烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

弱弱一問有關橄欖油

想揀枝橄欖油煮食用,想問下以下兩枝(左玻璃樽;右膠樽), 睇過背後成份係一樣,
營養標籤內容都一樣. 但唔明點解兩個FOR既煮食用途係唔同?會煎會炒揀邊個好D?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

vkzone 發表於 21-9-13 00:39
弱弱一問有關橄欖油想揀枝橄欖油煮食用,想問下以下兩枝(左玻璃樽;右膠樽), 我睇過背後成份係一樣,
營養標籤 ...

下面連結係呢個牌子橄欖油連結,只係見到一隻叫Olive Oil同你相片右手邊果樽相似,建議用嚟煎炒同燒烤用,煙點356-392F(180-200C),適合低溫煮食。你呢兩樽會唔會係一個新裝一個舊裝?

https://filippoberio.com/products/olive-oil/
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

vkzone 發表於 21-9-13 16:39
弱弱一問有關橄欖油想揀枝橄欖油煮食用,想問下以下兩枝(左玻璃樽;右膠樽), 我睇過背後成份係一樣,
營養標籤 ...

因為生產同加工方法唔同, 所以橄欖油成份一樣但用途都有分別.

我見官網只得左邊果支橄欖油, 右邊果支係舊貨/水貨? 用左邊果支黎炒野應該得?

https://global.filippoberio.com/products/choosing-and-using/

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我呢邊未見過呢個牌子嘅膠樽裝,我極少用欖欖油煮餸,多數用嚟焗muffin,食沙律,撈意粉

男爵府

我發現揀食油都有D煩. 睇消委會檢測, 實在太多添加物唔同既比較.

男爵府

回覆 vkzone 的帖子

可能唔同地方生產,標籤法例要求和市場定位唔一樣啫。你圖中並不是extra virgin olive oil,大可放心用作一般煮食用途, 盡量選擇玻璃樽更佳。
Tubbies

男爵府

回覆樓主:

早兩年有報導,好多都係低級油扮高級油,這類油一般不建議高溫煮食用。

首頁

尾頁

跳至