暫時綜合各位意見,似乎第一胎有人幫手會好啲,我岩岩問緊麗豪酒店月子中心package,不過咁遲先book唔知仲 ...

我當初知有月子中心
打死我都去!
我有奶奶同自己媽媽幫手
我都湊到憂鬱

未生之前我都好大聲咁話自己得
結果我請左工人

別墅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 21:01
暫時綜合各位意見,似乎第一胎有人幫手會好啲,我岩岩問緊麗豪酒店月子中心package,不過咁遲先book唔知仲 ...

唔係嚇你,我之前都林住去regal坐月(我第一胎果時無陪月好慘)。但係我問佐去住過regal嘅媽媽,話service好差+野食都差。你俾得起果個價錢,果個媽媽話不如自己出去租酒店+請陪月好過。

大宅

Raylia 發表於 21-9-10 22:40
唔係嚇你,我之前都林住去regal坐月(我第一胎果時無陪月好慘)。但係我問佐去住過regal嘅媽媽,話service ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至