自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

你哋幫仔囡買咗d乜嘢保險? 我淨係買醫療

男爵府

住院,意外,危疾

子爵府

2021勳章

回覆 fatfat86 的帖子

妳個小朋友幾大個?而家好似吾興買人壽, 多數買住院

伯爵府

2021勳章 認識瑞士牛牛第一回

annsochan 發表於 21-9-13 07:56

我主力買儲蓄,因為有一個有sens, 唔想比太貴去買野,儲d錢比佢大個用。 所以最好係無確診任何野時幫小朋友買保險

子爵府

2021勳章

有冇未到18歲都買危疾

侯爵府

2021勳章

冇買

侯爵府

2021勳章

christytsui 發表於 21-9-13 21:54
我主力買儲蓄,因為有一個有sens, 唔想比太貴去買野,儲d錢比佢大個用。 所以最好係無確診任何野時幫小朋 ...

其實儲唔到錢的,冇息,畢錢只會貶值

伯爵府

babytt2 發表於 21-9-14 10:32

睇你買邊種,唔係傳統個d

侯爵府

2021勳章

christytsui 發表於 21-9-14 13:52
睇你買邊種,唔係傳統個d

保險會計錯數 你諗下啦,最中贏家係你定係保險公司?

個 agent 會替你著想定係邊個?邊個出糧

伯爵府

babytt2 發表於 21-9-14 15:28
保險會計錯數 你諗下啦,最中贏家係你定係保險公司?

個 agent 會替你著想定係邊個?邊個 ...

如果你試過一份埋左單唔等落去賺左幾十萬,你就會明。我地賣左一份買左好耐既單,賺左一倍。你可以去睇下自己係邊種人,如果有錢買樓買股票,賺好多去比較,咁你就唔會買我個種。 如果是同定期比,我覺得我係賺多左既。所以各人有各人睇法既。

大宅

我有買醫療畀小魔怪,嗰份都係BUXX 幾百一個月嗰啲plan。趁佢細個買定醫療畀佢,真係唔好彩有事都有得賠,就唔怕大個保唔到某啲病。

侯爵府

2021勳章

出世立即買,住院醫療意外危疾住院現金

男爵府

babytt2 發表於 21-9-14 10:32

保險公司啲儲蓄單應該全部有有利息架禾,無息啲人就放銀行啦。我嗰份有5-6厘, 感覺好過放銀行

侯爵府

2021勳章

Donjai 發表於 21-9-14 17:24
保險公司啲儲蓄單應該全部有有利息架禾,無息啲人就放銀行啦。我嗰份有5-6厘, 感覺好過放銀行
...

你睇年結單有6% ?

大宅

...

6厘係唔保證,加上仲要扣埋保費,所剩無幾

子爵府

2021勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
如果份單買咗一段時間, 裏面有一定嘅紅利, 咁d利息都可以cover一部份嘅保費

伯爵府

...

其實d人自己唔明就話有問題,兩種定息同非保證7厘以上個d我地都有買。之前買個份run左十多年,今年見到個波覆勁,賺左一半先,留返一半再run. 攞舊錢再去買其他種類既投資相連。我本身有讀過保險,所以攤分風險係不同投資產品。我係股場蝕既錢應該係保險個份打返個和。所以我唔敢再買股票了。只要選啱自己既產品就ok. 而家好多保險都係run一舊錢去供另一份單,明白啱用既人就會明。曾經有病無錢醫既人會明,有小朋友有sens未係佢確診前無買到後悔既人會明。

男爵府

christytsui 發表於 21-9-15 07:01
其實d人自己唔明就話有問題,兩種定息同非保證7厘以上個d我地都有買。之前買個份run左十多年,今年見到個 ...

係囉,到而家仲咁多人覺得保險呃人既 ,係有啲保險公司既非保証嗰part好大,所以我揀保証嗰part大嗰間囉

伯爵府

Donjai 發表於 21-9-15 07:05
係囉,到而家仲咁多人覺得保險呃人既 ,係有啲保險公司既非保証嗰part好大,所以我揀保証嗰par ...

睇自己承擔能力。我出黎做野時選擇mpf全部穩定安全個d, 10年後先睇返跑輸成幾條街,跟住改左合併去某一公司,賺返double了。我老公一早選進取既,佢mpf一直賺唔少錢。我後悔個時浪費左頭10年全選d穩定。應該要half half. 我都係怕死但又學人玩股,最後玩左自己。所以睇自己承擔風險力。

男爵府

christytsui 發表於 21-9-15 07:10
睇自己承擔能力。我出黎做野時選擇mpf全部穩定安全個d, 10年後先睇返跑輸成幾條街,跟住改左合併去某一公 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊